Όταν κάποιος σκέφτεται τη ζημιά που προκαλεί στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό ότι αυτό που έρχεται στο μυαλό του είναι η εικόνα τεράστιων σβώλων πάγου στην Αρκτική, να αποκολλώνται και να πέφτουν στον ωκεανό.
Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν μάζες πάγου ως αναμενόμενο αλλά είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο πάγο ρίχνουν.
Χάρη στον δορυφόρο CryoSat της ESA και έναν καινοτόμο τρόπο χρήσης των δεδομένων του, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο έχουν συρρικνωθεί συνολικά κατά 2% μέσα σε μόλις 10 χρόνια, και αυτό οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα.
Μια εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, περιγράφει πώς οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη τεχνική επεξεργασίας δεδομένων CryoSat για να αποκαλύψουν ότι οι παγετώνες έχασαν 2720 Γιγατόνους πάγου μεταξύ 2010 και 2020.
Η έρευνά τους δείχνει επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα είναι υπεύθυνες για το 89% αυτής της απώλειας πάγου.
Οι παγετώνες βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αυστραλία.
Παρέχουν μια βασική πηγή γλυκού νερού. Για παράδειγμα, μόνο οι παγετώνες στην ψηλή Ασία παρέχουν νερό σε πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι παγετώνες είναι επίσης σημαντικοί για βιομηχανίες όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η κατάρρευση των παγετώνων σε όλο τον κόσμο αναμένεται, επομένως, να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους τοπικούς πληθυσμούς και σε αυτούς που εξαρτώνται από το νερό εκροής πιο κάτω.
Επιπλέον, ο πάγος που χάνεται από τους παγετώνες συμβάλλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι ο πάγος που χάνεται από οποιοδήποτε από τα γιγάντια στρώματα πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.