Είτε περιμένεις ένα λεωφορείο είτε βαριέσαι στη δουλειά, υπάρχουν μέρες που φαίνεται ότι ο χρόνος κυλά οδυνηρά αργά.
Τώρα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι ο χρόνος πραγματικά κυλούσε πιο αργά, στα πρώτα στάδια του σύμπαντος.
Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις μιας φοβερής κατηγορίας μαύρων οπών που ονομάζονται κβάζαρ, οι επιστήμονες απέδειξαν μια διαδικασία που ονομάζεται «διαστολή χρόνου» που έλαβε χώρα λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όπως αναφέρει η Daily mail.
Εκείνη την εποχή -περίπου πριν από 12,3 δισεκατομμύρια χρόνια- η ταχύτητα του χρόνου αντιστοιχούσε μόνο στο ένα πέμπτο περίπου σε σχέση με σήμερα.
Ο Geraint Lewis από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά τον χρόνο και τον περιορισμό του, και ορισμένα πράγματα δεν αποκλείονται ακόμα: ταξίδια στο χρόνο, ταξίδια στον ιστό κ.λπ. Το μέλλον μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό , αν και ίσως όχι».
Τα κβάζαρ - μεταξύ των φωτεινότερων αντικειμένων στο σύμπαν - χρησιμοποιήθηκαν ως «ρολόι» στη μελέτη για τη μέτρηση του χρόνου στο συμπαντικό παρελθόν.
Τα κβάζαρ είναι εξαιρετικά ενεργές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερης μάζας από τον ήλιο μας, που συνήθως κατοικούν σε κέντρα γαλαξιών.
Καταβροχθίζουν την ύλη που τους ελκύει με την τεράστια βαρυτική τους έλξη και απελευθερώνουν χείμαρρους ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένων πίδακες σωματιδίων υψηλής ενέργειας, ενώ ένας λαμπερός δίσκος ύλης περιστρέφεται γύρω τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις που αφορούσαν τη φωτεινότητα 190 κβάζαρ σε όλο το σύμπαν που χρονολογούνται περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.
Συνέκριναν τη φωτεινότητα αυτών των κβάζαρ σε διάφορα μήκη κύματος με εκείνη των κβάζαρ που υπάρχουν σήμερα, διαπιστώνοντας ότι ορισμένες διακυμάνσεις που συμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σήμερα συνέβαιναν πέντε φορές πιο αργά στα αρχαιότερα κβάζαρ.
Ο Αϊνστάιν, στη θεωρία της σχετικότητας, έδειξε ότι ο χρόνος και ο χώρος είναι αλληλένδετοι και ότι το σύμπαν διαστέλλεται προς όλες τις κατευθύνσεις ήδη από το Big Bang.
Ο καθηγητής Lewis είπε ότι αυτή η συνεχής διαστολή εξηγεί πώς ο χρόνος κυλούσε πιο αργά νωρίτερα στην ιστορία του σύμπαντος σε σχέση με το σήμερα. «Δεν είναι σαν να ήταν όλα σε αργή κίνηση - αν μπορούσατε να μεταφερθείτε πίσω στην εποχή εκείνη, ένα δευτερόλεπτο θα εξακολουθούσε να είναι σαν ένα δευτερόλεπτο για εσάς».
Αλλά από την οπτική γωνία ενός ανθρώπου σήμερα, ένα δευτερόλεπτο τότε θα μετρούσε σε πέντε δευτερόλεπτα τώρα.
Κοιτάζοντας μακρινά αντικείμενα, οι επιστήμονες κοιτάζουν πίσω στο χρόνο αναλύοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψει το φως στο διάστημα.
Οι επιστήμονες είχαν τεκμηριώσει παλαιότερα τη διαστολή του χρόνου που χρονολογείται πριν από περίπου επτά δισεκατομμύρια χρόνια, με βάση τις παρατηρήσεις αστρικών εκρήξεων που ονομάζονται σουπερνόβα.
Γνωρίζοντας ήδη τον χρόνο που χρειάζεται για να λαμπρύνουν και να εξασθενίσουν οι σημερινοί σουπερνόβα, μελέτησαν αυτές τις εκρήξεις στο παρελθόν -εκείνες σε μεγάλες αποστάσεις από τη Γη- και διαπίστωσαν ότι αυτά τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε πιο αργή κίνηση από εκείνη που αντιλαμβανόμαστε στην εποχής μας.
Η έκρηξη μεμονωμένων αστεριών δεν μπορεί να φανεί πέρα από μια ορισμένη απόσταση, περιορίζοντας τη χρήση τους στη μελέτη του πρώιμου σύμπαντος.
Ωστόσο, τα κβάζαρ είναι τόσο φωτεινά που μπορούν να παρατηρηθούν από τα βρεφικά στάδια του σύμπαντος.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.