Όταν ήταν παιδιά, ζητούσαν από τον Άγιο Βασίλη να τους φέρει δώρο ένα τηλεσκόπιο ήξεραν τι θα κάνουν όταν μεγαλώσουν.
Ο κόσμος των άστρων είναι μαγικός και αυτό το γνωρίζουν καλά τα μέλη της Αστρονομικής Ομάδας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Φέτος, η ομάδα γιορτάζει 20 χρόνια ζωής και μας καλεί σε μία ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, από τις 14:00 στο Τμήμα Φυσικής του Ιδρύματος, στο Ηράκλειο.
Η εκδήλωση ξεκινάει με 4 ομιλίες, με θέματα επιστημονικού περιεχομένου αλλά και πρακτικά, όπως με τι ασχολείται ένας επαγγελματίας αστρονόμος και η διάχυση της αστρονομίας στον κόσμο. Ομιλητές θα είναι οι Ανδρέας Ζέζας, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, Νίκος Μανδαράκας, διδακτορικός φοιτητής-ερευνητής, Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος (Υπεύθυνος διάχυσης αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ) και Παναγιώτης Παντζέκος, Πρόεδρος του ΣΦΑΚ (Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης), φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες της Ομάδας αυτά τα χρόνια.
Θα ακολουθήσει μισάωρο διάλειμμα για φαγητό και αμέσως μετά θα γίνει μια παρουσίαση της Ιστορίας της Ομάδας, από μέλη της κατά τα 20 αυτά χρόνια.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες, όπως παιχνίδια (επιτραπέζια, κουίζ, bingo), ζωγραφική (για μικρούς φίλους αλλά και για όλες τις ηλικίες), ηλιακή παρατήρηση και παρουσίαση σχετικά με την αστροφωτογραφία.
Έπειτα, θα γίνει επίδειξη του αστρονομικού εξοπλισμού της ομάδας (τηλεσκόπια) και η εκδήλωση θα κλείσει με αστροπαρατήρηση.
Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με το ιστορικό της ομάδας, που θα περιλαμβάνει υλικό από δράσεις, όπως φωτογραφίες και αφίσες, αλλά και κείμενα από παλιά και τωρινά μέλη της ομάδας.
αστρονομοκη ομδα
20 χρόνια κοιτούν ψηλά
Η Ομάδα ιδρύθηκε το 2003 από μέλη με όρεξη και αγάπη για την Αστρονομία. Ο σκοπός ήταν η απόκτηση, ανταλλαγή και μεταλαμπάδευση της γνώσης. «Να μοιραστούμε την αγάπη μας αυτή για την Αστρονομία, τόσο μεταξύ μας, όσο και με όλο τον κόσμο», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.
Για 20 χρόνια, η Ομάδα πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε αστρονομικά θέματα, παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια (και φυσικά εκμάθηση του χειρισμού τους), και άλλες δραστηριότητες, ενώ δεν σταματάει εκεί… Τα μέλη της πραγματοποιούν επισκέψεις και συνεργασίες με σχολεία, μουσεία, συλλόγους, ομάδες και άλλους φορείς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτισμικούς, φοιτητικούς… Οι δράσεις της περιλαμβάνουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, κυνηγιών θησαυρού,
εργαστηρίων, τη συγγραφή και δημοσίευση άρθρων και βίντεο επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, ακόμα και την πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού στο make a wish που ήθελε να φτάσει κάπως τα αστέρια. Και φυσικά, αμέτρητες εξορμήσεις για παρατήρηση, από τα πιο δημόσια (με σκοπό την επαφή με το κοινό) στα πιο απομονωμένα μέρη (αναζητώντας τους καθαρότερους, με λιγότερο φωτορρύπανση ουρανούς).
«Η αστρονομική ομάδα μας είναι ένα πολύ ευχάριστο και ευπρόσδεκτο περιβάλλον, όπου μοιραζόμαστε φοιτητές από διάφορα τμήματα το κοινό μας πάθος και την αγάπη για την αστρονομία και την αστροφυσική. Με τα παιδιά έχω περάσει όμορφες στιγμές και η ομάδα μας ήταν και είναι μια ευχάριστη εξωσχολική δραστηριότητα που με βοήθησε σε δύσκολες στιγμές και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων!», αναφέρει ο Ισά Χουσεΐν-Μπασιά.
«Το προηγούμενο εξάμηνο ξεκινώντας το Πανεπιστήμιο είχα στο μυαλό μου πως ήθελα να κάνω πολλά πράγματα, σίγουρα όμως ένα από αυτά ήταν να συνεχίσω να ασχολούμαι με την αστρονομία. Είχα ψάξει ήδη αν υπάρχει αστρονομική ομάδα στο Πανεπιστήμιο οπότε ήμουν ήδη υποψιασμένη, όμως όταν είδα την αφίσα δεν μπορώ να πω πως δεν ενθουσιάστηκα. Έτσι, πήγα στην πρώτη συνάντηση εκείνη την Τρίτη, και συνάντησα τόσους ανθρώπους που είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμένα και ασχολούνταν με τόση όρεξη με αυτά.
Είδα τον εξοπλισμό της ομάδας και με εξέπληξε και ο ίδιος αλλά και οι γνώσεις των μελών πάνω σε αυτόν. Και κάπως έτσι κάθε Τετάρτη μάθαινα και εγώ για διάφορα αστρονομικά θέματα μέσα από την προσπάθεια των μελών. Ακόμα, στις λίγες εκδηλώσεις που έχω συμμετάσχει έχω περάσει υπέροχα καθώς η διάδοση της αστρονομίας στον κόσμο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό, μέσα στην ομάδα έχω γνωρίσει άτομα που πλέον θεωρώ φίλους μου και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα», περιγράφει η Δήμητρα Αρμένου.
«Στην αστρονομική ομάδα βρήκα φίλους με ενθουσιασμό για τον έναστρο ουρανό και τους διάφορους τρόπους παρατήρησης και θαυμασμού του. Η εμπειρία αυτή συντροφεύει και πλαισιώνει την εμπειρία μου ως φοιτητής του Πανεπιστημίου και μου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξω δεξιότητες και εμπειρίες που δε θα μπορούσα διαφορετικά.
Είμαι ευγνώμων για τη συμμετοχή μου και τις γνώσεις που απέκτησα», αναφέρει ο Αλέξανδρος Λυχούδης.
Πηγή: Cretalive.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.