Κλείσιμο

Κωνσταντινούπολη: Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, αρχιτεκτονικών θαυμάτων και γαστρονομικών απολαύσεων…

H Κωνσταντινούπολη μέσα από 10 σταθμούς πολιτισμού, ιστορίας και γεύσεων

Αφορμή για αυτό το 4ημερο στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το 51ο Φεστιβάλ Μουσικής Κωνσταντινούπολης (Istanbul Music Festival). Πρόκειται για το μακροβιότερο μουσικό γεγονός της Τουρκίας που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (İKSV).

Το φετινό φεστιβάλ που, πραγματοποιήθηκε από 1-17 Ιουνίου, φιλοξένησε πάνω από 60 καλλιτέχνες, κορυφαίες ορχήστρες και σύνολα απ’ όλο τον κόσμο, σε συνολικά 25 μουσικές παραστάσεις -κάποιες από αυτές σε παγκόσμια πρεμιέρα- καλύπτοντας πολλά είδη μουσικής: από κλασική, τζαζ, τούρκικη παραδοσιακή έως πρωτότυπα κομμάτια τάνγκο.

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας, το φεστιβάλ απλώθηκε σε 18 διαφορετικά σημεία της πόλης, μεταμορφώνοντας σε συναυλιακούς χώρους, ιστορικά μνημεία, χώρους λατρείας και άλλα σημαντικά τοπόσημα.

Ακολουθώντας μουσικές διαδρομές του Istanbul Music Festival, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την Κωνσταντινούπολη, διατρέχοντας όλα τα σημαντικά αξιοθέατα, με ενδιάμεσες στάσεις στα πιο ξεχωριστά πολιτιστικά και γαστρονομικά spots, που μας αποκάλυψαν το σύγχρονο, νεανικό της πρόσωπο.

  • Atatürk Cultural Centre (ΑΚΜ): Η Στέγη της Μουσικής στην Πόλη

H σφαίρα με τα 15.000 κόκκινα χειροποίητα κεραμίδια στεγάζει την αίθουσα όπερας 2040 θέσεων

H σφαίρα με τα 15.000 κόκκινα χειροποίητα κεραμίδια στεγάζει την αίθουσα όπερας 2040 θέσεων

Καρδιά του Istanbul Music Festival η μεγάλη αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας πάνω από 2000 θεατών, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (Atatürk Cultural Centre), το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κέντρο της Τουρκίας. Αρχικά χτισμένο το 1969, το ΑΚΜ άνοιξε ξανά το 2021 μετά δύο χρόνια εργασιών ανακατασκευής, με νέα δομή και σύγχρονους χώρους που στεγάζουν πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις: βιβλιοθήκες, εκθέσεις, παραστάσεις χορού, θεάτρου κλπ. 

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, φιλοξένησε διάσημους σολίστες και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα μεταξύ των οποίων οι: Mozarteum Orchestra Salzburg, Tekfen Philharmonic, Borusan Istanbul Philharmonic, Camerata Royal Concert gebouw Orchestra, Munich Chamber Orchestra, Borusan Quartet κα. Εκεί απολαύσαμε την καναδή σταρ της όπερας Barbara Hannigan να διευθύνει την Φιλαρμονική του Borusan Istanbul– μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Τουρκίας- σε έργα Ives, και την ίδια σε ρόλο σοπράνο να ερμηνεύει κομμάτια από μιούζικαλ του Gershwin.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr