Η ακρόπολη της Πλατιάνας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Ηλείας, στις ανατολικές απολήξεις του όρους Λαπίθα, στα σύνορα της αρχαίας Τριφυλίας με την Αρκαδία.
Πρόκειται για οχυρωμένη πόλη κτισμένη σε δυσπρόσιτο και ψηλό λόφο του παραπάνω όρους, αμέσως νοτίως της ομώνυμης σημερινής κοινότητας. Η ακρόπολη της Πλατιάνας αποτελεί μία σημαντική αρχαιολογική θέση. Η θέση του οικισμού σε τόσο ψηλό και δυσπρόσιτο μέρος είναι σπάνια για ελληνική πόλη.
Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος, Χρυσή Σγουροπούλου, στην επιλογή της θα πρέπει να συνετέλεσε το γεγονός πως δέσποζε στην περιοχή της ορεινής Τριφυλίας και πως ήλεγχε το δρόμο από την Πισάτιδα προς τη Μεγαλόπολη και την υπόλοιπη Αρκαδία.
Η περίοδος ακμής της πόλης ήταν η ύστερη κλασική και η ελληνιστική εποχή.
O Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, ή αλλιώς «Archaeostoryteller» (σ.σ. όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι από τα κοινωνικά δίκτυα και τις αρχαιο-ιστορίες του στα podcast), το περασμένο καλοκαίρι, περιηγήθηκε στην ακρόπολη της Πλατιάνας, και μοιράστηκε με τους ακολούθους του στο youtube, ένα βίντεο, μέσα από το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την αρχαία πόλη.
Πηγή: PatrisnewsΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.