Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εκπληκτική φωτογραφία του φεγγαριού Ιώ του Δία, που δείχνει πύρινες λίμνες λάβας να λάμπουν έντονα στην επιφάνειά του.
Η εικόνα, που τραβήχτηκε τον Ιούλιο αλλά κυκλοφόρησε από τη NASA αυτή την εβδομάδα, τραβήχτηκε από τον απεικονιστή Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) του διαστημικού σκάφους Juno.
Δείχνει αρκετά από τα ηφαίστεια της Ιούς ως λαμπερά φώτα, σε μερικά από τα οποία εκρήγνυνται σιντριβάνια λάβας ύψους δεκάδων μιλίων.
Η NASA είπε ότι το Juno τράβηξε άλλο ένα σύνολο εικόνων του Ιώ την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου), οι οποίες θα δημοσιευτούν σύντομα.
Το Juno έφτασε στον Δία το 2016 μετά από ένα πενταετές ταξίδι και θα συνεχίσει να ερευνά τον πλανήτη και τα φεγγάρια του μέχρι το 2025.
Το διαστημόπλοιο βρίσκεται τώρα στο δεύτερο έτος της εκτεταμένης αποστολής του για τη διερεύνηση του εσωτερικού του Δία.
Είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018 μετά την ολοκλήρωση 37 τροχιών του Δία, αλλά πήρε παράταση έως το 2025, ώστε να κάνει άλλες 42 τροχιές.
«Η ομάδα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που η εκτεταμένη αποστολή του Juno περιλαμβάνει τη μελέτη των φεγγαριών του Δία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Juno, Σκοτ Μπόλτον, του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο.
«Οι αισθητήρες Juno έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τον Δία, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι με το πόσο καλά μπορούν να εκτελέσουν διπλά καθήκοντα παρατηρώντας τα φεγγάρια του πλανήτη».
Η εικόνα της ηφαιστειακής επιφάνειας της Ιούς καταγράφηκε σε υπέρυθρες από το JIRAM, καθώς το Juno πετούσε σε απόσταση περίπου 50.000 μιλίων (80.000 km) στις 5 Ιουλίου 2022.
Τα πιο φωτεινά σημεία στην εικόνα – που μοιάζουν με μια σειρά από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια – δείχνουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η Ιώ περιγράφεται από τη NASA ως «το πιο ηφαιστειακό μέρος στο ηλιακό σύστημα», με εκατοντάδες ηφαίστεια να εκρήγνυνται από κρήνες λάβας.
Το φεγγάρι έχει ακόμη και λίμνες από τηγμένη πυριτική λάβα - λιωμένα μείγματα που κυριαρχούν το οξυγόνο και το πυρίτιο - στην επιφάνειά του.
Στη νέα λήψη, η Iώ εμφανίζεται κόκκινη λόγω του υπέρυθρου φωτός που συλλαμβάνεται από το JIRAM, αλλά η καλύτερη προσέγγιση του πώς θα έμοιαζε στο ανθρώπινο μάτι δείχνει μια κυρίως κιτρινωπή σφαίρα, με στίγματα από πράσινα και μαύρα ελαττώματα.
Η Iώ θα παραμείνει αντικείμενο της προσοχής της ομάδας Juno για τον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Η εξερεύνηση του Juno στις 15 Δεκεμβρίου σηματοδότησε την πρώτη από τις εννέα πτήσεις – δύο από αυτές από μόλις 930 μίλια (1.500 χιλιόμετρα) μακριά. Η NASA λέει: «Οι επιστήμονες του Juno θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πτήσεις για να πραγματοποιήσουν την πρώτη εκστρατεία παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης στο φεγγάρι επικαλυμμένο με μάγμα, μελετώντας τα ηφαίστεια της Ioύς και πώς αλληλεπιδρούν οι ηφαιστειακές εκρήξεις με την ισχυρή μαγνητόσφαιρα και το σέλας του Δία».
Το Juno έφτασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016, μετά την εκτόξευση από τον Πολεμικό Αεροπορικό Σταθμό του Cape Canaveral στις 5 Αυγούστου 2011.
Το Juno έχει τρεις γιγάντιες λεπίδες που εκτείνονται περίπου 66 πόδια (20 μέτρα) από το κυλινδρικό, εξάπλευρο σώμα του.
Πραγματοποίησε μια κοντινή πτήση στον Γανυμήδη τον Ιούνιο του 2021 και της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Εικόνες από το πέταγμα του Γανυμήδη καταγράφηκαν καθώς περνούσε σε απόσταση 645 μιλίων (1.038 χιλιομέτρων) από το παγωμένο φεγγάρι.
Η τελευταία φορά που ένα διαστημόπλοιο έφτασε τόσο κοντά στον Γανυμήδη ήταν τον Μάιο του 2000, με το διαστημόπλοιο Galileo της NASA.
Ομοίως, το Juno μας έδωσε την πιο κοντινή ματιά στην Ευρώπη που έχει προσφέρει οποιοδήποτε διαστημόπλοιο εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, όταν το Galileo ήρθε σε απόσταση 218 μιλίων (351 χλμ.) από την επιφάνεια τον Ιανουάριο του 2000.
Το Juno κατέγραψε την επικαλυμμένη με πάγο επιφάνεια της Ευρώπης με εξαιρετική λεπτομέρεια όταν έφτασε σε απόσταση 219 μιλίων (352 χλμ.) από την επιφάνειά της στις 29 Σεπτεμβρίου. Ένα διαδραστικό εργαλείο της NASA παρέχει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για την τοποθεσία του Juno σε σχέση με τον Δία και τα φεγγάρια του.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.