Kαθησυχάζουν οι ειδικοί: Οι μαγνητικοί πόλοι της γης δεν θα αντιστραφούν τα επόμενα 300 χρόνια- Δείτε βίντεο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λουντ συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την ισχύ του γεωμαγνητικού πεδίου της Γης, από τα τελευταία 9.000 χρόνια και λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έπεται μια αντιστροφή άμεσα.

Η ιδέα της αντιστροφής των μαγνητικών πόλων της Γης μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας – ωστόσο πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ο βόρειος και ο νότιος πόλος της Γης ανατρέπονται κάθε 200.000 – 300.000 χρόνια.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ωστόσο, η τελευταία ανατροπή έλαβε χώρα πριν από περίπου 780.000 χρόνια, προκαλώντας πολλούς επιστήμονες να φοβούνται ότι μια επόμενη αντιστροφή είναι πιθανό να συμβεί άμεσα.

Εάν συντελεστεί μια μαγνητική ανατροπή, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα μέρη της Γης να καταστούν «ακατοίκητα» μέσω της καταστροφής δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ευτυχώς, μια νέα μελέτη μας διαβεβαιώνει ότι είναι μάλλον απίθανο οι μαγνητικοί πόλοι της Γης να αναστραφούν σύντομα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λουντ συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την ισχύ του γεωμαγνητικού πεδίου της Γης, από τα τελευταία 9.000 χρόνια και λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έπεται μια αντιστροφή άμεσα.

Έχουμε αναπτύξει μια νέα τεχνική μοντελοποίησης που συνδέει αυτές τις έμμεσες παρατηρήσεις από διαφορετικές χρονικές περιόδους και τοποθεσίες σε μια παγκόσμια ανακατασκευή του μαγνητικού πεδίου τα τελευταία 9.000 χρόνια, εξηγούν οι ειδικοί.

ΝΑΣΑ

Καθησυχαστικά, το μοντέλο της ομάδας υποδηλώνει ότι η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού θα ανακάμψει από μόνη της και είναι απίθανο να προκαλέσει την ανατροπή που κάποιοι περίμεναν.

Με βάση τις ομοιότητες με τις αναδημιουργημένες ανωμαλίες, προβλέπουμε ότι η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού πιθανότατα θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 300 χρόνια και ότι η Γη δεν οδεύει προς μια αντιστροφή πολικότητας, συνοψίζουν οι επιστήμονες.

Στο μέλλον, η ομάδα ελπίζει ότι το μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρονολόγηση τόσο των αρχαιολογικών όσο και των γεωλογικών αρχείων, συγκρίνοντας μετρημένες και μοντελοποιημένες παραλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Πηγή: Daily Mail
TAGS: Γη