ΚΑΙΡΟΣ

Πώς είναι ένα νεφέλωμα ανέμου πάλσαρ - Η NASA κατέγραψε εικόνα από σουπερνόβα πριν από 10.000 χρόνια

Το πάλσαρ Vela, που βρίσκεται περίπου 1.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει διάμετρο περίπου 15 μίλια (25 χιλιόμετρα) και περιστρέφεται 11 φορές το δευτερόλεπτο

Μία εκπληκτική εικόνα από σουπερνόβα που σημειώθηκε πριν από 10.000 χρόνια και «έφτασε» στη Γη, κατέγραψε η NASA. Μέσα στο τεραστίας διάστασης φαινόμενο που εξελίχθηκε στο νεφέλωμα Vela, η NASA διέκρινε τη δημιουργία ενός Πάλσαρ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η σουπερνόβα άφησε πίσω της ένα πυκνό αντικείμενο που ονομάζεται πάλσαρ, το οποίο φαίνεται να λάμπει τακτικά καθώς περιστρέφεται, σαν κοσμικός φάρος. Από την επιφάνεια αυτού του πάλσαρ, αναδύονται άνεμοι σωματιδίων που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός, δημιουργώντας μια χαοτική κουκούλα φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που συγκρούονται με το αέριο περιβάλλον. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται νεφέλωμα ανέμου πάλσαρ.

Σε αυτή τη νέα εικόνα, το μουντό γαλάζιο φωτοστέφανο αντιστοιχεί στα πρώτα δεδομένα πόλωσης ακτίνων Χ για το Vela, τα οποία προέρχονται από τον Imaging Ray X-ray Polarimetry Explorer της NASA ή IXPE. Μια αμυδρή μπλε ασαφής γραμμή που δείχνει στην επάνω δεξιά γωνία αντιστοιχεί σε έναν πίδακα σωματιδίων υψηλής ενέργειας που εκτοξεύονται από το πάλσαρ με περίπου τη μισή ταχύτητα του φωτός. Τα ροζ «τόξα» ακτίνων Χ πιστεύεται ότι σηματοδοτούν τις άκρες των περιοχών, όπου ο άνεμος πάλσαρ συγκλονίζει και επιταχύνει σωματίδια υψηλής ενέργειας. Το ίδιο το πάλσαρ βρίσκεται στον λευκό κύκλο στο κέντρο της εικόνας.

Δείτε την εικόνα: 

Τα ροζ και μοβ χρώματα αντιστοιχούν σε δεδομένα από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA, το οποίο έχει παρατηρήσει το νεφέλωμα Vela αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα χρυσά αστέρια καταγράφηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Η μέτρηση της πόλωσης, η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο οργάνωσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, δίνει στους επιστήμονες μια άνευ προηγουμένου κατανόηση του πώς ένα κοσμικό αντικείμενο, όπως είναι ένα πάλσαρ που επιταχύνει τα σωματίδια σε υψηλές ταχύτητες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν για τον υψηλό βαθμό πόλωσης που βρήκαν στις ακτίνες Χ στο νεφέλωμα του ανέμου πάλσαρ Vela. Οι παρατηρήσεις IXPE αυτού του αντικειμένου δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature τον Δεκέμβριο.

«Αυτός είναι ο υψηλότερος βαθμός πόλωσης που έχει μετρηθεί σε μια ουράνια πηγή ακτίνων Χ μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Fei Xie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nature, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Guangxi στο Nanning, Guangxi, στην Κίνα και πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο National's National. Ινστιτούτο Αστροφυσικής/Ινστιτούτο Διαστημικής Αστροφυσικής και Πλανητολογίας (INAF/IAPS) στη Ρώμη.

Υψηλή πόλωση σημαίνει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι καλά οργανωμένα. Παρατάσσονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και εξαρτώνται από τη θέση τους στο νεφέλωμα. Επιπλέον, οι ακτίνες Χ που ανιχνεύει το IXPE προέρχονται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που κινούνται σπειροειδώς στα μαγνητικά πεδία του νεφελώματος του ανέμου πάλσαρ. Οι άκρως πολωμένες ακτίνες Χ σημαίνει ότι και αυτά τα μαγνητικά πεδία πρέπει να είναι καλά οργανωμένα.

Το πάλσαρ Vela, που βρίσκεται περίπου 1.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει διάμετρο περίπου 15 μίλια (25 χιλιόμετρα) και περιστρέφεται 11 φορές το δευτερόλεπτο.

Σχετικά με την αποστολή IXPE

Μέρος της σειράς αποστολών Small Explorer της NASA, το IXPE εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο του 2021. Τώρα περιφέρεται σε τροχιά 370 μίλια ή περίπου 595 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό της Γης. Η αποστολή είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, με συνεργάτες και επιστημονικούς συνεργάτες σε 13 χώρες.


 

Πηγή: skai.gr