DW Μπριγκίτα φον Γκύλντεφελντ και Μπόντο Μαρκς (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Οποιος τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούσε τα κοινωνικά δίκτυα θα είχε την αίσθηση ότι για το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ υπάρχει μόνο ένας προορισμός: το Συλτ στη Γερμανία.
Για τον φόβο των κατοίκων του νησιού ότι θα κατακλύζονταν από παραθεριστές των 9 ευρώ έγιναν αμέτρητα ποσταρίσματα με πολυσύχναστες παραλίες και γεμάτα τρένα.
Οι νησιώτες όμως το μόνο που ήθελαν στην πραγματικότητα ήταν να επιστήσουν την προσοχή στο γεγονός ότι τα τρένα θα ήταν ακόμα πιο γεμάτα από ό,τι συνήθως. Αν δεν θέλει κάποιος να ταξιδέψει με πλοίο από τη Δανία, πρέπει να πάει με τρένο μέσω του Χιντενμπουργκντάμ.
Μια διαδρομή που τα περασμένα χρόνια λόγω της ασυνέπειας των δρομολογίων και των κατάμεστων τρένων έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Ο αντίκτυπος ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα άφησε κάποιους έκπληκτους.
«Μερικά πράγματα προφανώς δεν παρουσιάστηκαν έτσι όπως τα εννοούσαμε και θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον», δήλωσε ο Καρλ Μαξ Χέλνερ, ιδιοκήτης πολλών καταστημάτων μόδας στο Συλτ.
Έννοια τους οι εργαζόμενοι
Το εισιτήριο των 9 ευρώ ισχύει από την Τετάρτη παγγερμανικά στις τοπικές συγκοινωνίες. Στο Συλτ τώρα, όπως και σε άλλα τουριστικά θέρετρα αναμένονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αλλά δεν πιστεύει ότι «θα μας κατακλύσουν», λέει ο Καρλ Μαξ Χέλνερ. Η κύρια έννοια τους είναι οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά για να δουλέψουν στο νησί. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι οι υπάλληλοί μας που μετακινούνται καθημερινά θα πρέπει να ταξιδέψουν μεσα σε ακόμη πιο γεμάτα τρένα», λέει.
Τώρα το νησί προετοιμάζεται για τις ημέρες της Πεντηκοστής και είναι σίγουρα η πρώτη δοκιμή αντοχής των 9 ευρώ. Προς το παρόν όλα κυλούν κανονικά και δεν υπάρχει πολύς κόσμος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Πώς θα είναι η κατάσταση όμως το Σαββατοκύριακο δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη.
Το Συλτ προσπαθεί να ξεφύγει από τη φήμη του ως ωραίο νησί των πλουσίων. Οι κάτοικοι του νησιού όμως κουνάνε το κεφάλι τους όταν ακούνε τέτοιες φήμες. Ο συνάδελφος του Χέλνερ στο προεδρείο της ένωσης επιχειρηματιών του νησιού Όλε Κένιχ έγραφε πρόσφατα στην εφημερίδα Zeit: «Αυτοί που θέλουν να μας επισκεφθούν έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για τον Συλτ. Εδώ δεν υπάρχει ένας ‘ζωολογικός κήπος΄ με πλούσιους, στον οποίο κάνουν βόλτες εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι».
Ζητούμενο μια βιώσιμη ανάπτυξη
Αλλά και ο διευθυντής μάρκετινγκ Λουφτ λέει πως όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί μας γνωρίζουν πόσο ετερογενές είναι και συμπληρώνει πως οι κάτοικοι χαίρονται για κάθε επισκέπτη. Στο Συλτ διαμένουν κάποιοι πλούσιοι και διάσημοι και έχουν ένα δεύτερο σπίτι αξίας εκατομμυρίων ή διαμένουν σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία. Υπάρχουν όμως και αρκετά κάμπινγκ, φθηνοί ξενώνες και διαμερίσματα που δεν είναι πιο ακριβά απ' ότι σε άλλα νησιά.
Τώρα την εβδομάδα πριν την Πεντηκοστή, το νησί έχει πολύ κόσμο αλλά δεν φαίνεται υπερπλήρες. Μια παραθερίστρια από το Ζααρμπρύκεν περπατάει με τον άντρα της και η γνώμη της δεν είναι σαφής για το εισιτήριο των 9 ευρώ. Θέλει όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδεύουν εδώ με λιγότερα χρήματα, αλλά από την άλλη πλευρά το νησί είναι ούτως ή άλλως πολύ γεμάτο, λέει.
Πολύς κόσμος, πολύ γεμάτο το νησί. Πολλοί κάτοικοι το σκέφτονται χρόνια τώρα και όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας και της διάθεσης του κόσμου να ταξιδέψει τώρα. Το νησί προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αναπτύσσοντας ένα πιο βιώσιμο τουρισμό, με χαμηλότερους ρυθμούς, με μόνιμες κατοικίες αντί παραθεριστικές καθώς και έξυπνες ιδέες κυκλοφορίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.