Το νέο αναβαθμισμένο σχέδιο για τις ερευνητικές αποστολές στον Άρη ανακοίνωσε την Τετάρτη η NASA. Σην ουσία πρόκειται για μία νέα προσέγγιση, για απλοποίηση των αποστολών στον «Κόκκινο Πλανήτη», που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και τις πληροφορίες που έχουν ενισχύσει τη βιβλιοθήκη της γνώσης για τον πλανήτη και το Διάστημα γενικότερα.
Η NASA ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των απαιτήσεων συστήματος για το Πρόγραμμα Επιστροφής Δείγματος Άρη, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωση της φάσης του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η ομάδα του προγράμματος αξιολόγησε και βελτίωσε τον σχεδιασμό για την επιστροφή των επιλεγμένων δειγμάτων από τον Άρη, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής από το ρόβερ Perseverance της NASA στον κρατήρα Jezero.
Ο νέος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει συνεισφορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), αναμένεται να μειώσει την πολυπλοκότητα των μελλοντικών αποστολών και να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας.
Ολοκληρώνεται η φάση του εννοιολογικού σχεδιασμού
«Η φάση του εννοιολογικού σχεδιασμού είναι όταν κάθε πτυχή ενός σχεδίου αποστολής τίθεται σε μικροσκόπιο», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής για την επιστήμη στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν κάποιες σημαντικές και επωφελείς αλλαγές στο σχέδιο, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν άμεσα στις πρόσφατες επιτυχίες της Perseverance στο Jezero και στην εκπληκτική απόδοση του ελικοπτέρου Mars».
Αυτή η προηγμένη αρχιτεκτονική αποστολής λαμβάνει υπόψη μια πρόσφατα ενημερωμένη ανάλυση της αναμενόμενης μακροζωίας του Perseverance. Η επιμονή θα είναι το πρωταρχικό μέσο μεταφοράς δειγμάτων στο Sample Retrieval Lander της NASA που θα φέρει το Mars Ascent Vehicle και το Sample Transfer Arm της ESA.
Ως εκ τούτου, η καμπάνια Mars Sample Return δεν θα περιλαμβάνει πλέον το Sample Fetch Rover ή το αντίστοιχο δεύτερο σκάφος προσεδάφισης. Το Sample Retrieval Lander θα περιλαμβάνει δύο ελικόπτερα ανάκτησης δειγμάτων, με βάση το σχεδιασμό του ελικοπτέρου Ingenuity, το οποίο έχει πραγματοποιήσει 29 πτήσεις στον Άρη και επιβίωσε πάνω από ένα χρόνο πέρα από την αρχική προγραμματισμένη διάρκεια ζωής του. Τα ελικόπτερα θα παρέχουν μια δευτερεύουσα ικανότητα ανάκτησης δειγμάτων που έχουν αποθηκευτεί στην επιφάνεια του Άρη.
Το ESA Earth Return Orbiter και το Σύστημα Capture, Containment και Return που παρέχεται από τη NASA παραμένουν ζωτικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του προγράμματος.
Με προγραμματισμένες ημερομηνίες εκτόξευσης για το Earth Return Orbiter και Sample Retrieval Lander το φθινόπωρο του 2027 και το καλοκαίρι του 2028, αντίστοιχα, τα δείγματα αναμένεται να φτάσουν στη Γη το 2033.
Με την αρχιτεκτονική του να εδραιώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του εννοιολογικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα αναμένεται να περάσει στη φάση προκαταρκτικού σχεδιασμού του αυτόν τον Οκτώβριο. Σε αυτή τη φάση, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 12 μήνες, το πρόγραμμα θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη τεχνολογίας και θα δημιουργήσει πρωτότυπα μηχανικής των βασικών στοιχείων της αποστολής.
Ενημέρωση στις 22 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα
Αυτή η νέα ιδέα για την εκστρατεία Mars Sample Return παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους από τις 22 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος της Ευρώπης, Terrae Novae, τον Μάιο. Στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο, τα κράτη θα εξετάσουν τη διακοπή της ανάπτυξης του Sample Fetch Rover.
«Η ESA συνεχίζει με πλήρη ταχύτητα την ανάπτυξη τόσο του Earth Return Orbiter που θα πραγματοποιήσει το ιστορικό ταξίδι μετ' επιστροφής από τη Γη στον Άρη και πάλι πίσω. και τον βραχίονα μεταφοράς δειγμάτων που θα τοποθετήσει ρομποτικά τους σωλήνες δειγμάτων στο Περιφερόμενο Δείγμα Δείγμα πριν από την εκτόξευσή του από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής Ανθρώπινης και Ρομποτικής Εξερεύνησης της ESA.
«Η συνεργασία σε ιστορικές προσπάθειες όπως το Mars Sample Return όχι μόνο παρέχει ανεκτίμητα δεδομένα για τη θέση μας στο σύμπαν, αλλά μας φέρνει πιο κοντά εδώ στη Γη», είπε ο Zurbuchen.
Το πρώτο βήμα στην εκστρατεία επιστροφής δείγματος Mars βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Από τότε που προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, το Rover Perseverance έχει συλλέξει 11 επιστημονικά δείγματα από πυρήνα βράχου και ένα ατμοσφαιρικό δείγμα.
Η μεταφορά δειγμάτων του Άρη στη Γη θα επέτρεπε σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν τα δείγματα χρησιμοποιώντας εξελιγμένα όργανα πολύ μεγάλα και πολύ περίπλοκα για να σταλούν στον Άρη και θα επέτρεπε στις μελλοντικές γενιές να τα μελετήσουν. Η επιμέλεια των δειγμάτων στη Γη θα επέτρεπε επίσης στην επιστημονική κοινότητα να δοκιμάσει νέες θεωρίες και μοντέλα καθώς αναπτύσσονται, όπως έκαναν τα δείγματα του Απόλλωνα που επιστράφηκαν από τη Σελήνη εδώ και δεκαετίες. Αυτή η στρατηγική συνεργασία της NASA και της ESA θα εκπληρώσει έναν στόχο εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος, που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα από τη δεκαετία του 1970 και στις τρεις τελευταίες Δεκαετιακές Έρευνες Πλανητών Επιστημών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.