ΚΑΙΡΟΣ

Τζιά: Το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων στην Αττική από ψηλά

Η Κέα ή Τζια είναι το 6ο σε έκταση και το 10ο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων.

Η Κέα ή Τζια είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Είναι το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Είναι το 6ο σε έκταση και το 10ο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων.

Αξίζει να δείτε στη Τζια

Ο λέων της Ιουλίδας

Φύλακας και έμβλημα του νησιού: ο «Λιόντας» στην Ιουλίδα. Θαυμάστε το λαξευμένο άγαλμα, που συνδέεται με τους μύθους του νησιού και χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους. Αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής της Τζιας, είναι ο βασιλιάς της.

Ιουλίδα: μια αρχαία πόλη στη Τζια

Ώρα για βόλτα στην παράδοση. Ελάτε στην Ιουλίδα, στη μόνη από τις αρχαίες πόλεις που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Απλωμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά, σας προσκαλεί να αφεθείτε στη μαγεία της: αρχοντικά και αστικά σπίτια, θολωτά σοκάκια, βρύσες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, το ενετικό κάστρο, που ακόμη διασώζεται μερικώς. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, έργο του αρχιτέκτονα 'Ερνστ Τσίλερ, και επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων.

Ναυάγια στο βυθό

Ο βυθός της Τζιας κρύβει μυστικά. Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφό-πλοίο του Τιτανικού, βυθίστηκε κοντά στην Τζια από γερμανική νάρκη το 1916. Ήταν μόλις το έκτο του ταξίδι. Εξερευνήθηκε από την ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ το 1975. Ως σήμερα, ελάχιστοι δύτες έχουν πλησιάσει το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων και θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο και τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Στην ξέρα του Κούνδουρου, άλλο ένα ναυάγιο: το ατμόπλοιο Πατρίς, που βυθίστηκε το 1868.

Μια μέρα στην Καρθαία της κλασικής εποχής

«Αυτόν τον στενό, βραχώδη κόρφο γης, την Καρθαία, δεν θα την άλλαζα ούτε με την ίδια τη Βαβυλώνα» έγραψε ο λυρικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, Πίνδαρος. Και μόνο γι' αυτό αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα, για να επισκεφθείτε τη σημαντικότερη από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας, που άκμασε στην αρχαϊκή περίοδο. Εδώ, στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Τζιας, η ιστορία είναι ζωντανή: στον δωρικό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένου το 530 π.Χ. πάνω από τη θάλασσα, στο πρόπυλο, στο ναό που θεωρείται αφιερωμένος στην Αθηνά, στο τμήμα του τείχους της πόλης. Στην Καρθαία, αξίζει να έρθετε από το αρχαίο μονοπάτι του Βαθυπόταμου, όπως γινόταν τότε. Μία ώρα περπάτημα και μία δροσερή βουτιά μετά στην παραλία Πόλες.

Βουτιά στις παραλίες της Τζιας

Βουρκάρι, Γυαλισκάρι, Κορρησία, Κούνδουρος, Ορκός, Πήσσες, Σπαθί. Παραλίες με ήρεμα νερά και άμμο, με αρμυρίκια και με ευκαλύπτους σάς περιμένουν σε αυτό το ελληνικό νησί. Ιδιαίτερα αγαπητές σε όσους έχουν σκάφος.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Τζιας

Πύργοι της Τζιας

Σε μικρή απόσταση από τον Σκλαβονικόλα θα ανακαλύψετε τμήμα του πύργου της Πανάχρας, της ελληνιστικής εποχής, με ύψος 4,5 μέτρων. Καλύτερα διατηρημένος ο κοντινός πύργος της Αγίας Μαρίνας. Είναι πενταόροφος και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου.

Προϊστορικοί οικισμοί στη Τζια

Σχεδιάστε μία επίσκεψη στους προϊστορικούς οικισμούς της Αγίας Ειρήνης και της Κεφάλας, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Από τους πιο ενδιαφέροντες των Κυκλάδων.

Μονοπάτια και 4Χ4

Εάν αγαπάτε την εκτός δρόμου οδήγηση, ελάτε με το τζιπ: οι χωματόδρομοι της Τζιας θα σας εντυπωσιάσουν. Διαφορετικά, θα γνωρίσετε το νησί περπατώντας στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, το 65% των οποίων είναι λιθόστρωτα.

Πληροφορίες από το Discover Greece
Πηγή: KONSTANTINOS MAKROGLOU - Youtube