Κλείσιμο

Χαμένος και ανήσυχος δηλώνει ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης Γιόσουα Μπέντζιο

Eξέφρασε την ανησυχία του για την κατεύθυνση που παίρνει ο συγκεκριμένος τεχνολογικός τομέας και παραδέχθηκε ότι αισθάνεται «χαμένος» στο περιβάλλον που διαμορφώνεται

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένας από τους αποκαλούμενους «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης, ο Καναδός καθηγητής Γιόσουα Μπέντζιο, δήλωσε στο BBC πως αν είχε συνειδητοποιήσει το ρυθμό ανάπτυξης του τομέα θα είχε δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι της χρησιμότητας.

Ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατεύθυνση που παίρνει ο συγκεκριμένος τεχνολογικός τομέας και παραδέχθηκε ότι αισθάνεται «χαμένος» στο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Μιλούσε μετά από τη δήλωση κορυφαίων επιστημόνων του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία συνυπέγραψε και ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης, που αναφερόταν σε «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα.

Όπως είπε ο καθηγητής Μπέντζιο, το έργο ζωής του στην τεχνητή νοημοσύνη που τον καθόριζε και του έδινε μια κατεύθυνση, δεν είναι πλέον ξεκάθαρο στο μυαλό του.

«Είναι δύσκολο, μιλώντας συναισθηματικά, για ανθρώπους που είναι στον τομέα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι νιώθω χαμένος. Αλλά πρέπει να συνεχίσεις να συνδιαλέγεσαι, να συζητάς, να ενθαρρύνεις τους άλλους να σκέφτονται μαζί σου», ανέφερε ο Καναδός καθηγητής.

Εξέφρασε δε τη γνώμη πως όλες οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εγγράφονται σε ειδικά μητρώα ώστε να ελέγχονται από τις κυβερνήσεις, όπως γίνεται με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αεροπλοΐας, των αυτοκινήτων ή των φαρμάκων.

Προειδοποίησε παράλληλα πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να εκχωρηθούν σε στρατούς δυνατότητες παραγωγής προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται επίσης κάποιου είδους «ηθική εκπαίδευση» και πιστοποίηση για τους απασχολούμενους στον τομέα.

Παρομοίασε, τέλος, την ισχύουσα κατάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με την κλιματική αλλαγή. «Έχουμε βάλει πολύ διοξείδιο στην ατμόσφαιρα. Θα ήταν καλύτερα να μην το έχουμε κάνει, αλλά ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα», εξήγησε, εκτιμώντας ότι «δεν είναι ποτέ αργά για βελτιώσεις».
 

Πηγή: skai.gr