Ένα δίκτυο εθελοντών στελεχωμένο από άτομα άνω των 60 ετών τα οποία εκπαιδεύτηκαν πάνω στην ασφαλή χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και το οποίο είναι έτοιμο να παρέχει υποστήριξη τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή εποχή «γεννήθηκε» από την δράση «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
200 άτομα ηλικίας εξήντα ετών και άνω σε 10 επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων η Ναύπακτος, τα Χανιά, η Βέροια, η Καστοριά, η Λαμία, η Ερμούπολη, η Ρόδος, μέσω μονoήμερων εργαστηρίων που διενεργήθηκαν πανελλαδικά έλαβαν κατάρτιση για την ασφαλή χρήση πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας, τη διαδικτυακή τραπεζική και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, την αποφυγή εξαπάτησης και προστασία τραπεζικών λογαριασμών, την εξυπηρέτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και πιστώσεων και τις ειδικές παροχές προς άτομα τρίτης ηλικίας εκ μέρους των ΔΕΚΟ.
Η δράση υλοποιήθηκε από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και στόχο είχε την ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων της Τρίτης Ηλικίας.
Το έργο αποτελούνταν από τέσσερις δράσεις. Την μελέτη διερεύνησης αναγκών των επωφελουμένων, την τηλεκατάρτιση, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων. Επίσης με την ολοκλήρωση της κατάρτισης δημιουργήθηκε ένα εθελοντικό δίκτυο άσκησης συνηγορίας, το οποίο αριθμεί πενήντα μέλη και είναι έτοιμο πλέον να μεταδώσει τις γνώσεις που αποκόμισε από τα εργαστήρια.
Οι Εθελοντικές Τοπικές Ομάδες θα είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια στις κοινότητες τρίτης ηλικίας της πόλης τους ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις που προκύπτουν στην καθημερινή τους ζωή, έχοντας ως Μονάδα Κεντρικής Υποστήριξης την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στις 28 Ιανουαρίου από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
Στην σημαντικότητα της ασφαλούς χρήσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών στην ψηφιακή εποχή, ειδικά, στην περίοδο όπου η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνεται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 εστίασε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.
Επεσήμανε δε, την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του έργου, δηλαδή, τη βελτίωση της κατάστασης κοινωνικής ένταξης των ηλικιωμένων, που πραγματοποιήθηκε μέσω της ίδρυσης και δραστηριοποίησης των πενταμελών Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων στις 10 πόλεις που υλοποιήθηκε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην μέθοδο της τηλεκατάρτισης, που προέκυψε μέσα από τον ανασχεδιασμό του έργου λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, και η οποία, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των Εργατικών Κέντρων που διέθεσαν κατάλληλες αίθουσες και εξοπλισμό.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Active citizens fund, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.