Της Γωγώς Κατσέλη
Μέσα στα πρώτα δώδεκα έργα του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, εκ των οποίων τα πέντε από αυτά υλοποιεί η «Κοινωνία της Πληροφορίας», σε περίοπτη θέση βρίσκεται το έργο «Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων».
Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση της ενιαίας πύλης του Δημοσίου, gov.gr, ώστε να προστεθούν υπηρεσίες και συναλλαγές μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών. Έργο συνολικού προϋπολογισμού 69,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθεί από την ΚτΠ Μ.Α.Ε.
Άλλωστε η– εξέλιξη της πύλης του gov.gr, μέσω της οποίας αυτή την στιγμή παρέχονται ηλεκτρονικά σε πολίτες και επιχειρήσεις 1.192 υπηρεσίες από 11 κατηγορίες (γεωργία-κτηνοτροφία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, επιχειρηματική δραστηριότητα, εργασία και ασφάλιση, οικογένεια, περιουσία και φορολογία, πολίτης και καθημερινότητα, πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός, στράτευση, υγεία και πρόνοια) αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η δημιουργία της «Ενιαίας ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων», θα επιτρέψει σε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να πραγματοποιούν ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών τους με τη Δημόσια Διοίκηση ηλεκτρονικά, από παντού (anywhere), οποτεδήποτε (anytime) και να κάνουν οτιδήποτε σε σχέση με την Πολιτεία (anything).
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων πληροφοριακών και τεχνολογικών μηχανισμών προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική στόχευση του Έργου.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
• Υπηρεσίες Ενοποίησης και Διαλειτουργικότητας
• Μηχανισμός υποστήριξης πρόσβασης στις υπηρεσίες
• Μηχανισμός Διαχείρισης και διάθεσης υπηρεσιών
• Μηχανισμός Διαχείρισης σχέσης με τους εξυπηρετούμενους
• Σύστημα διαχείρισης της συναίνεσης πολιτών για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
• Υπηρεσίες αναλυτικής ενημέρωσης
• Υπηρεσίες Service/Contact Center
• Υπηρεσίες από-υλοποίησης της φυσικής παρουσίας με την επέκταση της υπάρχουσας υποδομής myKEPLive και την ολοκλήρωση της με σύστημα φυσικών ραντεβού
• Υπηρεσίες υλοποίησης δημόσιων υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας
• Υπηρεσίες διασύνδεσης της «Ενιαίας ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων» με άλλα συστήματα όπως με τα συστήματα αυθεντικοποίησης των πολιτών, με τα συστήματα αυθεντικοποίησης Δημοσίων Υπαλλήλων, με το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων κ.α.
Μιλώντας στο skai.gr, ο διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε», Σταύρος Ασθενίδης τονίζει την κοινωνική σημασία του συγκεκριμένου έργου: «Η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων θα αποτελέσει το βασικό δομικό στοιχείο παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα συνδέει φορείς του δημοσίου τομέα, επιχειρήσεις, πολίτες και θα επιτρέπει την αποδοτική δημιουργία και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας και συσκευών, κάθε στιγμή και από κάθε σημείο. Με αυτή την εξέλιξη ο πολίτης σταματά να προσκομίζει έγγραφα που τον αφορούν, τα οποία μπορεί να παραχθούν μέσω Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημοσίου, εξυπηρετείται μέσω κινητών συσκευών και συνάμα γίνεται πράξη η αντίληψη που διακατέχει όλους εμάς με προεξάρχοντα τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη για πολιτο-κεντρική προσέγγιση του σχεδιασμού των ψηφιακών υπηρεσιών. Επίσης με την αυτό το έργο εξασφαλίζεται διαφάνεια και ακεραιότητα στην Δημόσια Διοίκηση, συμμετοχικότητα αλλά και διευκόλυνση της Διασυνοριακής Εξυπηρέτησης των Πολιτών».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.