ΚΑΙΡΟΣ

Task Force για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η Ευρώπη

Να θωρακίσει περαιτέρω την Ευρώπη έναντι περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας μεγάλης κλίμακας, που επηρεάζουν τον Δημόσιο τομέα, επιχειρήσεις και πολίτες, επιχειρεί η Ε.Ε. Σε αυτόν τον στόχο συντείνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας νέας Κοινής Κυβερνομονάδας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικών.

Η Κοινή Κυβερνομονάδα, που αποτελεί προγραμματικό στόχο της Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη συντονισμένη απόκριση σε μεγάλης κλίμακας κρίσεις στον κυβερνοχώρο. Επίσης, θα παρέχει βοήθεια για την ανάκαμψη από αυτές τις επιθέσεις.

Στόχος είναι να τεθεί η νέα Μονάδα σε επιχειρησιακή φάση έως τις 30 Ιουνίου 2022 και να συσταθεί πλήρως ένα έτος αργότερα, έως τις 30 Ιουνίου 2023. “Σήμερα, η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη της έχουν πολλούς φορείς, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και πεδία. Παρ’ όλο που οι τομείς μπορεί να είναι συγκεκριμένοι, οι απειλές είναι συχνά κοινές - εξ ου και η ανάγκη συντονισμού, ανταλλαγής γνώσεων ή ακόμη και προειδοποίησης”, τονίζει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα Μονάδα θα συγκεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και την τεχνογνωσία για την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση μαζικών περιστατικών και κρίσεων στον κυβερνοχώρο. Η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από τη διαπίστωση ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό, κλίμακα και συνέπειες, επηρεάζοντας σοβαρά την ασφάλεια  της Ε.Ε.

Πώς θα λειτουργεί

Μέσω της Κοινή Κυβερνομονάδας, τα κράτη - μέλη και οι αρμόδιοι φορείς θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με απειλές, που θα μπορούσαν να προκύψουν στους τομείς ευθύνης τους.

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια, ο ENISA θα λειτουργεί ως γραμματεία κατά την προπαρασκευαστική φάση και η μονάδα θα λειτουργεί κοντά στα γραφεία του στις Βρυξέλλες και στο γραφείο της CERT-EU, της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ε.Ε.

Οι επενδύσεις, που απαιτούνται για τη σύσταση της Κοινής Κυβνερνομονάδας, θα παρασχεθούν από την Επιτροπή, κυρίως μέσω του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”. Τα κονδύλια θα χρησιμεύσουν για τη δημιουργία της φυσικής και εικονικής πλατφόρμας, τη δημιουργία και τη διατήρηση ασφαλών διαύλων επικοινωνίας, καθώς και για τη βελτίωση των ικανοτήτων εντοπισμού.

“Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, είμαστε τόσο προστατευμένοι, όσο προστατευμένος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος μας. Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν σταματούν στα φυσικά σύνορα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής συνεργασίας, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί επίσης προτεραιότητα της Ε.Ε.”, τονίζει η Επιτροπή.

Ασφάλεια δικτύων 5G

Στο μεταξύ, η Ευρώπη εντείνει τις δράσεις της για την ασφάλεια των δικτύων 5G. “Τα περισσότερα κράτη - μέλη σημειώνουν πρόοδο, όσον αφορά την εργαλειοθήκη της Ε.Ε. για το 5G, έχοντας ήδη θεσπίσει ή προγραμματίζοντας να θεσπίσουν πολύ σύντομα, πλαίσια για την επιβολή κατάλληλων περιορισμών στους προμηθευτές 5G”, τονίζει η Επιτροπή.

Όπως σημειώνει, οι απαιτήσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών ενισχύονται μέσω της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) προετοιμάζει ένα υποψήφιο σύστημα της Ε.Ε. για την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας των δικτύων 5G.

 

 

Πηγή: ΣΕΠΕ