Κλείσιμο

Οι «Σεϋχέλλες της Ελλάδας»: Ανάσες δροσιάς στα Λιχαδονήσια της Εύβοιας - Δείτε φωτό - Βίντεο

Τα αποκαλούν τις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» και πρόκειται για μια συστάδα επτά νησιών στη βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο.

(Ρεπορτάζ του GRtimes)

Ταξιδεύουμε στα Λιχαδονήσια, βορειοδυτικά της Εύβοιας, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο και απέναντι από τον οικισμό Κάβο, σε μια απόσταση 26 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού.

Επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι και ανακαλύπτουμε τα δημοφιλή νησάκια που κάθε καλοκαίρι υποδέχονται πλήθος κόσμου για κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά τους. Επτά νησάκια, η Μονολιά, μακρόστενη με έναν μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι και οργανωμένη δημοφιλή παραλία, η Μεγάλη Στρογγυλή, το νοτιότερο της συστάδας, κατάφυτη η οποία πήρε το όνομα της από το στρογγυλό της σχήμα, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και άλλοι μικρότεροι σκόπελοι που λέγονται Ποντικονήσια, είναι το σύμπλεγμα των Λιχάδων που ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Λιχαδονήσια

Βίντεο από Happy Traveller - Eυτύχη Μπλέτσα 

Η ιστορία

Το σύμπλεγμα των νησιών είναι η δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας. Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του. Στην πραγματικότητα το όνομά τους προέρχεται από τη Λιχάδα τον οικισμό που βρίσκεται στο άκρο της βορειοδυτικής Εύβοιας και από την πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας απέναντι από τα Καμμένα Βούρλα.

Λιχαδονήσια

Φώκιες και ναυάγια

Στο σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων συχνάζουν φώκιες Μονάχους Μονάχους, που όπως μας ενημέρωσε ο καπετάνιος Ανέστης κατά τη διάρκεια της πρόσβασης μας στα νησάκια, εμφανίστηκαν στην περιοχή τα τελευταία 10-15 χρόνια, όταν κάποια στιγμή ένα ζευγάρι έφυγε από το θαλάσσιο πάρκο της Αλονήσσου, ήρθε εδώ και γέννησαν. Πλέον έχουν γίνει μια οικογένεια, 5-6 φώκιες και τα βράδια βγαίνουν και έξω στα νησάκια, όπου τα μαύρα βράχια αποτελούν το τέλειο καμουφλάζ για αυτές.

Σχετικά με τα ναυάγια, στα δυτικά του νησιού Μονολιά περνάμε πάνω από ένα ναυάγιο το οποίο ήταν ελληνικό καράβι, μήκους 45 μέτρων, κατασκευασμένο από τσιμέντο. Συγκρούστηκε σε μια σειρά από ξέρες, έκανε τρύπες, πήρε νερά και βούλιαξε. Το ναυάγιο από την επιφάνεια της θάλασσας απέχει 5-6 μέτρα και από την επιφάνεια μέχρι το βυθό είναι περίπου 10-11 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχαν 30 περίπου τέτοια καράβια τα οποία είχαν την ονομασία Σλεπ. Ήταν τα καράβια μεταφοράς και το συγκεκριμένο μεταφέροντας ασβέστη ξεκινούσε από το εργοστάσιο της Χαλκίδας με προορισμό το Βόλο.

Λιχαδονήσια

Στη Μονολιά

Είναι το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα των επτά Λιχαδονησίων. Μέχρι το 1960 – 1964 έμεναν τρεις οικογένειες, μετά εγκατέλειψαν το νησί καθώς και τα υπόλοιπα γιατί δεν είχαν νερό, ηλεκτρικό ενώ τα παιδιά τους έπρεπε να πάνε σχολείο. Η οικογένεια Λυμπέρη, τρεις γενιές όπου εκεί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν αλλά κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να φύγουν από το νησί, για περισσότερα από 25 χρόνια, από το 1994, 4η και 5η γενιά πλέον, ζει και εργάζεται για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στο νησάκι.

Στη Μονολιά καθημερινά πηγαινοέρχονται καραβάκια από τον Κάβο Λιχάδας, αλλά και από τα Καμένα Βούρλα, και μεταφέρουν τον κόσμο στην οργανωμένη παραλία, όπου διατίθενται ξαπλώστρες, ομπρέλες ενώ υπάρχει καντίνα που σερβίρει φαγητό (σουβλάκια, λουκάνικα, πατάτες, τυρί σαγανάκι, σαλάτες, σάντουιτς, παγωτά κτλ.) και μπαράκι για καφέ, μπύρες, κοκτέιλ.

Πίσω από την καντίνα ένα μονοπάτι ανάμεσα σε ελιές, οδηγεί στα εγκαταλελειμμένα κτίσματα που έχουν απομείνει στο νησάκι καθώς και στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.  Όπως μάθαμε, γιορτάζει στις 25 Ιουλίου, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλιών ήταν η τελευταία μέρα που χτίστηκε. Στο εκκλησάκι γίνονται γάμοι και βαπτίσεις.

Λιχαδονήσια

Δρομολόγια

Δρομολόγια εκτελούνται καθημερινά, από τον Κάβο Λιχάδας, κάθε μισή ώρα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 λεπτά, ωστόσο στον πηγαιμό περιλαμβάνεται και μια μικρή ξενάγηση στο σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων. Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ το άτομο, μετ’ επιστροφής και 15 ευρώ με αναχώρηση από Καμένα Βούρλα (τηλ. 6972 508181, 6979 709346).

Λιχαδονήσια

Πηγή: grtimes.gr