ΚΑΙΡΟΣ

NASA: Το James Webb ανίχνευσε νέα ένωση άνθρακα στο Διάστημα

Οι ενώσεις άνθρακα αποτελούν τα θεμέλια κάθε γνωστής ζωής και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους επιστήμονες που εργάζονται για να κατανοήσουν τόσο πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη

Μια ομάδα διεθνών επιστημόνων χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA για να ανιχνεύσει μια νέα ένωση άνθρακα στο Διάστημα για πρώτη φορά. Γνωστό ως κατιόν μεθυλίου (CH3+), το μόριο είναι σημαντικό επειδή βοηθά στο σχηματισμό πιο πολύπλοκων μορίων με βάση τον άνθρακα. Ανιχνεύθηκε σε ένα νεαρό αστρικό σύστημα, γνωστό ως d203-506, ο οποίος βρίσκεται περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Οι ενώσεις άνθρακα αποτελούν τα θεμέλια κάθε γνωστής ζωής και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους επιστήμονες που εργάζονται για να κατανοήσουν τόσο πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη όσο και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί αλλού στο σύμπαν μας. Η μελέτη της διαστρικής οργανικής χημείας (που περιέχει άνθρακα), την οποία ανοίγει ο Webb με νέους τρόπους, είναι μια περιοχή έντονου ενδιαφέροντος για πολλούς αστρονόμους.

Οι μοναδικές δυνατότητες του Webb το έκαναν ιδανικό εργαλείο παρατήρησης για την αναζήτηση αυτού του κρίσιμου μορίου. Η εξαιρετική χωρική και φασματική ανάλυση του Webb, καθώς και η ευαισθησία του, συνέβαλαν στην επιτυχία της ομάδας. Συγκεκριμένα, η ανίχνευση από τον Webb μιας σειράς βασικών γραμμών εκπομπής από το CH3+ εδραίωσε την ανακάλυψη.

"Αυτή η ανίχνευση όχι μόνο επικυρώνει την απίστευτη ευαισθησία του Webb, αλλά επιβεβαιώνει επίσης την υποτιθέμενη κεντρική σημασία του CH3+ στη διαστρική χημεία", δήλωσε η Marie-Aline Martin-Drumel του Πανεπιστημίου Paris-Saclay στη Γαλλία, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Ενώ το αστέρι στο d203-506 είναι ένας μικρός κόκκινος νάνος, το σύστημα βομβαρδίζεται από ισχυρό υπεριώδες φως (UV) από κοντινά καυτά, νεαρά, τεράστια αστέρια. 

Συνήθως, η υπεριώδης ακτινοβολία αναμένεται να καταστρέψει πολύπλοκα οργανικά μόρια, οπότε η ανακάλυψη του CH3+ μπορεί να φαίνεται έκπληξη. Ωστόσο, η ομάδα προβλέπει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχει την απαραίτητη πηγή ενέργειας για να σχηματιστεί το CH3+ σε πρώτη φάση. Μόλις σχηματιστεί, στη συνέχεια επιτυγχάνονται πρόσθετες χημικές αντιδράσεις για τη δημιουργία πιο πολύπλοκων μορίων άνθρακα.
 

Πηγή: skai.gr