ΚΑΙΡΟΣ

Η... κόλαση στο «μικροσκόπιο» των αστρονόμων - Μία «σούπερ-Γη» από λάβα και φωτιά σε απόσταση 50 ετών φωτός

Τι γνωρίζουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες - Μόλις 18 ώρες η διάρκεια του... έτους στον πλανήτη 55 Cancri e - Μεγάλες προσδοκίες στη NASA από τη λειτουργία του τηλεσκοπίου James Webb

Πρόκειται για μία εξελισσόμενη σούπερ-γη, για έναν πλανήτη που στο μακρινό μέλλον θα «βουλιάζει» από εκατομμύρια είδη, ή για μία πύρινη κόλαση;

Στα παραπάνω και σε πολλά ακόμα ερωτήματα καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι αστρονόμοι, σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον εντοπισμό και τη μελέτη -ει δυνατόν- εξωγήινης ζωής, σε όποια μορφή και αν είναι αυτή. Τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπεια που έχουν τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες στους αστρονόμους, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και να μελετήσουν άλλους κόσμους, πολύ διαφορετικούς ή και ίδιους με τον πλανήτη μας.

Η σούπερ-Γη 55 Cancri e, είναι ένας τεράστιος πλανήτης με επιφάνεια καλυμμένη από ποτάμια λάβας. Η NASA λέει ότι το διαστημικό τηλεσκόπιό της James Webb απέχει «μόλις λίγες εβδομάδες» από την αποκάλυψη του «55 Cancri e», το οποίο αποκαλεί «υπερ-καυτή υπερ-Γη».

Ο 55 Cancri e — σε απόσταση περίπου 50 έτη φωτός από τη Γη — απέχει λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο μίλια από το αστέρι του που μοιάζει πολύ με τον ήλιο. Σε σύγκριση με το ηλιακό μας σύστημα, αυτό είναι το 1/25 της απόστασης μεταξύ του Ήλιου μας και του Ερμή, όπου η μέση θερμοκρασία είναι 354 βαθμούς Φαρενάιτ.

Μόλις 18 ώρες διαρκεί το... έτος στον καυτό πλανήτη

Ο 55 Cancri e χρειάζεται μόλις 18 ώρες για να περιστραφεί γύρω από το αστέρι του, σε σύγκριση με τις 365 ημέρες που χρειάζεται η Γη για να γυρίσει γύρω από τον ήλιο μας. Με άλλα λόγια, το έτος στον καυτό πλανήτη είναι μόλις 18 ώρες, γεγονός που οφείλεται στην πολύ κοντινή απόστασή του από το άστρο.

«Με τις επιφανειακές θερμοκρασίες πολύ πάνω από το σημείο τήξης των τυπικών ορυκτών που σχηματίζουν βράχο, η πλευρά της ημέρας του πλανήτη πιστεύεται ότι καλύπτεται από ωκεανούς λάβας», είπε η NASA για τον 55 Cancri e.

Η NASA περιγράφει το συγκεκριμένο είδος πλανήτη ως «μια κατηγορία πλανητών που δεν μοιάζει με κανέναν στο ηλιακό μας σύστημα». «Είναι πιο ογκώδεις από τη Γη, αλλά ελαφρύτεροι από τους γίγαντες πάγου όπως ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός, και μπορούν να κατασκευαστούν από αέριο, βράχο ή συνδυασμό και των δύο. Έχουν διπλάσιο μέγεθος από τη Γη και έως και 10 φορές τη μάζα της».

Οι θεωρίες για τη φύση του

Οι επιστήμονες της NASA έχουν υποβάλει μια θεωρία ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο πλανήτης έχει «μια δυναμική ατμόσφαιρα που μετακινεί τη θερμότητα γύρω».

Μια άλλη θεωρία είναι ότι αν ο πλανήτης περιστρέφεται για να δημιουργήσει μέρα και νύχτα, «η επιφάνειά του θα θερμαινόταν, θα έλιωνε, ακόμη και θα εξατμιζόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να ανιχνεύσει το Webb», λέει η NASA. «Το βράδυ, ο ατμός θα κρυώσει και θα συμπυκνωθεί για να σχηματίσει σταγονίδια λάβας που θα έβρεχε πίσω στην επιφάνεια, και θα γίνονταν πάλι στερεοί καθώς πέφτει η νύχτα».

Η πρώτη παρατήρηση του πλανήτη αναμένεται κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι μετά τη λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Το τηλεσκόπιο είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει τους επιστήμονες να εμβαθύνουν την κατανόησή τους για έναν άλλο μακρινό πλανήτη - τον χωρίς αέρα LHS 3844 b.

Πηγή: skai.gr