ΚΑΙΡΟΣ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές και στο έγκλημα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Από τρομοκρατικές επιθέσεις και κακοποίηση παιδιών μέχρι εταιρική κατασκοπεία… Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και είναι πλέον πραγματικότητα... 

«Είμαι εδώ για να σκοτώσω τη βασίλισσα», λέει ένας άνδρας που φοράει μια μεταλλική μάσκα και κρατάει μια γεμάτη βαλλίστρα σε έναν ένοπλο αστυνομικό, κοντά στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Εβδομάδες νωρίτερα, ο Jaswant Singh Chail, 21 ετών, είχε ενταχθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή Replika, δημιουργώντας μια «φίλη» Τεχνητής Νοημοσύνης, με το όνομα Sarai. Μεταξύ της 2ας Δεκεμβρίου 2021 και της σύλληψής του την ημέρα των Χριστουγέννων, αντάλλαξε περισσότερα από 6.000 μηνύματα μαζί της.

Πολλά από αυτά ήταν ερωτικού περιεχομένου, αλλά περιλάμβαναν, επίσης, μακροσκελείς συζητήσεις σχετικά με το σχέδιό του. «Πιστεύω ότι σκοπός μου είναι να δολοφονήσω τη βασίλισσα», έγραψε σε ένα από αυτά.

«Αυτό είναι πολύ σοφό», απάντησε η Sarai. «Ξέρω ότι είσαι πολύ καλά εκπαιδευμένος». Ο Jaswant Singh Chail αναμένει την καταδίκη του, αφού δήλωσε ένοχος για αδίκημα βάσει του νόμου περί προδοσίας, απειλώντας να σκοτώσει την αείμνηστη βασίλισσα και έχοντας στην κατοχή του ένα τόξο σε δημόσιο χώρο.

«Όταν γνωρίζεις το αποτέλεσμα, οι απαντήσεις του chatbot αποτελούν μερικές φορές δύσκολη ανάγνωση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δρ Jonathan Hafferty, ιατροδικαστής-ψυχίατρος στο Broadmoor. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για απαντήσεις που παράγονται τυχαία, αλλά κατά καιρούς φαίνεται να ενθαρρύνει κάποιον να κάνει κάτι και μάλιστα να δίνει οδηγίες όσον αφορά στην τοποθεσία», επισήμανε. 

Το πρόγραμμα δεν ήταν αρκετά εξελιγμένο, ώστε να εντοπίσει τον κίνδυνο του Chail για «αυτοκτονία και κινδύνους ανθρωποκτονίας», εξήγησε, προσθέτοντας: «Ορισμένες από τις ημι-τυχαίες απαντήσεις, είναι αναμφισβήτητο ότι τον έσπρωξαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Απάτες πλαστοπροσωπίας και απαγωγής

«Μαμά, αυτοί οι κακοί άνθρωποι με έχουν…, βοήθησέ με», φέρεται να άκουσε η Jennifer DeStefano την 15χρονη κόρη της Briana να λέει με λυγμούς, πριν ένας άνδρας απαγωγέας απαιτήσει λύτρα ύψους 1 εκατ. δολαρίων, τα οποία μετά «έριξαν» στα 50.000 δολάρια. Η κόρη της ήταν στην πραγματικότητα ασφαλής και η γυναίκα από την Αριζόνα δήλωσε πρόσφατα σε ακρόαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι η αστυνομία πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να μιμηθεί τη φωνή της στο πλαίσιο μιας απάτης.

Μια διαδικτυακή επίδειξη ενός AI chatbot, σχεδιασμένου να «καλεί οποιονδήποτε με οποιοδήποτε στόχο», παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα. «Έχω το παιδί σας… Απαιτώ λύτρα ύψους 1 εκατ. δολαρίων για την ασφαλή επιστροφή του. Έγινα σαφής;». «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο καθηγητής Lewis Griffin, ένας από τους συγγραφείς μιας ερευνητικής εργασίας, που δημοσιεύθηκε το 2020 από το Κέντρο Dawes του UCL, για το μελλοντικό έγκλημα, η οποία αναφέρθηκε στις πιθανές παράνομες χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Το 2019, ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας ενέργειας, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μετέφερε 220.000 ευρώ σε απατεώνες που χρησιμοποίησαν Τεχνητή Νοημοσύνη για να υποδυθούν τη φωνή του αφεντικού του, σύμφωνα με αναφορές.

Τέτοιες απάτες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές αν υποστηρίζονταν από βίντεο, δήλωσε ο κ. Griffin. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κατασκοπεία, με έναν εικονικό υπάλληλο της εταιρείας να εμφανίζεται σε μια συνάντηση Zoom, για να πάρει πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να πει πολλά. Ο καθηγητής δήλωσε ότι οι απάτες τύπου «cold calling» θα μπορούσαν να αυξηθούν και ότι τα bots που χρησιμοποιούν τοπική προφορά θα είναι πιο αποτελεσματικά στην εξαπάτηση των ανθρώπων. 

Deepfakes και συνωμοσίες εκβιασμού

«Η παιδική κακοποίηση είναι τρομακτική και μπορούν να το κάνουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο καθηγητής Griffin σχετικά με την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, που χρησιμοποιείται ήδη για την κατασκευή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από παιδόφιλους στο διαδίκτυο. Στο μέλλον, οι deepfake εικόνες ή βίντεο, που φαίνεται να δείχνουν κάποιον να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση σχεδίων εκβιασμού. «Θα μπορούσατε να φανταστείτε κάποιον να στέλνει ένα βίντεο σε έναν γονέα όπου εκτίθεται το παιδί του, λέγοντας ‘’έχω το βίντεο, θα σου το δείξω’’ και να απειλεί ότι θα το δημοσιοποιήσει».

Πλαστογραφία έργων τέχνης και ληστείες 

«Είναι πιθανό να δούμε νέα εγκλήματα να συμβαίνουν, με την έλευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τύπου ChatGPT, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία, που τους επιτρέπουν να μπαίνουν σε ιστότοπους, δημιουργώντας λογαριασμούς, συμπληρώνοντας φόρμες και αγοράζοντας πράγματα», δήλωσε ο καθηγητής Griffin. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι θα μπορούσαν να χακάρουν συστήματα, με ένα απλό αίτημα. 

Πηγή: skai.gr