Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του πρώτου «μετεωρίτη μπούμερανγκ» - ενός βράχου που προήλθε από τη Γη, εκτοξεύτηκε στο διάστημα και αργότερα επέστρεψε.
Ο βράχος είναι ουσιαστικά ο μετεωρίτης, NWA 13188 και ανακαλύφθηκε στην έρημο Σαχάρα. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία, μετά τον εντοπισμό, διεξήγαγαν νέα ανάλυση, διαπιστώνοντας ότι έχει χαρακτηριστικά του πλανήτη μας.
Το αντικείμενο έχει σύνθεση από στοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό της Γης και στο ηφαιστειακό πέτρωμα, αλλά και στοιχεία που εμφανίζονται μόνο όταν εκτίθενται σε ενεργητικές κοσμικές ακτίνες στο διάστημα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο βράχος επέστρεψε στο διάστημα από μια πρόσκρουση αστεροειδούς πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Ενώ, οι «κυνηγοί» μετεωριτών ανακάλυψαν τον εν λόγω βράχο το 2018 στο Μαρόκο, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να τον ονομάσουν Βορειοδυτική Αφρική (NWA).
Η ανάλυση, με επικεφαλής τον Jérôme Gattacceca, ανέφερε ότι ο βράχος έχει μια «συνολική σύνθεση βασαλτικού ανδεσίτη» που βρίσκεται σε ηφαιστειακά πετρώματα σε όλη την υδρόγειο.
Κυριαρχείται επίσης από πλαγιόκλαστα, ένα σκουρόχρωμο ορυκτό, που φέρει αλουμίνιο και πυροξένιο και για το οποίο οι επιστήμονες είπαν ότι έχει προκαλέσει συζήτηση ότι ο «διαστημικός βράχος» δεν είναι μετεωρίτης.
Ωστόσο, ορισμένα σημεία πάνω στον βράχο είναι πιο ανοιχτόχρωμα, γεγονός που είναι δυνατό μόνο εάν έχει αλληλεπιδράσει με τις κοσμικές ακτίνες στο διάστημα.
Μια ένδειξη ότι ο βράχος επέστρεψε στη Γη από το διάστημα, είναι ότι τα αλλαγμένα στοιχεία του βράχου, γνωστά ως ισότοπα, είναι πολύ υψηλά για να έχουν συμβεί από διαδικασίες που συνδέονται με τη Γη.
Ο Gattacceca και η ομάδα του βρήκαν ανιχνεύσιμα ισοτοπικά αποτυπώματα όπως το βηρύλλιο-3, το ήλιο-10 και το νέο-21 στο NWA 13188 ενώ οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια επίστρωση κρούστας σύντηξης στο βράχο, η οποία σχηματίζεται όταν οι μετεωρίτες εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα της Γης και ταξιδεύουν στο έδαφος.
«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο NWA 13188 είναι ένας μετεωρίτης, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Γη και αργότερα επαναπροστέθηκε στην επιφάνειά της», δήλωσε ο Gattacceca.
Αυτό το σενάριο ταιριάζει με τον πιο πρόσφατο ορισμό των μετεωριτών, το οποίο αναφέρεi ότι το «υλικό που εκτοξεύεται από ένα ουράνιο σώμα και επιτυγχάνει μια ανεξάρτητη τροχιά γύρω από τον Ήλιο ή κάποιο άλλο ουράνιο σώμα και το οποίο τελικά επαναδημιουργείται από το αρχικό σώμα, θα πρέπει να θεωρείται μετεωρίτης.
«Η δυσκολία, φυσικά, θα ήταν να αποδείξουμε ότι αυτό συνέβη, αλλά ένας επίγειος βράχος εκτεθειμένος σε κοσμικές ακτίνες και με καλά ανεπτυγμένο φλοιό σύντηξης θα πρέπει να θεωρείται ένας πιθανός επίγειος μετεωρίτης.»
- «Beyond the Light»: Όταν η τέχνη και η επιστήμη «ενώνονται» γίνονται… θαύματα – Ένα ταξίδι σε γαλαξιακά φαινόμενα (video)
- Threads: Μια εισαγωγή στον κόσμο της νέας κοινωνικής πλατφόρμας - Το «αντίπαλο δέος» του Twitter
- Συντρίμμια από εξωγήινο όχημα στον πλανήτη Άρη; - Τι λένε οι επιστήμονες - Δείτε φωτογραφίες της NASA
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.