ΚΑΙΡΟΣ

NASA: Το Hubble αποκρυπτογραφεί μυστηριώδες φαινόμενο σε απόσταση 390 εκατ. ετών φωτός - Φωτογραφία

Ένα ουράνιο αντικείμενο που βρίσκεται περίπου 390 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας

Αυτή η φωτεινή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA δείχνει το Z 229-15, ένα ουράνιο αντικείμενο που βρίσκεται περίπου 390 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας. Το Z 229-15 είναι ένα από εκείνα τα ενδιαφέροντα ουράνια αντικείμενα που ορίζονται ως πολλά διαφορετικά πράγματα: μερικές φορές ως ενεργός γαλαξιακός πυρήνας (ένα AGN). μερικές φορές ως κβάζαρ και μερικές φορές ως γαλαξίας Seyfert.

Ποιο από αυτά είναι πραγματικά το Z 229-15

Ένα AGN είναι μια μικρή περιοχή στην καρδιά ορισμένων γαλαξιών (που ονομάζονται ενεργοί γαλαξίες), πολύ πιο φωτεινή από ό,τι θα ήταν απλώς τα αστέρια του γαλαξία. Η επιπλέον φωτεινότητα οφείλεται στην παρουσία μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στον πυρήνα του γαλαξία. Το υλικό που αναρροφάται σε μια μαύρη τρύπα δεν πέφτει κατευθείαν μέσα σε αυτήν, αλλά αντίθετα τραβιέται σε έναν στροβιλιζόμενο δίσκο, από όπου έλκεται προς τη μαύρη τρύπα. Αυτός ο δίσκος της ύλης γίνεται τόσο ζεστός που απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, και αυτό είναι που κάνει τα AGN να φαίνονται τόσο φωτεινά.

Τα κβάζαρ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος AGN, συνήθως εξαιρετικά φωτεινά και αρκετά μακριά από τη Γη –εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός θεωρούνται κοντά για ένα κβάζαρ, καθιστώντας το Z 229-15 θετικά τοπικό. Συχνά ένα AGN είναι τόσο φωτεινό που ο υπόλοιπος γαλαξίας δεν μπορεί να φανεί. Οι γαλαξίες Seyfert όμως είναι ενεργοί γαλαξίες που φιλοξενούν πολύ φωτεινά AGN (κβάζαρ). Έτσι, ο Z 229-15 είναι ένας γαλαξίας Seyfert που περιέχει ένα κβάζαρ, και που, εξ ορισμού, φιλοξενεί ένα AGN. Η ταξινόμηση στην αστρονομία μπορεί να είναι μια πρόκληση!

Πηγή: skai.gr