Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα «μυστικό» αξιοθέατο, που λίγοι γνωρίζουν και το επισκέπτονται: ο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου, έργο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα.
Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου 25 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και άριστα διατηρημένος τύμβος ενός επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού Εταίρου - δηλαδή Στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε την τύχη να επιστρέψει από την εκστρατεία στην Ασία.
Το μνημείο αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1994 από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτη και τους συνεργάτες της, και κυριολεκτικά καθήλωσε με την ομορφιά του και τη σημασία των παραστάσεων.
Ο μικρός, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος βρέθηκε συλημένος αλλά κατάκοσμος από τοιχογραφίες, με εκπληκτικά χρώματα και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.
Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται στρατιώτες οπλίτες , σκηνές συμποσίου και πεζοί και έφιπποι άνδρες με πυρσούς ενώ το αέτωμα του τάφου κοσμούν μυθικοί γρύπες με ολόχρυσα φτερά.
Eεντυπωσιακοί είναι οι αιώνιοι φρουροί του νεκρού - δύο νέοι Μακεδόνες, σε μέγεθος σχεδόν φυσικό - που στέκουν σιωπηλά στην είσοδο του τάφου.
Από πάνω τους υπάχρουν ζωγραφισμένες 2 ασπίδες με απεικονίσεις Μέδουσας και κεραυνού.
Ο μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου μαζί τον Μακεδονικό τάφο του Δερβενίου («Τάφος του Μακρίδη Μπέη»), είναι οι καλύτερα διατηρημένοι Μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Με πληροφορίες από thesekdromi.gr και thessalonikiartsandculture.gr
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.