Κλείσιμο

Τάφρος των Μαριανών: Οι Κινέζοι "κατέκτησαν" τα βαθύτερα νερά του πλανήτη (vid)

Η Κίνα μετέδωσε σήμερα σε απευθείας σύνδεση εικόνες από το νέο της επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα, που έχει σταθμεύσει στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών, στο πλαίσιο μιας ιστορικής αποστολής στα βαθύτερα νερά του πλανήτη.

Το "Fendhouze", που σημαίνει «μαχητής», κατέβηκε σε βάθος άνω των 10.000 μέτρων σε αυτήν την τάφρο που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό, με επιβάτες τρεις ερευνητές, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Μονάχα μια χούφτα άνθρωποι έχουν ήδη επισκεφθεί τον βυθό της Τάφρου των Μαριανών. Οι πρώτοι εξερευνητές έφθασαν εκεί το 1960, σε μια μικρής διάρκειας εξερεύνηση. Έκτοτε δεν έγιναν άλλες αποστολές, έως το 2012 και την κατάδυση του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον.

Ο Κάμερον καταδύθηκε μόνος σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων, περιγράφοντας ένα περιβάλλον «απόκοσμο» και «εξωγήινο».

Τα βίντεο που τραβήχτηκαν αυτήν την εβδομάδα από μια υποβρύχια κάμερα δείχνουν το κινεζικό βαθυσκάφος να κινείται στα σκοτεινά νερά, ενώ το περιβάλλουν σύννεφα από θαλάσσιο άλας, και κατόπιν "σταθμεύει" αργά στον πυθμένα της τάφρου.

Le Fendouzhe, το οποίο έχει κάνει πολλές καταδύσεις τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα εθνικό ρεκόρ 10.909 μέτρων για την βαθύτερη κατάδυση επανδρωμένου βαθυσκάφους, καθώς «προσγειώθηκε» στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, το Challenger Deep.

Το παγκόσμιο ρεκόρ των 10.927 μέτρων το έχει σημειώσει ένα Αμερικανός εξερευνητής, το 2019.

Με την αποστολή της 10ης Νοεμβρίου προβλήθηκε το πρώτο βίντεο σε απευθείας μετάδοση παγκοσμίως του Challenger Deep.

Το Fendhouze, το τρίτο κινεζικό επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος στους βυθούς της Κίνας, παρατηρεί «τα πολυάριθμα είδη και την κατανομή των ζωντανών οργανισμών στα θαλάσσια βάθη», δήλωσαν οι επιστήμονες που επιβαίνουν σε αυτό, στο CCTV. Οι Κινέζοι ερευνητές θα περισυλλέξουν δείγματα για τις έρευνές τους, σύμφωνα με το CCTV.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει την ύπαρξη κοινοτήτων μονοκυτταρικών οργανισμών που επιβιώνουν από τα οργανικά υπολείμματα που έχουν εγκατασταθεί στο βάθος των ωκεανών, όμως πολύ λίγους μεγάλους ζωικούς οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ