Της Γωγώς Κατσέλη
Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το MyHealth app, με το οποίο οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα ιατρικά και υγειονομικά τους δεδομένα, είναι διαθέσιμη από σήμερα.
Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες:
- Μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους)
- Μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης
Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου.
Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή περιλαμβάνει συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ από το φθινόπωρο θα προστεθούν όλα τα σχετικά δεδομένα από το 2012.
Για κάθε συνταγογράφηση και παραπεμπτικό ο πολίτης βλέπει σε ένα πολύ φιλικό και
εύχρηστο περιβάλλον αναλυτικές πληροφορίες όπως:
○ το φαρμακείο που εκτελέστηκε η συνταγή (χάρτη, διεύθυνση, τηλέφωνο)
○ το σκεύασμα, τη δραστική ουσία, την συχνότητα των δόσεων
○ την συμμετοχή του ιδίου ως προς το τελικό κόστος
○ το ICD-10 και τις σχετικές διαγνώσεις
○ τις ημερομηνίες διαθεσιμότητας, έκδοσης και λήξης της συνταγής/παραπεμπτικού
○ εάν είναι επαναλαμβανόμενη η συνταγή
○ ενδεικτικές σημειώσεις του ιατρού
○ το barcode για την εκτέλεση της πράξης
Διαδικασία
Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android, με την προϋπόθεση ο πολίτης να έχει εγγραφεί ήδη στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).
Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.
Δείτε την παρουσίαση του MyHealth app εδώ.
Ποιες δυνατότητες θα προστεθούν
Το MyHealth αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι θα προστίθενται διαρκώς νέες δυνατότητες, αρχής γενομένης από τις ιατρικές βεβαιώσεις, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης όσο και μέσω της εφαρμογής, ενώ σταδιακά θα ενταχθούν και νέες λειτουργίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη.
Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης
«Ο κάθε πολίτης - ασθενής θα έχει πια μια πολύ καλή εικόνα του δικού του υγειονομικού προφίλ. Άρα, με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε και την ίδια τη σχέση του πολίτη με τις υπηρεσίες υγείας. Ο ενημερωμένος πολίτης, ο ενεργός πολίτης έχει πια ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο να παίξει στη διαχείριση και της δικής του προσωπικής υγείας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσιάση της εφαρμογής.
Αναφέρθηκε δε στη σημασία που έχει και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης, απευθύνοντας προειδοποίηση στους λίγους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν. «Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να χαράξουμε πολιτικές δημόσιας υγείας, αλλά και για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σωστό φάρμακο συνταγογραφείται στο σωστό κόστος, στον σωστό ασθενή. Και μία παρότρυνση προς όλους εκείνους -και δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν- τους γιατρούς οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα. Προσέξτε, γιατί θα σας βρούμε πια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που έκανε την παρουσίαση, εξήγησε συνοπτικά τι μπορεί να κάνει ο πολίτης: «Μπορεί να διαχειριστεί και να δει συγκεντρωμένες πληροφορίες που καταρχήν αφορούν συνταγές και παραπεμπτικά, ενώ εντός μηνός θα προστεθούν οι ιατρικές βεβαιώσεις». Πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, καθώς για τα προστατευόμενα μέλη του, αρχικά με ένα ιστορικό ενάμισι έτους, από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο, το ιστορικό αυτό θα καλύπτει την περίοδο από το 2012. «Δηλαδή θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει σε βάθος χρόνου το τι του έχει συνταγογραφηθεί στον ΑΜΚΑ του. Και αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για να βλέπει κανείς αθροιστικά, σωρευτικά το ποια είναι η κατάσταση, το προφίλ που έχει στο φάκελό του. Επίσης, θα λαμβάνει τις ειδοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης πλέον με push notification για τις νέες συνταγές» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αντίστοιχα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι «η πεμπτουσία της εφαρμογής MyHealth είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη». Ο κ. Κικίλιας μιλώντας για τη νέα ψηφιακή υπηρεσία, υπογράμμισε ότι «πάμε τώρα στην καρδιά του Συστήματος Υγείας που είναι ο ιατρικός φάκελος, η δυνατότητα δηλαδή κάθε πολίτη να μπορεί να έχει τα στοιχεία του και με αυτά να εξυπηρετείται, είτε του εκδίδονται ιατρικές συνταγές, είτε θέλει ιατρικά παραπεμπτικά για να μπορέσει να αθληθεί, είτε χρειάζεται το ιστορικό του, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας. Άρα ως προς τον πολίτη η εφαρμογή είναι εξαιρετική. Και ως προς το Σύστημα Υγείας όμως είναι, γιατί τα δεδομένα στη δημόσια υγεία είναι αναγκαία για να χαράξει κανείς πολιτικές υγείας. Και ο στόχος της Κυβέρνησης ποιος είναι; Πιο υψηλού επιπέδου ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη».
Η άυλη συνταγογράφηση σε αριθμούς
● 2.381.350 εγγεγραμμένοι πολίτες στην άυλη συνταγογράφηση
● 22.221.246 εκατομμύρια άυλες συνταγές έχουν εκδοθεί
● Άνω του 33% των συνταγών είναι άυλες σε καθημερινή βάση
● 8.051.036 άυλα παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.