ΚΑΙΡΟΣ

Πήλιο: Παράδεισος ευωδίας και χρωμάτων στο «μπαλκόνι του Θεού»

Η περιοχή του Πηλίου βοηθά με τον τρόπο της στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη των λουλουδιών, αφού το μικροκλίμα του τόπου είναι ξεχωριστό σε συνδυασμό με το περίφημο πηλιορείτικο νερό που ρέει άφθονο.

Το Πήλιο, επονομαζόμενο και «μπαλκόνι του Θεού», είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς για ξεκούραση και διακοπές, όλες τις εποχές του χρόνου. Και φημίζεται για το φυσικό του κάλλος τόσο στις ορεινές όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές, για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, αλλά και τον πολιτισμό που του προσδίδουν μοναδικότητα στον ελλαδικό χώρο. Δεν είναι πολλοί, όμως, όσοι γνωρίζουν ότι είναι η πατρίδα των ελληνικών λουλουδιών.

Στο Πήλιο υπάρχουν τα χωριά των λουλουδιών, όπου τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης προσφέρονται σε όλους τους συνδυασμούς. Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Αγριά μία ανάσα από το κέντρο του Βόλου, ευωδιάζουν από τα αρώματα που εκλύονται από τα λουλούδια της περιοχής. Στην άλλη πλευρά του Πηλίου, στην ανατολική, το Μούρεσι, ο Κισσός και το Ανήλιο είναι τόποι ευλογημένοι όπου λουλούδια ανθίζουν όλο τον χρόνο.

Για τον επισκέπτη της περιοχής, είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, όταν αντικρίζει τα αμέτρητα χρώματα από τα ολάνθιστα λουλούδια. Δεκάδες τα θερμοκήπια, είτε πάνω στον δρόμο Βόλου-Καλών Νερών, είτε εσωτερικά, δημιουργούν μία χωρίς προηγούμενο πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Γαρδένιες, καμέλιες, χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, πανσέδες, τριαντάφυλλα, πετούνιες, ορτανσίες, γεράνια, οτιδήποτε υπάρχει στη φύση βρίσκεται εκεί ολάνθιστο και μαγεύει όσους αντικρίζουν αυτό το θαύμα της φύσης.

Η περιοχή βοηθά με τον τρόπο της στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη των λουλουδιών, αφού το μικροκλίμα του τόπου είναι ξεχωριστό σε συνδυασμό με το περίφημο πηλιορείτικο νερό που ρέει άφθονο.

Οι παλαιότεροι λένε ότι η ονομασία των Λεχωνίων δεν είναι τυχαία, αφού ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη «λεχώνα», που παραπέμπει σε παραγωγική και καρπερή περιοχή. Και ίσως να έχουν δίκιο, αφού η γονιμότητα του εδάφους και η καθαρότητα του αέρα, συντελούν ώστε η γη να υποστηρίζει δύο και τρεις καρποφορίες μέσα στη ίδια χρονιά.

Η οικογένεια Χρόνη στα Κάτω Λεχώνια, διατηρεί τα 40 τελευταία χρόνια το φυτώριό της, με λουλούδια κάθε λογής. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Χρόνης είπε ότι η οικογένειά του είναι από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν. «Μέχρι τις αρχές του '80 τα Λεχώνια φημίζονταν για τα λουλούδια τους, αλλά ήταν μόνο ερασιτεχνικά τα όσα συνέβαιναν. Έβλεπες γαρδένιες και καμέλιες να πωλούνται πάνω στον δρόμο, αλλά ήταν απλά και λίγα και προέρχονταν από το ξεμασκάλισμα από τα φυτά των αυλών που υπήρχαν στα παρακείμενα σπίτια. Με τον καιρό, άλλαξαν όλα. Σήμερα δραστηριοποιούνται πολλοί συνάδελφοι. Ολόκληρες εταιρείες. Γίνονται και μεγάλες εξαγωγές» επισήμανε.

Τα Λεχώνια μαζί με τα δεκάδες οργανωμένα ανθοπωλεία, στην ουσία είναι ο τόπος ανάπτυξης των φυτωρίων για κάθε είδους φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί στον μεσογειακό χώρο, διότι εκτός από το εξαιρετικό μικροκλίμα του τόπου, βοηθούν και οι γενικότερες συνθήκες της περιοχής, καθώς σπάνια η θερμοκρασία υποχωρεί σε επίπεδο παγετού.

Στην άλλη πλευρά του Πηλίου, στα ανατολικά, επικρατεί το ίδιο σκηνικό. Το Μούρεσι έχει την πρωτοκαθεδρία της περιοχής, με εξειδίκευση στις καμέλιες και τις γαρδένιες. Είναι μάλλον, σύμφωνα με τους γεωπόνους και τους άλλους ειδικούς, ο πιο δροσερός τόπος, με πολλές βροχές, υψηλή υγρασία και με έντονη σκίαση. Το πράσινο άλλωστε στο ανατολικό Πήλιο είναι άφθονο και η βλάστηση κυριολεκτικά οργιώδης.

Ο επισκέπτης θαυμάζει τις γαρδένιες, τις καμέλιες και τις ορτανσίες να κρέμονται από τα μπαλκόνια και τις βεράντες των σπιτιών και των καταστημάτων στα χωριά της περιοχής ή να πωλούνται μέσα σε μεγάλους τετράγωνους πολύχρωμους τενεκέδες. Ζαλίζουν οι ευωδιές από τα αρώματα που κατακλύζουν τα πανέμορφα χωριά. Το άρωμα, άλλωστε, της γαρδένιας είναι παροιμιώδες και αποτελεί τη βασική ουσία για πάρα πολλές δημιουργίες της παγκόσμιας αρωματοποιίας.

Ο Κώστας Καρκαλάς, ο οποίος ασχολείται χρόνια με τα λουλούδια και την καλλιέργεια της γαρδένιας στο Μούρεσι, εξελίσσοντας τη δουλειά που βρήκε από τον πατέρα του, είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Ξεκινήσαμε από εδώ το 1980, επεκταθήκαμε και στα Πλατανίδια, αλλά η γαρδένια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και απαιτητικό φυτό. Πανέμορφο μεν, αλλά και πολύ μπελαλίδικο. Θέλει μεγάλη προσοχή και είναι ευάλωτη στην κακοκαιρία. Σε αποζημιώνει όμως με την ευωδία της και την ομορφιά της. Μπορεί να σε κάνει επιχειρηματία, αλλά μπορεί και να σε διαλύσει. Εμείς τα καταφέρνουμε και εδώ στο Πήλιο είναι σημείο αναφοράς».

Για τον κάθε επισκέπτη είναι στόχος εδώ και χρόνια, αφού επισκεφθεί το Πήλιο, να αγοράσει λουλούδια από τα χωριά των λουλουδιών. Να τα μεταφέρει και να στολίσει την αυλή, τον κήπο, τα μπαλκόνια ή τις βεράντες του με τα πανέμορφα και ευωδιαστά φυτά του Βουνού των Κενταύρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Πήλιο