Κλείσιμο

Ιδρύονται δύο καινοτόμα ινστιτούτα, Κβαντικής Τεχνολογίας και Γονιδιωματικής

Η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας

Την ίδρυση δύο πρωτοποριακών Ινστιτούτων, το «Ινστιτούτο Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας» στον Δημόκριτο και «Γονιδιωματικής Ανθρώπου» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τα πρώτα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας στην Ολομέλεια, παρουσιάζοντας τις σχετικές διατάξεις των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας θα έχει αποστολή την παραγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της Κβαντικής Υπολογιστικής, της κβαντικής επιστήμης και τεχνολογιών συναφών φαινομένων, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού. Επισήμανε πως τα Κβαντικά υπολογιστικά συστήματα αναμένεται στο άμεσο μέλλον να λύσουν περίπλοκα προβλήματα που σήμερα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με τα υπάρχοντα υπολογιστικά συστήματα, επιφέροντας μεγάλες ανατροπές στη διεθνή οικονομία.

Οι κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου θα είναι η διεξαγωγή έρευνας στα κβαντικά φαινόμενα και την κβαντική υπολογιστική σε εφαρμογές μιας διευρυμένης γκάμα κλάδων της βιομηχανίας, όπως της ενέργειας, τις επικοινωνίες, τη ναυτιλία, τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιοτεχνολογία και τα οικονομικά. Στο έργο τού Ινστιτούτο, είπε ο υφυπουργός, θα είναι η δημιουργία διεπιστημονικών προγραμμάτων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η σχεδίαση προγραμμάτων κβαντικής για στελέχη της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων.

Ο κ. Δήμας εκτίμησε πως η ανάπτυξη του Ινστιτούτου θα το καταστήσουν πόλο έλξης και συντονισμού των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων αλλά και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα για την έρευνα της κβαντικής υπολογιστικής και τεχνολογίας, κάτι που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας οικονομία.

Για το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ανθρώπου στην Ελλάδα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, είπε πως η αποστολή του θα είναι η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της γενετικής του ανθρώπου στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, αξιοποιώντας την ποικιλομορφία τοπικών γονιδιωματικών παραλλαγών για την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Κύριοι στόχοι του θα είναι η διεξαγωγή βασικής έρευνας για την κατανόηση θεμελιωδών βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη γενετική ποικιλομορφία, η διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών των γονιδιωματικών διαταραχών τόσο των κληρονομούμενων όσο και σωματικών και για τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, των θεραπευτικών επιλογών και των προσεγγίσεων πρόληψης σε εξατομικευμένη βάση.

Επίσης, η παροχή κλινικών υπηρεσιών αιχμής που βασίζονται σε γενετικές παραλλαγές, οι οποίες προκαλούν, τροποποιούν ή προδιαθέτουν γενετικές ασθένειες. Ο υφυπουργός, είπε πως πολλές χώρες με πλούτο παρόμοιο με την Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί σε σημαντικές δράσεις που σκιαγραφούν τη νέα εποχή της γονιδιωματικής ιατρικής. Η χώρα μας ενώ διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό στη γονιδιωματική έρευνα, στην υπολογιστική βιολογία, καθώς και στην κλινική έρευνα δεν το έχει αξιοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσε, σημείωσε.

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα για το ποια θα είναι η νομική μορφή των δύο αυτών Ινστιτούτων και η χρηματοδότησή τους, ο υφυπουργός απάντησε πως το πρώτο της Κβαντικής Έρευνας και Τεχνολογίας εντάσσεται στον Δημόκριτο και το άλλο της Γονιδιωματικής Ανθρώπου στην Ελλάδα στο ΙΤΕ. «Άρα, τα Ινστιτούτα είναι μέλη των συγκεκριμένων ερευνητικών κέντρων.

Η χρηματοδότησή τους σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, νομίζω ότι είναι εξασφαλισμένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό» σημείωσε.

Πηγή: skai.gr