Κλείσιμο

Θάσος: Τουρίστες από χώρες της Βαλκανικής έχουν κατακλύσει το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου

Για μια ακόμη χρονιά, οι Ρουμάνοι έχουν καταλάβει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των τουριστών που επέλεξαν το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου για τις διακοπές τους 

Τη «χρυσή» καλοκαιρινή σεζόν του 2019 φαίνεται ότι ζει το νησί της Θάσου, ύστερα από δυο συνεχόμενα δύσκολα καλοκαίρια, που τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού αποτελούσαν σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο για όσους ήθελαν να κάνουν ξέγνοιαστες διακοπές.

«Η φετινή σεζόν στη Θάσο νομίζω ότι ανταγωνίζεται εκείνη του 2019, πριν από τη μεγάλη έξαρση του κορονοϊού, που ήταν μια "χρυσή" χρονιά για ολόκληρο τον ελληνικό τουρισμό», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

Με μακρά πείρα στο ξενοδοχειακό «επιχειρείν» και διατηρώντας μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί, ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει πως είναι το πρώτο καλοκαίρι ύστερα από μια διετία, που γίνεται ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού. «Οι τουρίστες», επισημαίνει, «ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, μετά από δυο συνεχόμενες χρονιές εγκλεισμού και κάτω από ασφυχτικά υγειονομικά μέτρα θέλουν φέτος να κάνουν πραγματικές διακοπές και έχοντας αυτό ως στόχο δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τίποτα. Από τη μεριά μας, οι άνθρωποι του τουρισμού, μετά από δυο χρόνια, έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που σχετίζονται μόνο με την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και όχι με τη λήψη υγειονομικών και προστατευτικών μέτρων, όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι».

Για μια ακόμη χρονιά, οι Ρουμάνοι έχουν καταλάβει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των τουριστών που επέλεξαν το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου για τις διακοπές τους και σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη «πιθανόν να αποτελούν ακόμα και το 40% του συνολικού τουριστικού ρεύματος που δέχεται φέτος η Θάσος».

Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των τουρισμών από τη βαλκανική αυτή χώρα που όπως εύστοχα επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Πάρης Παρασχούδης, «οι ίδιοι οι Ρουμάνοι υποστηρίζουν πως είναι πιο εύκολο να δουν εδώ έναν γείτονά τους απ' ό,τι σε κάποια γειτονιά στο Βουκουρέστι!».

Ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζει ότι μπορεί οι δυο πρώτοι μήνες της φετινής σεζόν, ο Μάιος και ο Ιούνιος, να ξεκίνησαν υποτονικά «ωστόσο στη συνέχεια και μέχρι αυτή τη στιγμή, η πληρότητα των καταλυμάτων στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλη και η εκτίμηση είναι πως με αυτά τα δεδομένα θα πορευτούμε έως τα τέλη Αυγούστου. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο δυνατός μήνας για τη Θάσο και μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, τα τουριστικά ρεύματα τόσο από τη Βαλκανική όσο και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα είναι αυξημένα. Μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι έχουμε και μια αύξηση των τουριστών της τάξης του 10 με 15% με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και του 2019, που ήταν οι τελευταίες δυο καλύτερες χρονιές πριν από την πανδημία».

Τα οφέλη του οδικού τουρισμού

Ο οδικός τουρισμός αποτελεί, για μια ακόμη χρονιά, το «δυνατό χαρτί» για το νησιωτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας καθώς προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε τουρίστες προερχόμενους από χώρες της Βαλκανικής. Όπως τονίζει ο κ. Παρασχούδης, μετά τους Ρουμάνους, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι προτιμούν παραδοσιακά το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ φέτος, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και Τούρκοι τουρίστες.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος», σημειώνει ο κ. Παρασχούδης, «έχουμε και Ευρωπαίους τουρίστες που έρχονται οργανωμένα στο νησί με πτήσεις τσάρτερ από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία αλλά και από την Πολωνία. Θα έλεγα πως οι Πολωνοί είναι μια ανερχόμενη αγορά και μάλιστα αρκετοί, όπως πληροφορούμε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ακόμα και να επενδύσουν στο νησί με την αγορά τουριστικών καταλυμάτων για δική τους χρήση ή και για εμπορική εκμετάλλευση».

Μείωση παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού 

Η αναζήτηση εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση των τουριστικών μονάδων που στην αρχή της φετινής καλοκαιρινής σεζόν αποτελούσε μείζον πρόβλημα, μπροστά στο οποίο οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούσαν, όπως δήλωναν, να ανταποκριθούν, φαίνεται ότι τελικά ξεπεράστηκε με την αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από μέρους των επιχειρηματιών.

«Η δυσκολία της φετινής χρονιάς», σημειώνει ο κ. Μιτζάλης, «ήταν η εξεύρεση προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων. Μετά από δυο χρόνια που οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν στην εντατική ή υπολειτουργούσαν, φέτος έχουμε μια πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού. Σε αυτά τα δυο χρόνια είναι λογικό ότι το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούνταν στον τουρισμό έφυγε προς αναζήτηση άλλων θέσεων εργασίας για να μπορέσει αν επιβιώσει. Κάποιοι υπάλληλοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, αλλά ένα 30% των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν. Ήταν λογικό λοιπόν να βγουν στην αγορά εργασίας για αναζήτηση δουλειάς. Κάποιοι κινήθηκαν προς τον κλάδο των τροφίμων, κάποιοι στο delivery, κάποιοι βρήκαν δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις και κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό».

«Ωστόσο, νομίζω, πως οι άνθρωποι του κλάδου κατάφεραν να ανταπεξέλθουν περιορίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και προσπαθώντας να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι αν μια τουριστική μονάδα σχεδίαζε για φέτος να προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω για να κάνει τη διαφορά, πιθανόν να μην το κατάφερε λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού και με δεδομένο ότι φέτος υπήρχε και μεγάλη προσφορά εργασίας στον κλάδο», υπογράμμισε ο κ. Μιτζάλης.

Το νησί της Θάσου, την τελευταία δεκαετία, εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι, όπως σημειώνει ο κ. Παρασχούδης, έχουν «εκτοπίσει» τους Ευρωπαίους που έρχονταν οργανωμένα στο νησί με πτήσεις τσάρτερ. Το φιλικό κλίμα, η οικειότητα, η φιλοξενία, το όμορφο φυσικό περιβάλλον, το καλό και προσεγμένο φαγητό, οι καθαρές θάλασσες αλλά και η δυνατότητα να έρθουν στο νησί οδικώς, μέσω των λιμανιών της Καβάλας και της Κεραμωτής, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που έχουν τελικά μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην επιλογή του προορισμού, με τη Θάσο να κερδίζει το «στοίχημα».

Δημοφιλής προορισμός και η Καβάλα

Την ίδια ώρα, και η πόλη της Καβάλας έχει ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού της προϊόντος. Ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα καθώς η πόλη της Καβάλας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τον διερχόμενο, κατά κύριο λόγο, τουρισμό.

«Μπορεί εδώ να μην έχουν τους τουρίστες που θα κάνουν πολυήμερες διακοπές», σημειώνει, «αλλά η πόλη αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για όσους κάνουν οδικό τουρισμό και θέλουν να γνωρίσουν πολλά μέρη. Η Καβάλα παραμένει μια από τις κύριες επιλογές του και αυτό είναι σημαντικό. Η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στον τουρίστα μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, υπάρχει νυχτερινή ζωή, πεντακάθαρες παραλίες ακόμα και μέσα στο κέντρο, έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά να παρουσιάσει και όλα αυτά την αναδεικνύουν. Πάντως, πρέπει να τονιστεί πως εδώ οι τουρίστες προέρχονται από διαφορετικές χώρες, που με ορμητήριο την Καβάλα εξερευνούν την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη».

Με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν

Οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου σε Καβάλα και Θάσο δεν κρύβουν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για την τρέχουσα τουριστική σεζόν και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Μιτζάλης «μετά από δυο πικρά χρόνια έχουμε και πάλι δουλειά, παρά τα όποια προβλήματα, που είναι όμως διαχειρίσιμα». Ο κ. Παρασχούδης, από την πλευρά του, υπογραμμίζει με έμφαση: «φέτος έχουμε μια κανονικότητα μέσα στη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στην κοινωνία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενεργειακό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν σας κρύβω πως αρκετούς μας ανησυχεί από τώρα η επόμενη σεζόν που θα ακολουθήσει μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, από όλες τις απόψεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ