Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Η ΖΩΗΒΟΤ διδάσκει αποστάσεις και ρομποτική στα παιδιά - Δείτε φωτογραφίες

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έφερε τα… πάνω-κάτω στις ζωές όλων και να «γέννησε» προβλήματα και ανάγκες, αλλά μέσα από τις ανάγκες, προέκυψαν και καινοτόμες ιδέες.

Μια από αυτές, είναι και η ΖΩΗΒΟΤ: Το ρομπότ που προστατεύει τα παιδιά βοηθώντας τα να κρατούν αποστάσεις και παράλληλα τα μυεί σε πληροφορική και ρομποτική. Πρόκειται για μία ιδέα που εμπνεύστηκε και συνέδραμε στην υλοποίησή της, με τη βοήθεια του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης), η πρόεδρος της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος, Στέλλα Βαλσαμάκη. Το ρομπότ, μάλιστα, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι του, από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουφαλίων.

«Σήμερα και, για πρώτη φορά δια ζώσης, παρουσιάσαμε τη ΖΩΗΒΟΤ στα παιδιά. Ο ενθουσιασμός περίσσευε από μικρούς και μεγάλους, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και αισθανθήκαμε ότι η προσπάθεια άξιζε τον κόπο. Οι ερωτήσεις όλων προς τον ερευνητή του ΕΚΕΤΑ που βρέθηκε στο σημείο ήταν καταιγιστικές και πραγματικά, λάβαμε πάρα πολλά θετικά μηνύματα», τονίζει στο GRTimes η εμπνευστής της ΖΩΗΒΟΤ, Στέλλα Βαλσαμάκη, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Άγγελο Χαριστέα, που βρέθηκε στην πρώτη παρουσίαση της «Ζωής», να υπογραμμίζει στο ίδιο GRTIMES ότι «υπήρχε πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τα παιδιά, που έχουν ανάγκη την αλλαγή και τα καινούργια πράγματα».

Σχετικά με την αρχή του ταξιδιού της ΖΩΗΒΟΤ, η Στέλλα Βαλσαμάκη σημειώνει πως, «αρωγοί στην προσπάθειά μας στάθηκαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Άγγελος Χαριστέας και φυσικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ δίπλα μας βρέθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μάκρη, αλλά και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, που βρέθηκαν στην πρώτη διαδικτυακή μας παρουσίαση, στις 14/12/2021».

Όπως επιπλέον σημείωσε σχετικά ο κ. Χαριστέας, «είμαι κοντά σε αυτήν την προσπάθεια γιατί πραγματικά μου αρέσει που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προχωρούν σε δράσεις και θέλουν να κάνουμε το ένα βήμα παραπάνω. Ως Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι θα προσπαθήσουμε για να δημιουργηθεί παρέα για τη «Ζωή», να δημιουργηθούν δηλαδή και άλλα ΖΩΗΒΟΤ. Οι άνθρωποι του ΕΚΕΤΑ έχουν κάνει φανταστική δουλειά και χαίρομαι που συμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια. Σκοπός είναι να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να υπάρξουν κι άλλα ρομποτάκια που θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλα τα σχολεία».

Επιπροσθέτως και, σύμφωνα με όσα αναφέρει η κ. Βαλσαμάκη, η προσπάθεια δε θα έφτανε έως εδώ δίχως το Ίδρυμα Ευγενίδου, «που χρηματοδότησε την ενέργειά μας, ενώ και η συνεργασία με τον σύλλογό μας ανά τα χρόνια είναι αγαστή».

Ήταν ένας σημαντικός παράγοντας η πανδημία-Στόχος η ΖΩΗΒΟΤ να φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Οι ημέρες της πανδημίας, αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη δημιουργία της ΖΩΗΒΟΤ, πράγμα που αποτυπώνεται και στη φράση της κ. Βαλσαμάκη, η οποία σημειώνει πως «η ιδέα γεννήθηκε από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, που ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για εμάς και μας βοήθησε».

Σε ό,τι αφορά τώρα την ονομασία του καινοτόμου ρομπότ, η εμπνευστής του υπογραμμίζει στο GRTimes πως «το  όνομα ΖΩΗΒΟΤ προέρχεται από τη ζωή, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Και γεννήθηκε για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες, να μεταφέρει τη χαρά στη ζωή αλλά και τα κατάλληλα μηνύματα στα παιδιά μας, όπως το να προστατέψουν τη ζωή τους κρατώντας αποστάσεις κατά τις ημέρες της πανδημίας».

Αναφορικά με τη διάδοση της ΖΩΗΒΟΤ, η κ. Βαλσαμάκη υπογραμμίζει πως ο στόχος, είναι το ρομπότ να φτάσει σε όλη την Ελλάδα. «Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε συζητούμε και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και να φτάσουμε σε όλο τον Νομό προκειμένου να διαδοθεί η ενέργεια». Και ο κ. Χαριστέας, από πλευράς του, γνωστοποιεί πως «ο στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το ρομπότ να επισκεφθεί όσο περισσότερα παιδιά γίνεται και να δουν τη σχέση που μπορεί να έχει η εκπαίδευση με τη ρομποτική».

Όπως επιπλέον λέει σχετικά η ίδια η εμπνευστής της ΖΩΗΒΟΤ, «ήδη στο άμεσο μέλλον έχουμε προγραμματίσει περισσότερες από 40 επισκέψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ μέχρι το τέλος της σχολικής σεζόν θα επισκεφθούμε και την Αθήνα». Επιπλέον, η κ. Βαλσαμάκη αναφέρει ότι από την επόμενη σχολική σεζόν, το ρομπότ που δημιουργεί ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στα παιδιά, θα συνεχίσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος, «όλα πλέον γίνονται ψηφιακά και δεν μπορούμε να μένουμε πίσω. Σαν γονείς, πρέπει να διαθέσουμε στα παιδιά μας όλα τα εργαλεία για να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, όσο περισσότερο γίνεται».

Πηγή: grtimes.gr