Ένας αστεροειδής πρόκειται να πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη τις επόμενες ώρες, περνώντας μόλις μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA. Οι εικόνες του αστεροειδούς θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω ρομποτικών τηλεσκοπίων.
Τι γνωρίζουμε για αυτόν τον αστεροειδή;
Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιανουαρίου και ονομάστηκε αστεροειδής «2023 BU». Συγκεκριμένα η NASA δήλωσε για το θέμα: «Ένας μικρός αστεροειδής κοντά στη Γη θα έχει μια πολύ κοντινή συνάντηση με τον πλανήτη μας, λίγο πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής». Πρόκειται να περάσει από τη Γη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2023.
Είναι μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις αστεροειδούς που έχουν ποτέ καταγραφεί, σε εκτιμώμενη απόσταση μόλις 3.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Αυτό είναι λιγότερο από το 3% της μέσης απόστασης μεταξύ Γης-Σελήνης. Μπορεί να ακούγεται μεγάλη απόσταση, αλλά αυτός ο αστεροειδής θα είναι ο τέταρτος κοντινότερος που θα περάσει από τη Γη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.
A small asteroid is predicted to make one of the closest approaches by a near-Earth object ever recorded on Thursday, Jan. 26. Though it will pass within the orbit of geosynchronous satellites, there is no risk of the asteroid impacting Earth.
— NASA JPL (@NASAJPL) January 26, 2023
Details: https://t.co/UQzjedlQuK pic.twitter.com/yLk5QoFzeu
Πρέπει να ανησυχούμε για τη συντριβή του αστεροειδούς στη Γη;
Εν ολίγοις, όχι. Πρόκειται για ένα αστεροειδή μικρού μεγέθους, διαμέτρου 3,5 έως 8,5 μέτρων. Προφανώς έχει, περίπου, το μέγεθος ενός ελέφαντα. Σύμφωνα με τη NASA, αστεροειδείς μικρότεροι από 25 μέτρα είναι πιθανό να καούν, οδηγώντας σε μικρές ή καθόλου ζημιές στο έδαφος. Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το περασμένο Σάββατο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ από την Κριμαία, ο οποίος είχε ανακαλύψει το 2019 και τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov. Ακολούθησαν παρατηρήσεις του «2023 BU» από δεκάδες άλλα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο. Η τελική ανάλυση των δεδομένων της τροχιάς του έγινε από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.
Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόβλεψαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη. Μάλιστα, επειδή θα πλησιάσει τόσο πολύ, η βαρύτητα του πλανήτη μας θα αλλάξει την πορεία του, με αποτέλεσμα να διαγράφει στο μέλλον μια οβάλ τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 425 μέρες, αντί για 359 μέχρι σήμερα.
Τι είναι οι αστεροειδείς;
Είναι μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια ζώνη αστεροειδών και στη Ζώνη του Κάιπερ. Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια. Με απλά λόγια, μπορούμε να περιγράψουμε τους αστεροειδείς σαν τεράστιους βράχους σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα μικρότερα σώματα σε περιηλιακή τροχιά ονομάζονται μετεωροειδείς. Συνήθως οι αστεροειδείς έχουν ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με πατάτα, οι μεγαλύτεροι όμως έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό σχήμα, καθώς η βαρύτητα που δημιουργεί η μάζα τους στην επιφάνειά τους υπερισχύει.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.