ΚΑΙΡΟΣ

James Webb: Ένα κοσμικό ερωτηματικό πλανάται στο σύμπαν

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το «κοσμικό ερωτηματικό» δεν έχει παρατηρηθεί ή μελετηθεί προσεκτικά, επομένως οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για την προέλευση και τη σύνθεση του αντικειμένου

Ένα κοσμικό αντικείμενο με τη μορφή ενός λαμπερού ερωτηματικού προβάλλει σε μία από τις τελευταίες εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA και οι επιστήμονες εικάζουν για το τι μπορεί να είναι.

Η αρχική εικόνα, που κυκλοφόρησε στις 26 Ιουλίου, απεικόνιζε ένα ζευγάρι νεαρών αστεριών που ονομάζονταν Herbig-Haro 46/47. Βρέθηκαν 1.470 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Vela και τα αστέρια εξακολουθούν να φαίνονται ενεργά και να περιφέρονται στενά το ένα γύρω από το άλλο.

Τα δύο αυτά παρατηρήθηκαν και μελετήθηκαν από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια από τη δεκαετία του 1950, αλλά το εξαιρετικά ευαίσθητο τηλεσκόπιο Webb επέτρεψε την υψηλότερη ανάλυση και την πιο λεπτομερή εικόνα μέχρι τώρα. Έχει την ικανότητα να παρατηρεί το σύμπαν με μεγαλύτερα μήκη κύματος φωτός από άλλα διαστημικά τηλεσκόπια.

Το τηλεσκόπιο Webb φωτίζει πληροφορίες για την προέλευση του σύμπαντός μας, αλλά η εμφάνιση αυτού του μυστηριώδους αντικειμένου στο φόντο αυτής της εικόνας αφήνει περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Το «κοσμικό ερωτηματικό» δεν έχει παρατηρηθεί ή μελετηθεί προσεκτικά, επομένως οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για την προέλευση και τη σύνθεση του αντικειμένου.

«Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να αποκλείσετε είναι ότι πρόκειται για ένα αστέρι στον Γαλαξία μας», είπε ο Ματ Κάπλαν, επίκουρος καθηγητής φυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. «Τα αστέρια έχουν πάντα αυτές τις πολύ μεγάλες αιχμές, και αυτό συμβαίνει επειδή τα αστέρια μοιάζουν με σημείο. Ονομάζεται περίθλαση βασικά από τις άκρες των καθρεπτών και τα στηρίγματα που υποστηρίζουν το είδος της κάμερας στη μέση».

Θα μπορούσε να είναι μια συγχώνευση δύο γαλαξιών που, πιθανώς σε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, είναι πολύ πιο μακριά από τον Herbig-Haro 46/47, δήλωσε ο Christopher Britt, επιστήμονας εκπαίδευσης στο Space Telescope Science. Ινστιτούτο, το οποίο διαχειρίζεται τις επιστημονικές λειτουργίες του τηλεσκοπίου Webb.

Υπάρχουν «πολλοί, πολλοί γαλαξίες έξω από τον δικό μας Γαλαξία», είπε ο Britt και συμπλήρωσε ότι «μερικές φορές συγκρούονται με τους κοντινούς τους γείτονες. Και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παραμορφωθούν σε κάθε είδους διαφορετικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτηματικού, προφανώς».

Είναι πιθανόν η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο, είπαν οι ειδικοί, αλλά η συγχώνευση των γαλαξιών σε ένα σχήμα που μοιάζει με ερωτηματικό έχει συμβεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας που σχηματίστηκε από τους Γαλαξίες Antennae στον αστερισμό Corvus.

Επιπλέον, οι περισσότεροι γαλαξίες είχαν πολλές παρόμοιες αλληλεπιδράσεις όπως αυτή κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους, είπε ο Britt, αλλά δεν διαρκούν πολύ.

Αυτή η συγχώνευση είναι επίσης η τελική μοίρα του δικού μας γαλαξία, ο οποίος θα συγχωνευθεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Britt, αλλά το σχήμα που θα πάρουν είναι άγνωστο.
 

Πηγή: skai.gr