ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί εξαφανίστηκε η ιστορική φωτογραφία του Tank Man από τη μηχανή αναζήτησης του Bing

«Ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ» (Tank Man), η διάσημη φωτογραφία του άγνωστου διαδηλωτή που στέκεται μπροστά από μια ίλη κινεζικών αρμάτων μάχης στην πλατεία Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989, εξαφανίστηκε χθες μυστηριωδώς από τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης Bing, την παραμονή της επετείου της αιματηρής καταστολής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο.

«Αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και εργαζόμαστε ενεργά για την επίλυσή του», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Microsoft, που λειτουργεί την Bing, αρκετές ώρες μετά από δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης εικόνων στο Google (Google Images), της κύριας ανταγωνίστριας υπηρεσίας στο διαδίκτυο, η αναζήτηση εικόνων για τον «Tank man» έφερνε εκατοντάδες εμφανίσεις της φωτογραφίας του Αμερικανικού φωτογράφου Τσάρλι Κόουλ.

Στη διάσημη φωτογραφία απεικονίζεται ένας άγνωστος διαδηλωτής με άσπρο πουκάμισο να προσπαθεί συμβολικά να εμποδίσει τη διέλευση μιας συστοιχίας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης στις 5 Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, ο κινεζικός στρατός είχε προχωρήσει στην αιματηρή καταστολή φοιτητών που διαδήλωναν επί επτά εβδομάδες στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες, ακόμη και περισσότερους από χίλιους νεκρούς.

Η φωτογραφία του Tank Man απέσπασε το βραβείο για την φωτογραφία της χρονιάς του World Press Photo το 1990, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στην Κίνα, λόγω λογοκρισίας.

Η χώρα διαθέτει ένα εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης του διαδικτύου που επιτρέπει στις αρχές να αποσύρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο κρίνεται ευαίσθητο, όπως πολιτική κριτική ή πορνογραφία. Και στο όνομα της σταθερότητας, η χώρα απαιτεί από τους ψηφιακούς γίγαντες να έχει τους δικούς της λογοκριτές για να επιτελούν αυτό το έργο.

Αποτυγχάνοντας να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες, η πρόσβαση στη συντριπτική πλειονότητα των ξένων μηχανών αναζήτησης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Google, Facebook, Twitter κ.λπ.) έχει αποκλειστεί στην Κίνα και οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο μέσω λογισμικού εικονικών, ιδιωτικών δικτύων (VPN) για την παράκαμψη αυτών των περιορισμών.

Ωστόσο, η εξαφάνιση της ιστορικής φωτογραφίας από τα αποτελέσματα αναζητήσεων της Bing, εκτός Κίνας, φαινόταν ακατανόητη.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου γινόταν παραδοσιακά μια αγρυπνία προς τιμήν της «Άνοιξης του Πεκίνου», η τελετή απαγορεύθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Για δεκαετίες το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ήταν οι μόνες τοποθεσίες στην Κίνα όπου γίνονταν τελετές στη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής καταστολής του κοινωνικού και φοιτητικού κινήματος το 1989 στο Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ