Το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο ενδέχεται να επεξεργάστηκε δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.
Ο εποπτικός φορέας δήλωσε ότι η παραβίαση συνέβη για περισσότερα από δύο χρόνια -μέχρι τον Ιούλιο του 2020-, ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την έρευνά του. Η πλατφόρμα Tik Tok αμφισβητεί τα ευρήματα, σημειώνοντας ότι είναι «προσωρινά».
Η έρευνα της ICO διαπίστωσε ότι η κοινωνική πλατφόρμα:
- επεξεργάστηκε τα δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς γονική συναίνεση
- παρέλειψε να παράσχει τις κατάλληλες πληροφορίες στους χρήστες της με συνοπτικό, διαφανή και εύκολα κατανοητό τρόπο
- επεξεργάστηκε δεδομένα ειδικής κατηγορίας, χωρίς να έχει νόμιμους λόγους να το πράξει
Σύμφωνα με την Ofcom, το 44% των παιδιών, ηλικίας 8 έως 12 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το Tik Tok, παρά τις πολιτικές του, που απαγορεύουν την είσοδο στην πλατφόρμα σε παιδιά κάτω των 13 ετών.
Ο Επίτροπος Πληροφοριών, Τζον Έντουαρντς, δήλωσε σχετικά: «Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν και να βιώνουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έχουν νομική υποχρέωση να θέτουν σε εφαρμογή αυτές τις υπηρεσίες, αλλά η άποψη μας είναι ότι η πλατφόρμα Tik Tok δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση αυτή».
Το Tik Tok, όπως γράφει το BBC, έχει αναπτύξει μια σειρά από χαρακτηριστικά για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας στον ιστότοπο, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας στους γονείς να συνδέουν τους λογαριασμούς τους με τους λογαριασμούς των παιδιών τους και απενεργοποιώντας την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων για παιδιά κάτω των 16 ετών.
Η ICO δήλωσε ότι τα ευρήματά της στην ανακοίνωση ήταν προσωρινά, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί σε αυτό το στάδιο το συμπέρασμα ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Tik Tok ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πλατφόρμα Tik Tok δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Αυτή η ειδοποίηση πρόθεσης, η οποία καλύπτει την περίοδο Μάιο 2018-Ιούλιο 2020, είναι προσωρινή και, όπως έχει δηλώσει η ίδια η ICO, δεν μπορούν να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα αυτή τη στιγμή».
Το 2019, η κινεζική εταιρεία έλαβε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5,7 εκατ. δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, για κακό χειρισμό των δεδομένων των παιδιών. Έχει, επίσης, επιβληθεί πρόστιμο στη Νότια Κορέα για παρόμοιους λόγους.
Τον Ιούλιο, η Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας ψήφισε υπέρ ενός μέτρου, που θα αύξανε την ηλικία στην οποία τα παιδιά θα είχαν ειδική προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο στα 16 έτη και θα απαγόρευε τη στοχευμένη διαφήμιση σε παιδιά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.