Ο Ariane 5 - ο πύραυλος που εδώ και σχεδόν 30 χρόνια μετέφερε στο διάστημα τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους - εκτοξεύτηκε σήμερα για τελευταία φορά από τη διαστημική βάση της Γαλλικής Γουϊάνας.
Στην τελευταία του αποστολή ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, ο Ariane 5 μετέφερε στο διάστημα δύο στρατιωτικούς δορυφόρους επικοινωνιών.
Europe's Ariane 5 rocket blasted off from French Guiana for the final time, carrying two military communications satellites and leaving its nations with a vacuum in autonomous access to space for the first time in more than four decades https://t.co/eVEqCYpYrM pic.twitter.com/LGjArupRAv
— Reuters (@Reuters) July 6, 2023
Η εκτόξευση ήταν απολύτως επιτυχημένη αλλά τώρα η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να καλύψει το κενό.
«Ο Ariane 5 σημάδεψε για πάντα τη γαλλική και ευρωπαϊκή διαστημική περιπέτεια» τουίταρε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Από τη βάση του στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας, έχει κάνει δυνατές τις πιο εμβληματικές αποστολές όπως James Webb, Juice, Galileo, Rosetta και τόσες άλλες!
Μια νέα ιστορία θα γραφτεί με το Ariane 6» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ariane 5 a marqué à jamais l’aventure spatiale française et européenne.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 6, 2023
Depuis sa base de Kourou en Guyane, elle a rendu possible les missions les plus emblématiques comme James Webb, Juice, Galileo, Rosetta et tant d’autres !
Une nouvelle histoire va s’écrire avec Ariane 6. pic.twitter.com/CcfYlqEtCx
Η διάδοχος κατάσταση
Με τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν υπάρξει στον χώρο του New Space, ο Ariane 5 ήδη εδώ και μια δεκαετία αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους πως πρέπει να δώσει τη θέση του σε έναν νέο διαστημικό φορέα, ειδικά καθώς ο πύραυλος της SpaceX, ο Falcon 9, έχει μεγάλη επιτυχία και μικρό κόστος χάρη στην εκ νέου χρησιμοποίηση δομικών στοιχείων του.
Για τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκε ο εκτοξευτήρας Ariane 6.Ο νέος αυτός πύραυλος είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Ariane 5 με νέο σχέδιο για τον πύραυλο-booster στερεών καυσίμων αλλά και τους Vulcain κύριους κινητήρες.
Το αρχικό σχέδιο ήταν ο Αriane 6 να έχει ήδη εκτελέσει την πρώτη του πτήση το 2020.Σήμερα όμως, το καλοκαίρι του 2023, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο να πετάξει ο νέος Ariane 6 το νέο έτος, πιθανότατα προς το καλοκαίρι του 2024.
Αν και ο Ariane 6 έχει αναπτυχθεί για να ανταγωνιστεί τον Falcon 9, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος χρειάζεται έτσι να εκτελεί στο μεσοδιάστημα διαστημικές αποστολές με άλλον τρόπο. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε το ευρωπαϊκού DNA διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid εκτοξεύτηκε πρόσφατα με έναν Falcon 9, αφού οl Ariane 6 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος πιθανότατα το 2025. Το ίδιο θα γίνει και με τον δορυφόρο EarthCARE, που θα πρέπει αναγκαστικά να εκτοξευτεί με έναν Falcon 9 αφού ο έτερος μεσαίος πύραυλος της Ευρώπης, ο Vega C, αντιμετώπισε ζητήματα.
Όλα αυτά σημαίνουν πως με την τελευταία πτήση του Ariane 5, η Ευρώπη, αν και έχει στο άμεσο μέλλον μπροστά της τον διάδοχο Ariane 6 αλλά και δοκιμές για επαναχρησιμοποιούμενα νέα συστήματα, θα ανοίξει μεν μια σαμπάνια για να γιορτάσει τη σύνταξη του εντυπωσιακού διαστημικού της τέκνου, θα πρέπει όμως να επιταχύνει την επόμενη της διαστημική ημέρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.