ΚΑΙΡΟΣ

NASA: Πέντε ομάδες «εξερευνούν» τη Σελήνη - Φωτογραφίες σε «ταξιδεύουν» στην επιφάνεια του φεγγαριού

Γνωρίστε τις νέες ομάδες αλλά και το φεγγάρι από κοντά

Η NASA επέλεξε πέντε νέες ερευνητικές ομάδες για να συνεργαστούν πάνω στη σεληνιακή επιστήμη και την έρευνα ανάλυσης σεληνιακών δειγμάτων για να υποστηρίξουν τη μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης στο πλαίσιο του Εικονικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος (SSERVI) του οργανισμού. 

«Αυτές οι νέες ομάδες θα συνεργαστούν με τις υπάρχουσες ομάδες SSERVI για να διατηρήσουν την ηγετική θέση της NASA στη σεληνιακή επιστήμη σε αυτή τη νέα εποχή σεληνιακής εξερεύνησης», δήλωσε η Lori Glaze, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών της NASA.

Η SSERVI θα υποστηρίξει κάθε μία από τις νέες ομάδες για πέντε χρόνια με περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, που χρηματοδοτούνται από κοινού από τη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών της NASA και τη Διεύθυνση Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης. Το επίκεντρο αυτής της πρόσκλησης είναι η σεληνιακή επιστήμη και η ανάλυση δειγμάτων για να καταστεί δυνατή η μελλοντική ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση της, με το πρόγραμμα Artemis της NASA και την πρωτοβουλία Commercial Lunar Payload Services. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους. Αυτές οι ομάδες προστίθενται σε οκτώ συνεχιζόμενες ομάδες SSERVI που επιλέχθηκαν το 2019.

«Η εξερεύνηση και η επιστήμη είναι θεμελιωδώς αλληλένδετες και η SSERVI συνεχίζει να ενισχύει αυτές τις συνεργασίες», δήλωσε ο Jacob Bleacher, επικεφαλής επιστήμονας εξερεύνησης στη Διεύθυνση Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης της NASA. «Αυτές οι νέες ομάδες φέρνουν έναν πλούτο εμπειρογνωμοσύνης που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το σεληνιακό περιβάλλον και να προετοιμαστούμε για ανθρώπινη και ρομποτική σεληνιακή εξερεύνηση, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιστημονική απόδοση του Artemis».

Οι νέες ομάδες SSERVI, που επιλέχθηκαν μέσω αξιολόγησης από ομοτίμους από μια ομάδα 14 ανταγωνιστικών προτάσεων, είναι:

  • Lunar Structure, Composition, and Processes for Exploration (LunaSCOPE), με επικεφαλής τον Alexander Evans στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence, Rhode Island. Η ομάδα θα διερευνήσει την εξέλιξη, τη μοίρα και τις συνέπειες του σεληνιακού ωκεανού μάγματος, καθώς και την προέλευση, την αφθονία, την κατανομή και την ισοτοπική σύνθεση των πτητικών ουσιών.
  • Κέντρο Σεληνιακής Προέλευσης και Εξέλιξης (CLOE), με επικεφαλής τον Bill Bottke του Τμήματος Επιστήμης και Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος του Southwest Research Institute, το οποίο βρίσκεται στο Boulder του Κολοράντο. Η ομάδα θα διερευνήσει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατανόηση της προέλευσης του ηλιακού συστήματος και των συνθηκών σχηματισμού Γης-Σελήνης.
  • Ερευνητικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν την επιστήμη και τη σεληνιακή εξερεύνηση (RASSLE), με επικεφαλής την Dana Hurley στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Laurel του Maryland. Η ομάδα θα θέσει τα επιστημονικά θεμέλια για το μέλλον της σεληνιακής εξερεύνησης στους τομείς της εξέλιξης των πτητικών ουσιών στις σεληνιακές πολικές περιοχές, της χρονολογίας του ηλιακού συστήματος και του κρυογονικού χειρισμού δειγμάτων.
  • Center for Lunar Environment and Volatile Exploration Research (CLEVER), με επικεφαλής τον Thomas Orlando στο Georgia Institute of Technology στην Ατλάντα. Η ομάδα θα χαρακτηρίσει το σεληνιακό περιβάλλον και τα πτητικά αποθέματα που απαιτούνται για τη βραχυπρόθεσμη βιώσιμη ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης.
  • Center for Advanced Sample Analysis of Astromaterials from the Moon and Beyond (CASA Moon), με επικεφαλής τον Charles (Chip) Shearer στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη. Η ομάδα θα αποκρυπτογραφήσει την προέλευση, την εξέλιξη και τη χρονολόγηση του αρχαίου σεληνιακού φλοιού μέσω ανάλυσης σεληνιακού δείγματος.

Εκτός όμως από τους επιστήμονες που έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν πλανήτες μακριά από τη Γη, ένας φωτογράφος από την Αριζόνα των ΗΠΑ θέλησε να «εκτοξεύσει» όσο πιο κοντά στο διάστημα κι άλλους ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να βρεθούν μέσα στα διαστημόπλοια, τελευταίας τεχνολογίας, της NASA.

O λόγος για τον Andrew McCarthy, ο οποίος συγκέντρωσε μια εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφία της Σελήνης. Το επικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μετά από δεκάδες ανεπιτυχείς προσπάθειες, με τον ίδιο όμως να καταφέρνει να μεταφέρει, έστω νοητά, τους ακολούθους του κοντά σε γνωστούς κρατήρες της σελήνης όπως ο Κοπέρνικος, ο Τύχος, ο Πλάτωνας, ο Ερατοσθένης και ο Κλάβιος.

«Είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος με την τελική εικόνα. Η ποιότητα είναι αρκετά σταθερή σε όλη την επιφάνεια, κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο με τα υλικά που έχω, επομένως είμαι πολύ ειλικρινής  ότι τα κατάφερα γιατί ο ουρανός συνεργάστηκε μαζί μου για να δημιουργήσω αυτήν την εικόνα», είπε ο κ. McCarthy.

Πηγή: skai.gr