ΚΑΙΡΟΣ

Threads: Μια εισαγωγή στον κόσμο της νέας κοινωνικής πλατφόρμας - Το «αντίπαλο δέος» του Twitter

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Tο Threads ήρθε για να μείνει... 

Με το κύμα έκφρασης παραπόνων και δυσαρεστημένων χρηστών του Twitter από την ημέρα που η ιδιοκτησία του πέρασε στα χέρια του Elon Musk, τον Οκτώβριο του 2022, να συνεχίζεται, η παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής, βασισμένης στα σύντομα κείμενα, που δημιουργούν νήματα, ήταν θέμα χρόνου.

Ο λόγος για το Threads, μια κοινωνική πλατφόρμα βασισμένη σε κείμενο για δημόσιες συνομιλίες, που κυκλοφόρησε στο App Store στις 5 Ιουλίου, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της λίστας των δωρεάν εφαρμογών μέσα σε μόλις μία ημέρα. Κι ενώ η εφαρμογή μοιάζει να σχεδιάστηκε ως μια εναλλακτική του Twitter, στην πραγματικότητα προέρχεται από το Instagram.

Όλο και περισσότεροι χρήστες μεταπηδούν από τη δημοφιλή εφαρμογή προς την νεότερη εναλλακτική της. Ακριβώς, όπως το Twitter, έτσι και το Threads επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις σκέψεις, τα memes και τις απόψεις τους μέσω αναρτήσεων που βασίζονται σε κείμενο έως και 500 χαρακτήρων. Οι αναρτήσεις μπορούν, επίσης, να περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βίντεο και συνδέσμους.

Υπάρχει, ωστόσο, μια προϋπόθεση: Για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή, πρέπει να συνδεθείς χρησιμοποιώντας τον Instagram λογαριασμό σου. Αυτό, όμως, είναι κάπως δεσμευτικό, μιας και οι χρήστες ανακάλυψαν ότι δεν μπορείς να διαγράψεις το λογαριασμό σου στο Threads, χωρίς να διαγράψεις και τον συνδεδεμένο λογαριασμό Instagram.

Πώς να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό Threads

  1. Αφού κατεβάσεις την εφαρμογή, το όνομα χρήστη θα περαστεί αυτόματα από το instagram account που θα συνδέσεις. Για να ξεκινήσεις τη δημιουργία προφίλ, πατάς απλώς το όνομα του λογαριασμού. Δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσεις νέο κωδικό πρόσβασης. Εάν θέλεις να δημιουργήσεις λογαριασμό για ένα διαφορετικό προφίλ Instagram, επίλεξε το «Εναλλαγή λογαριασμών.
  2. Στη συνέχεια, θα έχεις την επιλογή είτε να χρησιμοποιήσεις την προϋπάρχουσα εικόνα προφίλ και το βιογραφικό σου από το προφίλ στο Instagram, είτε να τα προσαρμόσεις όπως εσύ θέλεις. Έπειτα, θα πρέπει να επιλέξεις εάν θέλεις ο λογαριασμός σου να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Τέλος, θα σου δοθεί η δυνατότητα να ακολουθήσεις τους ίδιους λογαριασμούς που έχεις και στο Instagram, αλλά και να αναζητήσεις άλλους χρήστες, με τους οποίους μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα μέσω της αρχικής σελίδας.
  3. Κατόπιν, θα μεταφερθείς στη σελίδα «Πώς λειτουργούν τα νήματα», στην οποία εξηγείται αναλυτικά με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα σου. Η σελίδα περιλαμβάνει επίσης μια επεξήγηση για το «fediverse», ένα νέο μοντέλο κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιεί η εφαρμογή και επιτρέπει στους ανθρώπους να ακολουθούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε διαφορετικές πλατφόρμες. Πατώντας το κουμπί «Συμμετοχή σε νήματα» μπορείς πλέον να ξεκινήσεις τη δραστηριότητά σου στην εφαρμογή.
  4. Δεν μπορείς να προβάλλεις αναρτήσεις του Instagram στη ροή Threads, μπορείς όμως να αποκτήσεις πρόσβαση στον λογαριασμό IG ενός χρήστη μέσω της εφαρμογής μεταβαίνοντας στο προφίλ του και πατώντας το εικονίδιο της κάμερας στην επάνω δεξιά γωνία.
  5. Για να ξεκινήσεις ένα νήμα, πατάς το εικονίδιο με το στυλό και το σημειωματάριο και πληκτρολογείς τη σκέψη σου. Μπορείς ακόμη να επισυνάψεις φωτογραφίες και βίντεο διάρκειας έως 5 λεπτών πατώντας το εικονίδιο του συνδετήρα. Όταν γράψεις αυτό που θέλεις, πατάς το κουμπί «Δημοσίευση» στη δεξιά πλευρά της σελίδας. Όπως και στο Twitter, έτσι κι εδώ μπορείς να κάνεις like στις αναρτήσεις, πατώντας το εικονίδιο της καρδιάς, να αφήσεις ένα σχόλιο πατώντας στο συννεφάκι ομιλίας, αλλά και να αναδημοσιεύσεις πατώντας στα διπλά βέλη. Για να διαβάσεις τις απαντήσεις σε ένα νήμα, πάτα τον αριθμό των απαντήσεων κάτω από την ανάρτηση.
  6. Η ροή Threads, στην οποία μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση πατώντας το εικονίδιο του σπιτιού κάτω αριστερά, περιέχει έναν συνδυασμό από άτομα που ακολουθείς, αλλά και προτεινόμενους χρήστες. Μπορείς, επίσης, να δεις ποιος σε έχει κάνει tag ή σου έχει απαντήσει σε κάποιο νήμα και να παρακολουθείς τις αλληλεπιδράσεις σου με επαληθευμένους χρήστες.

Στο Threads, όλα φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ροής. Σε αντίθεση με το Twitter, δεν υπάρχει ενότητα «Τι συμβαίνει», που να σε ενημερώνει για τις τάσεις ή να σου επιτρέπει να περιηγηθείς σε άλλες ροές και δεν υπάρχουν hashtags που να βοηθούν στην ομαδοποίηση του περιεχομένου.

Εάν έχεις δοκιμάσει ήδη την εφαρμογή, θα έχεις παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζει ακόμη αρκετά προβλήματα. Το να εμφανίζονται τα νήματα όλων σε μία ροή είναι πιο πολύ κουραστικό παρά χρήσιμο και το γεγονός ότι σου δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσεις μόνο χρήστες και όχι νήματα με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη. Επομένως, προς το παρόν δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει το Twitter σε λειτουργικότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτή η εφαρμογή να εξελιχθεί μελλοντικά στο #1 trend.

Δοκίμασε την εφαρμογή και μάθε αν σου ταιριάζει!

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: twitter