Έρευνα ActionAid: Aπώλειες 32 δισ. δολ. από τη φοροαποφυγή 5 τεχνολογικών κολοσσών

Ενόψει της έκτακτης συνάντησης της G20 στις 21 Μαΐου για την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ActionAid δημοσιεύει έρευνα για το πώς η φορολόγηση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στη δίκαιη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο από τις πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft, οι χώρες της G20 μπορεί να χάνουν έως και 32 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από φόρους που δεν αποδίδονται. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 για κάθε άνθρωπο στον κόσμο! Εάν τα παγκόσμια συστήματα φορολογίας εταιρειών ήταν δίκαια , οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα και να χρηματοδοτήσουν καλύτερα συστήματα υγείας για να τερματίσουν την πανδημία και να καταγράψουν ανάκαμψη.

Η νέα έρευνα της ActionAid διαπιστώνει ότι μόνο οι χώρες της G7 χάνουν φορολογικά έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πέντε μόνο από τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley . Η συνάντηση της G7 τον Ιούνιο θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για δράση από κοινού. Κύριος στόχος η ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, χωρίς διακρίσεις. Είναι πλέον αποδεδειγμένο με επιχειρήματα και στοιχεία ότι μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί το κόστος του εμβολίου για όλους, απλά και μόνο από τη δίκαιη φορολόγηση πέντε μεγάλων εταιρειών. Το κόστος δεν μπορεί να αποτελεί πλέον δικαιολογία για τον αποκλεισμό κανενός.

Στις χώρες του Νότου, τα φορολογικά έσοδα από τεχνολογικούς κολοσσούς είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, που έχουν αποδεκατιστεί από την πανδημία.

Η Julia Sánchez, Γενική Γραμματέας της ActionAid International, δηλώνει: «Όλο και περισσότερο ο κόσμος εξοργίζεται με τις απροκάλυπτες υπερβολές της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς τώρα, καθώς η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε τις ανισότητες στην οικονομία και στα συστήματα υγείας. Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα απαρτχάιντ με τα εμβόλια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια κέρδη, επειδή το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί. Οι γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αδικίας».

Η ActionAid είναι μία από τις οργανώσεις που ζητούν ουσιαστική μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας εταιρειών που θα διασφαλίζει ότι οι φόροι των εταιρειών αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική δράση τους και θα εξασφαλίζει την καθιέρωση ενός ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φορολογικών παραδείσων. Ορισμένες εταιρείες, όπως οι μεγάλες τράπεζες, υποχρεούνται ήδη να δημοσιοποιούν χρηματοοικονομικά και φορολογικά δεδομένα, κατανεμημένα ανά χώρα όπου δραστηριοποιούνται. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
 

Πηγή: skai.gr