Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής μικροτσίπ φοβούμενη πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πυροδοτήσει άλλη μία κρίση στην ήδη κλυδωνιζόμενη αγορά, στερώντας την πρόσβασή της σε πρώτες ύλες, όπως το αέριο νέον και το παλλάδιο, που είναι απαραίτητες για την κατασκευή τους.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η παύση του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συγκέντρωση της παραγωγής ημιαγωγών σε λίγες βιομηχανίες, αλλά και η εκτόξευση της ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσαν σημαντικές ελλείψεις σε αυτά τα καθοριστικής σημασίας εξαρτήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται από την παραγωγή drones και smartphones μέχρι την παραγωγή αυτοκινήτων και διαστημοπλοίων.
Η ρωσική εισβολή ενδέχεται να φέρει ένα νέο κύμα καθυστερήσεων στην παράδοση των παραγγελιών.
Στο πλαίσιο αυτό, κολοσσοί αλλά και πολύ μικρές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, πολλές εκ των οποίων παράγουν hardware προϊόντα και στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών ενώ, λόγω των ελλείψεων σε μικροτσίπ, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τη βασική δομή των συστημάτων που αναπτύσσουν. «Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή των μικροτσίπ δεν έχει σταματήσει, αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρούσα πως αυτές είναι πιο διαχειρίσιμες.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να φέρει ένα νέο κύμα καθυστερήσεων, κάτι που εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια των συρράξεων», αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Δημητρόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας Adveos Microelectronic Systems – ελληνική εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chips) και εξαγοράστηκε 1,5 χρόνο πριν από την κινεζική Beken Corporation.
H εταιρεία, όταν κάνει τον σχεδιασμό των μικροτσίπ δημιουργεί κάποια πρωτότυπα τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσια εταιρειών στην Ασία, όπως της TSMC ή της UMC. Επειτα επιστρέφουν στην Ελλάδα για να τεσταριστούν στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Adveos στο Nέο Ψυχικό.
«Πριν από την πανδημία ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή του μικροτσίπ ήταν 3 μήνες, πέρυσι είχε φτάσει τους 6-7 μήνες, ενώ τώρα παραλάβαμε τσιπάκια που είχαμε στείλει στα εργοστάσια τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Τέλος, στείλαμε κάποια τον Δεκέμβριο και μας ενημέρωσαν ότι θα τα παραλάβουμε μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο. Οι καθυστερήσεις δείχνουν να περιορίζονται, δεν ξέρω όμως πόσο και εάν θα επηρεαστούν από τις συρράξεις στην Ουκρανία», αναφέρει ο ίδιος. «Η κατασκευή του πρωτότυπου δεν ελέγχεται από εμάς, καθώς δεν ξέρουμε ποιους προμηθευτές πρώτων υλών έχει η ταϊβανέζικη TSMC που κατασκευάζει το πρωτότυπο τσιπ μας».
H Oυκρανία, μέσω και της εταιρείας Cryoin, παράγει αέριο νέον που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των λέιζερ, απαραίτητα κατά τη διαδικασία τύπωσης των κυκλωμάτων. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Wired, η Cryoin προμηθεύει εταιρείες στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Κίνα και την Ταϊβάν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νέον που παράγει αποστέλλεται στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, η βιομηχανία των τσιπ ήδη ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η διακοπή εφοδιασμού από την Cryoin, ενθυμούμενη πως η τιμή του νέον είχε αυξηθεί κατά 600% το 2014 όταν εισέβαλε στην Kριμαία η Ρωσία. Η δε Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό παλλαδίου –μέταλλο που επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή μικροτσίπ– αντιπροσωπεύοντας το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Για αυτό και οι κυρώσεις εναντίον της χώρας θα οξύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων παραγγελιών αντιμετωπίζουν και ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που φτιάχνουν hardware συστήματα. Τέτοια είναι η περίπτωση της startup Centaur Analytics, εταιρεία αγροτεχνολογίας, που ξεκίνησε από τον Βόλο και έχει πλέον παρουσία στην Αθήνα αλλά και στη Νότια Καλιφόρνια. Η εταιρεία έχει αναπτύξει αισθητήρες που «εποπτεύουν» τις συνθήκες αποθήκευσης προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι), στέλνοντας μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, οξυγόνου, φωσφίνης κ.ά., προκειμένου να αποφευχθεί αλλοίωση ή ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.
«Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή μικροτσίπ που τοποθετούνται στους αισθητήρες είναι μεγάλες. Μερικές φορές υπάρχουν ισοδύναμα υλικά, όμως άλλες φορές χρειάζεται να επανασχεδιάσουμε τα προϊόντα για να τοποθετήσουμε κάποιο υλικό παρόμοιας λειτουργικότητας», αναφέρει ο Σωτήρης Μπαντάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics, που εξυπηρετεί περίπου 100 πελάτες παγκοσμίως.
«Δεν είναι τόσο οι τιμές των υλικών που βάζουμε στα προϊόντα μας όσο η έλλειψη διαθεσιμότητάς τους», αναφέρει στην «Κ» ο Διονύσης Μπίτας, συνιδρυτής της Κytion Robotics, άλλη εταιρεία αγροτεχνολογίας που έχει αναπτύξει ένα ρομποτικό σύστημα, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά και τους γεωπόνους να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις καλλιέργειές τους απομακρυσμένα. «Η κατάσταση έχει δυσκολέψει και δυστυχώς η ομάδα μας χρειάστηκε νέες μεθόδους σύνδεσης των εξαρτημάτων, καθώς και διαφορετικού τύπου μικροεπεξεργαστές, γεγονός που οδήγησε σε διαφορετική εσωτερική υλοποίηση του συστήματός μας, τόσο σε βιομηχανικό σχεδιασμό όσο και σε κώδικα», αναφέρει, προσθέτοντας πως «υπάρχει έλλειψη σε υπολογιστές μικρού μεγέθους, όπως είναι τα raspberry pi που τα προμηθευόμασταν από Ελλάδα και αποτελούσαν τον βασικό server για την αναμετάδοση των μετρήσεων του συστήματός μας.
Επίσης δυσκολευόμαστε να βρούμε σε άμεση διαθεσιμότητα υλικά που χρησιμοποιούνται σε 3D εκτυπωτές και είναι σημαντικά για μια hardware startup όπως η δική μας», καταλήγει.
Πηγή: ΚαθημερινήΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.