ΚΑΙΡΟΣ

Τα 4 ψηφιακά έργα που «αλλάζουν» το υπουργείο Εξωτερικών- Θωρακίζει τις κρυπτογραφικές υποδομές ασφαλείας

Της Γωγώς Κατσέλη

Τέσσερα ψηφιακά έργα που θα μεταμορφώσουν το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προκηρυχθούν το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουνίου- Ιουλίου.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίοι πόροι θα εξασφαλιστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

  •      Η τυποποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και, κατά συνέπεια, την επιτυχία του.
  •      Η προώθηση του αντικειμένου του Υπουργείου Εξωτερικών και κεφαλαιοποίηση των πόρων του ευθυγραμμίζοντάς τους με τους επιδιωκόμενους στόχους του.
  •      Η διασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες, στο ταχύτερο δυνατό χρονικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας υποστήριξη σημασιολογικής αναζήτησης, βασισμένη σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας τεχνολογίας.
  •      Η πρόσβαση σε βάση δεδομένων αρχείων και σε κέντρο πληροφορίας για την αποτελεσματική διοίκηση και την κάλυψη των απαιτήσεων του Υπουργείου εξωτερικών που είναι υψίστης σημασίας για την άσκηση δημόσιας και οικονομικής διπλωματίας.
  •      Η αναβάθμιση των κρυπτογραφικών ΤΠΕ υποδομών ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και θα Το Έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Άξονα 2.2 – «Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι αναγκαίοι πόροι θα εξασφαλιστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προχρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους.  

Το Έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Υπουργείου Εξωτερικών» θα υλοποιηθεί μέσω των ακόλουθων τεσσάρων υποέργων:

Υποέργο 1: Σύστημα υποστήριξης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (ύψους 5 εκατ. ευρώ)

Το Υποέργο 1 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες ενέργειες:

1.    Μελέτες σχετικά με: 

  • την τυποποίηση μοντέλων για την περιγραφή πληροφοριών για την υλοποίηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
  • την επιλογή και εφαρμογή της μεθοδολογίας για την ιεράρχηση στόχων και δράσεων του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
  • την επιλογή των δεικτών απόδοσης και την παρακολούθηση υλοποίησης τους Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού

2.    Πλατφόρμα ροής εργασιών, σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων και πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και σύστημα διαχείρισης χρηστών

3.    Προμήθεια της απαραίτητης υποδομής (υλικό και λογισμικό) για τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων που θα υλοποιηθούν.

Υποέργο 2: Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ύψους 24,6 εκατ. ευρώ)

Το Υποέργο 2 περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

1.    Ψηφιοποίηση του συνόλου των περιεχομένων του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου, της τάξεως των 65.000.000 σελίδων διαφόρων διαστάσεων με εκτενή και λεπτομερή τεκμηρίωση του περιεχομένου κάθε εγγράφου

2.    Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (υποδομής και λογισμικού) για τη φιλοξενία του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου καθώς και συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας.

3.    Προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση, συστήματος ψηφιακού αποθετηρίου, βασισμένο σε σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για έξυπνη και σημασιολογική αναζήτηση.

Υποέργο 3: Πλατφόρμα Παγκόσμιου Ψηφιακού Κέντρου Πληροφοριών ( ύψος 15 εκατ. ευρώ)

Το Υποέργο 3 περιλαμβάνει τα κάτωθι:

1.    Προμήθεια και Εγκατάσταση εξοπλισμού ψηφιακού κέντρου πληροφοριών
Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει: 
i.    Εξοπλισμό Ηχογράφησης Διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 
ii.    Εξοπλισμό Desktop Client για το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών

2.    Υλοποίηση εφαρμογών

Ι. Σύστημα διαχείρισης συλλογής και παρακολούθησης διεθνών μέσων.
Το σύστημα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δύο υποσυστήματα:

•    Υποσύστημα εγγραφής και παρακολούθησης επιλεγμένων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων. 
•    Υποσύστημα Διαχείρισης Παρακολούθησης Διεθνών Μέσων. Το σύστημα θα υποστηρίζει τη διαχείριση παρακολούθησης για κάθε επιλεγμένη χώρα ξεχωριστά.

ΙΙ. Πλατφόρμα διαχείρισης χρηστών και περιεχομένου και εφαρμογές διανομής . Όλο το περιβάλλον θα λειτουργεί διαδικτυακά μέσω ενός σύγχρονου συστήματος διαδικτυακής πύλης ώστε να είναι προσβάσιμο τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χρήστες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την σύγχρονη τεχνολογία φορητών συσκευών.

ΙΙΙ. Σύστημα συλλογής και ταξινόμησης στοχευμένων εκθέσεων τηλεόρασης και ραδιοφώνου που θα αναζητεί και θα ταξινομεί αυτόματα όλες τις στοχευμένες αναφορές στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς κάθε επιλεγμένης χώρας.

3.    Υπηρεσίες
I.    Υπηρεσίες συλλογής, αξιολόγησης, διαχείρισης μετάφρασης και τεκμηρίωσης περιεχομένου - υπηρεσίες διαχείρισης παρακολούθησης για κάθε επιλεγμένη χώρα
II.    Υπηρεσίες ανάλυσης περιεχομένου αναφοράς από έμπειρη ομάδα υποστήριξης περιεχομένου, που θα συνδράμει στην εύρυθμη λειτουργία του Ψηφιακού Κέντρου και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υποέργο 4: Εκσυγχρονισμός κρυπτογραφικών ΤΠΕ υποδομών ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών (15.600.000,00 με ΦΠΑ)

Το Υποέργο 4 περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

1.    Διαβαθμισμένο Σύστημα Τηλεδιάσκεψης Υπουργείου Εξωτερικών

Η δράση περιλαμβάνει:
i.    Οπτικοακουστική Τηλεδιάσκεψη με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο, μεταξύ των χρηστών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, των 142 Αρχών Εξωτερικών Υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και των Δημοσίων Υπηρεσιών που ανήκουν στο Διεθνές Δίκτυο NET-VIS.
ii.    Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης που υποστηρίζει τον προγραμματισμό τηλεδιασκέψεων.

2.    Πληροφοριακό Σύστημα διανομής διαβαθμισμένης διπλωματικής αλληλογραφίας

Η δράση περιλαμβάνει:
i.    Μελέτη υλοποίησης επανασχεδιασμού λειτουργικών και τεχνολογικών προδιαγραφών
ii.    Πλατφόρμα ροής εργασιών
iii.    Κλειστό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διανομής Εγγράφων
iv.    Κλειστό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
v.    Σύστημα διαχείρισης ρόλων και χρηστών
vi.    Βιβλιοθήκη σύγχρονων μεθόδων κρυπτογράφησης (Ανάπτυξη εθνικών αλγορίθμων κρυπτογράφησης)
vii.    Εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου
viii.    Πλατφόρμα διαχείρισης ασφάλειας
ix.    Τεχνολογίες επικοινωνίας και προστασίας δεδομένων από άκρο σε άκρο (H/W & S/W) (τείχη προστασίας για υπηρεσιακές αρχές εξωτερικών και περιφερειακών υπηρεσιών)

3.    Προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση εξοπλισμού:

•    Για τον εκσυγχρονισμό της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα:
i.    Υλοποίηση δομημένης καλωδίωσης στα κτίρια της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών
ii.    Προμήθεια ενεργού εξοπλισμού δικτύου
iii.    Προμήθεια πλατφόρμας IP Call Center

•    Η/Υ και διακομιστών στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Αρχές Εξωτερικών Υπηρεσιών 

•    Εκτυπωτών και σαρωτών στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. 

•    Συστημάτων ενίσχυσης της φυσικής ασφάλειας των κλωβών στην Κεντρική Υπηρεσία ΥΠΕΞ - Διατήρηση ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης κλωβών Faraday. Οι κλωβοί φιλοξενούν ευρωπαϊκά και κατά ΝΑΤΟ διαβαθμισμένα συστήματα, για τα οποία το Υπουργείο Εξωτερικών υποχρεούται να δέχεται επιθεωρήσεις και ελέγχους για την κατάσταση των κλωβών Faraday. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η φυσική τους ασφάλεια (Συστήματα Ανίχνευσης / Πρόληψης Εισβολής, συναγερμοί κ.λπ.) με κατάλληλους μηχανισμούς.

•    Ηλεκτρονικό Εξοπλισμό Ηλεκτρομαγνητικής Θωράκισης. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται κρυπτομηχανές και υποστηρικτικές υποδομές τους (π.χ. πίνακας δημιουργίας κλειδιών), συσκευές δεδομένων μονής κατεύθυνσης (δίοδοι δεδομένων), εξοπλισμός ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (Tempest) συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών (σταθεροί και φορητοί), εκτυπωτές, rack και άλλα περιφερειακά καθώς και λοιπός κρυπτοεξοπλισμός.

•    Κινητές και σταθερές δορυφορικές μονάδες, υποστήριξη εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας. Για την υποστήριξη των απαιτήσεων κινητής τηλεφωνίας των βασικών γραφείων του Υπουργείου είναι απαραίτητο να προμηθεύονται (και να υποστηρίζονται) μονάδες δορυφορικής επικοινωνίας για λήψη / αποστολή και διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα (δυναμικά και δυνητικά μη ασφαλή). Επιπλέον, είναι απαραίτητη η εφαρμογή εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας για περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων ή μη διαθεσιμότητας άλλων καναλιών επικοινωνίας (π.χ. επικοινωνία HF).

Όπως αναφέρει στο skai.gr, ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που έχει αναλάβει την υλοποίηση των έργων «τo Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί τον κεντρικό συντονιστή για τη διαμόρφωση και προώθηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών και τη συνολική εξωστρεφή ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Άρα αποτελεί προτεραιότητα η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός και των ψηφιακών λειτουργιών του. Η ευρεία ψηφιακή παρέμβαση που επιχειρείται με αυτό το εξόχως σημαντικό έργο θα συντελέσει στην παροχή προηγμένων, αξιόπιστων, ασφαλών, καινοτόμων και διαλειτουργικών ψηφιακών υπηρεσιών. Παράλληλα θα επιτευχθεί η απλούστευση των διαδικασιών, η αποτελεσματικότητα και εντέλει η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου προς όλους τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου»,  

Πηγή: skai.gr