ΚΑΙΡΟΣ

Την προέλευση του γαλαξία μας θα εξετάσουν οι επιστήμονες με νέο πανίσχυρο τηλεσκόπιο

Το τηλεσκόπιο William Herschel (WHT), που βρίσκεται στη Λα Πάλμα της Ισπανίας, μπορεί να ερευνά 1.000 αστέρια την ώρα, μέχρι να καταγράψει συνολικά πέντε εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες έθεσαν σε λειτουργία ένα από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια της Γης, με νέα τεχνολογία, το οποίο θα αποκαλύψει πώς σχηματίστηκε ο γαλαξίας μας, με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

Το τηλεσκόπιο William Herschel (WHT), που βρίσκεται στη Λα Πάλμα της Ισπανίας, μπορεί να ερευνά 1.000 αστέρια την ώρα, μέχρι να καταγράψει συνολικά πέντε εκατομμύρια.

Μια εξαιρετικά γρήγορη συσκευή χαρτογράφησης συνδεδεμένη με το τηλεσκόπιο θα αναλύσει τη σύνθεση κάθε αστεριού και την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει. Έτσι, θα δείξει πώς δημιουργήθηκε ο γαλαξίας μας μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο καθηγητής Gavin Dalton του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία αναπτύσσοντας τη συσκευή, γνωστή ως «Weave». «Είναι ένα φανταστικό επίτευγμα από πολλούς ανθρώπους που το έκαναν να συμβεί και είναι υπέροχο να λειτουργεί», είπε.

Το Weave έχει εγκατασταθεί στο τηλεσκόπιο, το οποίο βρίσκεται ψηλά σε μια κορυφή βουνού στη Λα Πάλμα. Διαθέτει 80.000 ξεχωριστά εξαρτήματα και είναι ένα θαύμα της μηχανικής.

Σε κάθε κομμάτι του ουρανού που εστιάζει το William Herschel, οι αστρονόμοι προσδιορίζουν τις θέσεις χιλίων αστέρων.

Το Weave είναι σε θέση να υπολογίσει την ταχύτητα, την κατεύθυνση, την ηλικία και τη σύνθεση κάθε άστρου που παρατηρεί, δημιουργώντας ουσιαστικά μια κινηματογραφική ταινία αστεριών που κινούνται στον γαλαξία μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Dalton, θα είναι δυνατή η ανακατασκευή ολόκληρου του σχηματισμού του γαλαξία με λεπτομέρεια που δεν έχει ξαναδεί.

«Θα είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τους γαλαξίες που έχουν απορροφηθεί καθώς ο γαλαξίας έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του κοσμικού χρόνου και να δούμε πώς κάθε απορρόφηση πυροδοτεί το σχηματισμό νέων άστρων», είπε.

Ο Dr Marc Balcells, ο οποίος είναι γενικός υπεύθυνος του τηλεσκοπίου, είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι το Weave θα οδηγήσει σε μια μεγάλη αλλαγή στην κατανόησή μας για το πώς δημιουργούνται οι γαλαξίες.

«Το Weave θα απαντήσει σε ερωτήσεις στις οποίες οι αστρονόμοι προσπαθούσαν να απαντήσουν εδώ και δεκαετίες, όπως πόσα κομμάτια ενώνονται για να φτιάξουν έναν μεγάλο γαλαξία και πόσοι γαλαξίες ενώθηκαν για να φτιάξουν τον Milky Way;»

Η Δρ Σεσίλια Φαρίνα, ειδικός μηχανημάτων που συμμετέχει στο πρότζεκτ, είπε ότι το Weave θα γράψει «αστρονομική ιστορία».

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρόκειται να ανακαλύψουμε και τα οποία δεν περιμέναμε να βρούμε», είπε. «Επειδή το Σύμπαν είναι γεμάτο εκπλήξεις».

Πηγή: BBC