Μια γιγαντιαία μάζα αόρατης σκοτεινής ύλης έχει καταφέρει να δώσει στον γαλαξία μας αυτό το σχήμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύει το livescience.com.
Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι ο γαλαξίας ήταν ένας επίπεδος δίσκος με δύο βραχίονες που τραβούσαν αστέρια από μια κεντρική ράβδο, αλλά οι μετρήσεις που έγιναν από τα μέσα του 20ου αιώνα αποκαλύπτουν ότι είναι λοξός καιι ανεξήγητα εκτός σχήματος.
Η στρέβλωση αυτή συμβαίνει κυρίως στα όρια του γαλαξία μας, όπου ορισμένες περιοχές κάμπτονται προς τα κάτω ενώ άλλες προς τα πάνω - δίνοντάς του την όψη ενός θρυμματισμένου σομπρέρο, αναφέρεται στο livescience.com.
Τώρα, οι προσομοιώσεις υπολογιστή αποκαλύπτουν την αιτία: ένα αόρατο φωτοστέφανο ευθύνεται για τον λοξό γαλαξία. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 14 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature Astronomy.
«Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με δεδομένα στο αστρικό φωτοστέφανο, παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο γαλαξίας μας είναι ενσωματωμένος σε ένα φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Η σκοτεινή ύλη είναι ένας μυστηριώδης και κάπως αντιφατικός τύπος ύλης. Αποτελεί το 85% της ύλης του σύμπαντος αλλά επειδή δεν αλληλεπιδρά άμεσα με το φως, είναι εντελώς αόρατο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τις βαρυτικές του επιπτώσεις στο περιβάλλον του. Η σκοτεινή ύλη κάνει γνωστή την παρουσία της επιταχύνοντας αστέρια σε κατά τα άλλα ανεξήγητες ταχύτητες καθώς περιφέρονται γύρω από τα γαλαξιακά κέντρα. Στρεβλώνει το μακρινό φως των αστεριών και δίνει σχήμα στο φωτοστέφανο του γαλαξία.
Για να δουν τι μπορεί να σημαίνει ένα μη ισορροπημένο αστρικό φωτοστέφανο για το φωτοστέφανο της σκοτεινής ύλης στο οποίο βρίσκεται αιωρούμενο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο υπολογιστή για να αναδημιουργήσουν έναν νεαρό γαλαξία που μοιάζει με τον Γαλαξία με ένα φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης με κλίση 25 μοιρών σε σχέση με τον δίσκο του. Μετά από προσομοίωση του γαλαξία για πάνω από 5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν δημιουργήσει έναν πολύ παρόμοιο γαλαξία με τον δικό μας.
Πηγή φωτογραφίας: ESO
Πηγή: livescience.comΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.