Αποσύρονται από το επάγγελμα τους Κινέζοι ψαράδες για λόγους οικολογικής συνείδησης.
Ο Γουάνγκ Σενγκμπάο, ψαράς στην ανατολική επαρχία Ανχούι της Κίνας, παροπλίζει το καΐκι του.
Το αλιευτικό σκάφος μήκους 18 μέτρων, το οποίο αγοράστηκε σχεδόν ενάμισι χρόνο νωρίτερα, θα εγκαταλειφθεί σε παραπόταμο που ρέει 1 χλμ. περίπου από το κύριο ρεύμα του ποταμού Γιανγκτζέ, του μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας.
Ο 33χρονος Γουάνγκ άρχισε να ψαρεύει επαγγελματικά από την ηλικία των 15 χρόνων όταν τελείωσε το γυμνάσιο, ενώ από παιδί ψάρευε μαζί με τον πατέρα του.
Αν και όπως δηλώνει, αγαπά πολύ την δουλειά του είναι αποφασισμένος να την εγκαταλείψει προκειμένου να προστατευτεί η θαλάσσια ζωή από την υπεραλίευση, φαινόμενο που πλήττει έντονα, τα τελευταία χρόνια, τον ποταμό Γιανγκτζέ.
Οι προεκτάσεις του προβλήματος αυτού, είναι τέτοιες που ήδη από το 2003, οι αρχές της χώρας έχουν θεσπίσει νόμο στον οποίο και ορίζεται συγκεκριμένη περίοδος, κατά την οποία και απαγορεύεται καθολικά η αλιεία.
Η πλήρης απαγόρευση ισχύει σε 332 περιοχές στην λεκάνη του ποταμού καθώς θεωρούνται καταφύγια δελφινιών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά 235 αλιείς να πρέπει να αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος ή να περιμένουν μέχρι το 2019 που θα λήξει η απαγορευτική περίοδος για να ξαναρχίσουν την αλιεία.
Μια έρευνα σχετικά με τους αλιευτικούς πόρους έδειξε ότι, στο τμήμα του ποταμού με ονομασία Τονγκλίνγκ, υπήρχαν 86 είδη ψαριών εκ των οποίων τα 3 θεωρούνται προστατευόμενα.Μέχρι το 2014 ο αριθμός αυτό είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό.
Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι ημέρες που θα ψάρευε ήταν λιγοστές πλέον, ο Γουάνγκ έκανε νέα σχέδια και στράφηκε στην αναπαραγωγή ψαριών.
Τονίζει ότι σήμερα μέσω της ιχθυοκαλλιέργειας κερδίζει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με παλαιότερα που ψάρευε.
Προσθέτει δε, ότι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον όπως για παράδειγμα, να δραστηριοποιηθεί στον αγροτουρισμό, να ψαρεύει με αγκίστρι και να φτιάξει έναν ξενώνα.
« Η ζωή μου άλλαξε εντελώς. Πρέπει να σταματήσουμε να κακοποιούμε το ποτάμι και οφείλουμε να το προστατέψουμε», λέει ο Γουάνγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος για τον 33χρονος ψαρά είναι η κίνηση του να ευαισθητοποιήσει συναδέλφους του ενώ παράλληλα αναμένεται ότι σε ανάλογες ενέργειες «αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού» θα προβούν κι άλλοι ψαράδες στην περιοχή.
Με πληροφορίες: Xinhuanet
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.