Στον ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, η αγριότητα των γεγονότων ήταν φανερή και μόνο από την μετάδοση της είδησης. Στις περιπτώσεις που η είδηση συνοδευόταν και από φωτογραφία, τότε ο συνδυασμός ήταν γροθιά στο στομάχι.
Η εικόνα λέει εύγλωττα όσα τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν, γι' αυτό και επιλέξαμε 25 φωτογραφίες από σημαντικά γεγονότα που καταγράφηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
1. Το εργοστάσιο-θρύλος του Αζοφστάλ, όπου μέσα του κρύφτηκαν μαχητές του Αζόφ αρνούμενοι να παραδοθούν παρά το ρωσικό σφυροκόπημα. Μετά την επικράτηση των Ρώσων, το εργοστάσιο του Αζοφστάλ έγινε σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού έθνους απέναντι στον Ρώσο εισβολέα.
2. Η σφαγή της Μπούκα, η τραγική ιστορία της μαζικής δολοφονίας ουκρανών πολιτών στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης. Η αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων έγινε γνωστή αφού οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από την Μπούκα και ήρθαν στη δημοσιότητα εικόνες βασανιστηρίων και μαζικών τάφων. Η διεθνής κοινότητα έμεινε άφωνη από την βαρβαρότητα των δραστών.
3. Δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα: Η δημοσιογράφος ήταν κόρη του Ρώσου θεωρητικού του ρωσικού εθνικισμού και -σύμφωνα με μερικούς- καθοδηγητή του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν. Δολοφονήθηκε στη Μόσχα με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο τζιπ στο οποίο επέβαινε. Κατά μια θεωρία επικριτών του Πούτιν η Ντούγκινα δολοφονήθηκε από Ρώσους εξτρεμιστές.
4. Συντρίμμια σε διαμέρισμα στο Κίεβο. Η ουκρανική πρωτεύουσα σφυροκοπήθηκε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου από εκατοντάδες ρωσικούς πυραύλους, που άφησαν πίσω τους αναρίθμητες απώλειες σε ζωές.
5. Στις 16 Μαρτίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αφηνοντας μόνο στάχτη από το λαμπρό ιστορικό θέατρο της Μαριούπολης, στη διάρκεια επίθεσης για την κατάληψη της πόλης, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της πόλης. Τελικά, η Μαριούπολη προσαρτήθηκε στη Ρωσία.
6. Η Ουκρανία βγαίνει νικήτρια στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2022 με το συγκρότημα Kalush Orchestra και το τραγούδι Stefania, που αρχικά είχε γραφτεί για τη μητέρα του τραγουδιστή. Ωστόσο, λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τραγούδι αποκτά ένα άλλο νόημα και ουσιαστικά είναι αφιερωμένο στη μητέρα πατρίδα.
7. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των αναρίθμητων επαφών του για να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη κόντρα στη ρωσική εισβολή. Οι Βρυξέλλες αναζητούν λύση στο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το ικανοποιήσουν.
8. Φιδονήσι: Το ιστορικό νησί έρχεται στην επικαιρότητα όταν Ρώσοι στρατιώτες δίνουν σκληρές μάχες για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Τον γύρο του κόσμου έκανε η αντίδραση Ουκρανού συνοριοφύλακα, που υπηρετούσε στο νησί, ο οποίος λέγεται ότι απάντησε σε αξιωματικό του ρωσικού πολεμικού πλοίου «ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ…».
9. Ο εφιάλτης της βενζίνης: Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια πολέμου στην Ουκρανία. Η βενζίνη έφτασε σε τιμή-ρεκόρ, στην Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ τα 2 ευρώ, φλέρταρε ακόμη και με τα 3 ευρώ, προκαλώντας ίλιγγο σε ιδιοκτήτες ΙΧ και επαγγελματίες. Από τις κυβερνήσεις ελήφθησαν έκτακτα μέτρα στήριξης, ενώ με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση κάπως εξομαλύνθηκε, αν και όχι σε προπολεμικά επίπεδα.
10. Άμαχοι κάτω από την γέφυρα του Ιρπίν: Γυναικόπαιδα προσπαθούν να προστατευθούν από τις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη Ιρπίν. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν τη γέφυρα, για να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Στην προσπάθεια να διαφύγουν οι άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τη γκρεμισμένη γέφυρα.
11. Κρύο και σκοτάδι στο Κίεβο: Χωρίς ενεργειακά αποθέματα η Ουκρανία πέρασε έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες της ιστορίας της. Με ελεγχόμενα μπλακ άουτ οι ουκρανικές Αρχές προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση, ενώ το χιόνι έκανε την εμφάνισή του από τις αρχές του Νοέμβρη και η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τον μηδέν.
12. Χριστούγεννα στη Μαριούπολη: Συγγενείς μαχητών του Αζοφ περνάνε μαζί την ημέρα των Χριστουγέννων ζητώντας ταυτόχρονα την αποφυλάκιση των δικών τους ανθρώπων. Είναι τα πρώτα Χριστούγεννα στην προσαρτημένη από την Ρωσία Μαριούπολη.
13. Πανικό προκάλεσε στους νεαρούς Ρώσους το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, που αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες νέους. Μέσα στις επόμενες ώρες, ορδές Ρώσων σχημάτισαν ουρές στα σύνορα με την Γεωργία προσπαθώντας να διαφύγουν και να αποφύγουν την στράτευση.
14 Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι φωτογραφίες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας (80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια) στο σημείο, όπου έσπασε σωλήνας μετά από έκρηξη. Η Σουηδία βρήκε ίχνη εκρηκτικών στο σημείο της έκρηξης μιλώντας για δολιοφθορά και δείχνοντας ως υπεύθυνη τη Ρωσία.
15. Υπό τη διαρκή απειλή της Ρωσίας ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, αφήνοντας την να παγώσει, βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου η Ευρώπη, που απεγνωσμένα αναζήτησε τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Η Ευρώπη εισάγει πάνω από τα 2/3 της ενέργειάς της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία – το 40% αυτής της ποσότητας διοχετεύεται μέσω του Nord Stream. Για ορισμένες χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία η Ρωσία αποτελεί τη μοναδική πηγή φυσικού αερίου.
16. Στην Ευρώπη έχει αναβιώσει ο φόβος της πυρηνικής απειλής, είτε ως πιθανή απάντηση της Ρωσίας σε αυτό που η ίδια μπορεί να θεωρεί απειλή είτε ως απότοκο ενός πυρηνικού ατυχήματος στη διάρκεια των εχθροπραξιών για τον έλεγχο στρατηγικών σημείων, όπως τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας. Οι μνήμες του Τσέρνομπιλ είναι ακόμη ζωντανές…
17. Ο Πούτιν στις 2 Φεβρουαρίου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη του Στάλινγκραντ και τη νίκη των Σοβιετικών. Η Μάχη του Στάλινγκραντ άλλαξε τη δυναμική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπέρ των Συμμαχικών Δυνάμεων και σε βάρος των Δυνάμεων του Άξονα. Ήταν η πιο αιματηρή μάχη στην Ιστορία με πάνω από 2 εκατ. νεκρούς, στρατιώτες και πολίτες.
18. Τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, τρία εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και άγνωστος αριθμός Ουκρανών έχει εκτοπιστεί μέσα στην ίδια του τη χώρα. Ξεχωριστό κεφάλαιο οι δραματικές συνέπειες του πολέμου πάνω στα παιδιά, έχασαν τα σπίτια τους, τους γονείς τους, βρέθηκαν χωρίς πατρίδα από τη μια μέρα στην άλλη.
19. Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τα μεγαλύτερα brands ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στην Ρωσία. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταίες καταγραφές, έναν χρόνο μετά, πολλές από τις εταιρίες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται εκεί, κυρίως λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα είχε μια ολοκληρωτική αποεπένδυση. Λίγες εταιρείες επέδειξαν αποφασιστικότητα, όπως τα McDonald’s που πούλησαν το δίκτυο καταστημάτων τους.
20. Ουκρανικά σιτηρά: Εκτός της ανθρωπιστικής και της ενεργειακής κρίσης, ο πλανήτης βρέθηκε αντιμέτωπος και με την επισιτιστική κρίση, καθώς ο πόλεμος μπλόκαρε τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Η Ουκρανία είναι ο 7ος μεγαλύτερος εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο και το 2021 οι εξαγωγές της έφτασαν στα 5,1 δις. Δολάρια. Τελικά με συμφωνία των δύο εμπόλεμων πλευρών, ο θαλάσσιος δρόμος για τις εξαγωγές άνοιξε μεν, μετ’ εμποδίων δε. Και εξάλλου το κακό είχε γίνει: Οι τιμές των πρώτων υλών και κατά συνέπεια των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη συμβάλλοντας στο ντόμινο ανατιμήσεων.
21. Συνέπειες του πολέμου, απώλεια, καταστροφή, ανατροπή όλων των δεδομένων. Ο πόλεμος μπήκε μέσα στα σπίτι, η απειλή και ο φόβος είναι παντού, ποτίζουν κάθε στιγμή, η πραγματικότητα όπως την γνώριζαν οι Ουκρανοί χάθηκε.
22. Για ώρες αναγκάζονταν να μένουν χωρίς ρεύμα κάτοικοι της Ουκρανίας, καθώς τα ρωσικά πλήγματα προκαλούσαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές της χώρας. Σκοτάδι και κρύο συνέθεταν ένα δυστοπικό σκηνικό για εκατομμύρια Ουκρανούς, ειδικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
23. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Γι’ αυτό και ο έλεγχός του στον πόλεμο ήταν τεράστιας σημασίας. Οι Ρώσοι σφυροκόπησαν τις εγκαταστάσεις μέχρι να τις θέσουν υπό τον έλεγχό τους κάνοντας όλο τον πλανήτη να κρατάει την ανάσα του υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος.
24. Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζοντας δια ζώσης την στήριξη της Ουάσινγκτον στον αγώνα της Ουκρανίας. Μάλιστα με στην συμπλήρωση ενός έτους από την αρχή του πολέμου ο Μπάιντεν επισκέφθηκε στις 20 Φεβρουαρίου το Κίεβο. «Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας σε κάθε βήμα της διαδρομής, θα μείνουμε μαζί σας για όσο χρειαστεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κρατήσουμε τη φλόγα της ελευθερίας φωτεινή» είπε ο Τζο Μπάιντεν έχοντας στο πλευρό του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
25. Το πολεμικό πλοίο Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στο κύρος των ρωσικών δυνάμεων. Το πλοίο είχε πλήρωμα 510 ναυτών οι οποίοι, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, επέστρεψαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.