Καναδάς: Ρωσικά τρολ στην «μάχη των fake news»- Πώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μίλτος Σακελλάρης

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ουκρανίας άρχισε να εκτυλίσσεται ένας παράλληλος πόλεμος: αυτός της προπαγάνδας. Οι μήνες πέρασαν και οι δύο παράλληλοι πόλεμοι καλά κρατούν. Όχι μόνο στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μία από τις χώρες που βιώνει την ρωσική παραπληροφόρηση είναι και ο Καναδάς. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία φαίνεται πως έχει «επενδύσει» για τα καλά σε διαδικτυακές ομάδες τρολ, οι οποίες έχουν την... προδιάθεση να συμφωνούν με τις θέσεις της ή τουλάχιστον με την ιδέα ότι ο Καναδάς πρέπει να απεμπλακεί από οτιδήποτε συμβαίνει στην Ουκρανία.

Ένας κορυφαίος ειδικός για τις παγκόσμιες υποθέσεις στον Καναδά σχολίασε πως «οι συγκεκριμένες ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ένα από τα ζητήματα τα οποία έχουν διχάσει όσο κανένα τον Καναδά: αυτό της εισβολής στην Ουκρανία!»

«Χρησιμοποιώντας ομάδες από τρολ που δημοσιεύουν στο Facebook και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ρωσικές ''εκστρατείες'' στοχεύουν συχνά τη μειονότητα των Καναδών που αντιτίθενται στα εμβόλια και τις κυβερνητικές εντολές για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», δήλωσε-  κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε μια ομάδα αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης- ο Φίλιπ Αντρέ Ροντρίγκεζ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου του τμήματος για τη Διεθνή Ψηφιακή Πολιτική στον Καναδά.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι να δημιουργηθεί ... αμφιβολία σχετικά με την επίσημη καναδική «αφήγηση» γύρω από τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας «Η Ρωσία φαίνεται να επιστρέφει σε ομάδες που έχουν προδιάθεση να συμφωνήσουν με ορισμένες από τις θέσεις της, ή τουλάχιστον με την ιδέα ότι ο Καναδάς πρέπει να απεμπλακεί από ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε ο Ροντρίγκεζ.

«Αυτές θα μπορούσαν να είναι κοινότητες που έχουν ήδη υψηλό επίπεδο δυσπιστίας για την καναδική κυβέρνηση», συνέχισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου του τμήματος για τη Διεθνή Ψηφιακή Πολιτική . «Συνήθως στοχεύουν αυτού του είδους τις κοινότητες και δημιουργούν αυτούς τους δεσμούς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα για τον COVID-19 και ότι λένε ψέματα όταν πρόκειται για την Ουκρανία.... Το έχουμε δει αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ένας ειδικός είπε ότι τα σχόλια του αξιωματούχου ήταν «ένα σπάνιο παράδειγμα της κυβέρνησης να κατηγορεί δημόσια το Κρεμλίνο για τέτοιες τακτικές, αν και οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Μόσχας είναι καλά τεκμηριωμένες εδώ και χρόνια».Ο Ροντρίγκεζ είπε επίσης ότι η ρωσική παραπληροφόρηση ενισχύεται από τους αλγόριθμους των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ενδέχεται να απαιτούν κάποιου είδους κυβερνητική παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν.
 

Πηγή: skai.gr