Μια εικόνα των δακτυλίων του πλανήτη Κρόνου όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA James Webb. Στη φωτογραφία, οι δακτύλιοι λάμπουν, σχηματίζοντας κάτι σαν "φωτοστέφανο" γύρω από τον τεράστιο πλανήτη.
Στην υψηλής ανάλυσης εικόνα του Κρόνου διακρίνονται σαν "πυγολαμπίδες" και τρεις από τους δορυφόρους του - η Διόνη, ο Εγκέλαδος και η Τηθύς.
Η συγκεκριμένη εικόνα καταγράφηκε στις 25 Ιουνίου, μέσα τα "μάτια" της NIRCam (Near-Infrared Camera) του Webb, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία υπέρυθρης θερμικής απεικόνισης.
Ο ίδιος ο Κρόνος φαίνεται σκοτεινός σε αυτό το υπέρυθρο μήκος κύματος του τηλεσκοπίου, καθώς το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη απορροφά σχεδόν όλο το ηλιακό φως που διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, οι παγωμένοι δακτύλιοι παραμένουν σχετικά φωτεινοί, οδηγώντας στην ασυνήθιστη εμφάνιση του Κρόνου στο Webb. Αυτή η νέα εικόνα του Κρόνου δείχνει λεπτομέρειες μέσα στο σύστημα δακτυλίων του πλανήτη.
Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι γύρω από τον Κρόνο παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο, ο οποίος, μη μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έβλεπε, καθώς και το φαινόμενο της «εξαφάνισης» των δακτυλίων ανά περιόδους, νόμισε ότι επρόκειτο για τρία σώματα. Το φαινόμενο της «εξαφάνισης» εξήγησε το 1666 ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χόυχενς, που εξήγησε ότι οι δακτύλιοι έμοιαζαν να εξαφανίζονται κάθε φορά που το επίπεδο πάνω στο οποίο βρίσκονται συνέπιπτε με το επίπεδο της παρατήρησής τους από τη Γη. Ο Χόυχενς ήταν επίσης ο πρώτος που εισήγαγε την υπόθεση πως οι δακτύλιοι δεν ήταν όλα στερεά σώματα αλλά αποτελούνταν από μικρότερα σώματα σε περιστροφή γύρω από τον πλανήτη.
Οι δακτύλιοι χωρίζονται σε πολλές περιοχές με κενά ανάμεσά τους λαμβάνοντας ονόματα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου ξεκινώντας με τον εγγύτερο Α. Οι πιο εμφανείς (σε πλάτος) είναι οι δακτύλιοι Α και Β που είναι οι πιο φωτεινοί και ο δακτύλιος C που είναι πιο αμυδρός. Το γνωστότερο κενό μεταξύ των δακτυλίων είναι το χάσμα Κασσίνι που χωρίζει τον Α από τον Β δακτύλιο. Το ανακάλυψε ο Τζιοβάνι Κασσίνι τo 1675 από τον οποίο και έλαβε το όνομά του. Το 1837 ο αστρονόμος Γιόχαν Ένκε, παρατήρησε ένα μικρότερο κενό στη μέση περίπου του δακτυλίου A όπου και αυτό πήρε το όνομά του (χάσμα Ένκε). Ο δακτύλιος Ε του Κρόνου αποτελείται από υλικό -πάγο νερού και οργανικές ενώσεις- που εκτινάσσεται από τον δορυφόρο Εγκέλαδο με τη μορφή πιδάκων.
Ο μεγαλύτερος σε πλάτος δακτύλιος του Κρόνου ανακαλύφθηκε το 2009 από το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Η μέγιστη διάμετρός του είναι 20 φορές η διάμετρος του Κρόνου.
skai.gr - wikipedia
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.