Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής που οι άνθρωποι περπάτησαν στο φεγγάρι, στην Apollo 17 το 1972, οι Αμερικανοί αστροναύτες Harrison Schmitt και Eugene Cernan συνέλεξαν περίπου 110,4 κιλά δείγματα από βράχους και το έδαφος που μεταφέρθηκαν στη γη για περαιτέρω μελέτη.
Μισό αιώνα αργότερα, κρύσταλλοι του ορυκτού ζιργκόν μέσα σε ένα θραύσμα πυριγενούς πετρώματος που συνέλεξε ο Schmitt αποκαλύπτουν στοιχεία που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν βαθύτερα τον σχηματισμό της σελήνης και την ακριβή ηλικία της.
Η σελήνη είναι περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια «μεγαλύτερη ηλικιακά» από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως καθώς σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 4,46 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μέσα σε 110 εκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος, δήλωσαν οι επιστήμονες τη Δευτέρα, με βάση τις αναλύσεις των κρυστάλλων.
Η κύρια υπόθεση για το σχηματισμό της Σελήνης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της χαοτικής πρώιμης ιστορίας του ηλιακού συστήματος, ένα αντικείμενο μεγέθους Άρη που ονομάζεται Theia χτύπησε την αρχέγονη Γη. Από εκεί ανατινάχθηκε μάγμα, λιωμένο πέτρωμα, στο διάστημα, σχηματίζοντας έναν δίσκο από συντρίμμια που περιστράφηκε γύρω από τη Γη και συνενώθηκε με το φεγγάρι. Αλλά ο ακριβής χρόνος σχηματισμού της σελήνης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Οι ορυκτοί κρύσταλλοι μπόρεσαν να σχηματιστούν αφού το μάγμα ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται τομογραφία ατομικού ανιχνευτή για να επιβεβαιώσουν την ηλικία των κρυστάλλων ζιρκονίου, που σχηματίστηκαν μετά τη γιγαντιαία πρόσκρουση.
«Μου αρέσει το γεγονός ότι αυτή η μελέτη έγινε σε ένα δείγμα που συλλέχτηκε και μεταφέρθηκε στη Γη πριν από 51 χρόνια. Εκείνη την εποχή, η τομογραφία ατομικού ανιχνευτή δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα και οι επιστήμονες δεν θα είχαν φανταστεί τους τύπους αναλύσεων που κάνουμε σήμερα », δήλωσε ο κοσμοχημικός Philipp Heck, ανώτερος διευθυντής έρευνας στο Field Museum στο Σικάγο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters.
Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα παλαιότερα ορυκτά που βρέθηκαν στη Γη, τον Άρη και τη Σελήνη είναι κρύσταλλοι ζιργκόν. Το ζιργκόν, όχι το διαμάντι, διαρκεί για πάντα», πρόσθεσε ο πλανητικός επιστήμονας του UCLA και συν-συγγραφέας της μελέτης Bidong Zhang.
Ο βράχος που περιέχει το ζιρκόνιο συλλέχτηκε στην κοιλάδα Taurus-Littrow στο νοτιοανατολικό άκρο της σεληνιακής Mare Serenitatis (Θάλασσα της Γαλήνης) και αποθηκεύτηκε στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον.
«Τα ζιργκόν είναι πολύ σκληρά και επιβιώνουν από τη διάσπαση των πετρωμάτων κατά τη διάρκεια της διάβρωσης», είπε ο Heck.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.