Χρειάζεται να πάμε πολλές δεκαετίες πίσω στον χρόνο προκειμένου να «συναντήσουμε» τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και να τον «ακούσουμε» να διατυπώνει την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας. Το 2023, με τη σύγχρονη τεχνολογία -στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας- να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα μυστικά του Σύμπαντος, οι αστρονόμοι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τον τρόπο λειτουργίας μίας Μαύρης Τρύπας και να «υποκλιθούν» στο μεγαλείο του Αϊνστάιν, ο οποίος, με τα ελάχιστα μέσα της εποχής εκείνης, όχι μόνο είχε «γράψει το μέλλον», αλλά το είχε εξηγήσει με χαρακτηριστικά λεπτομερή τρόπο.
Τι προέκυψε από τη μελέτη της Μαύρης Τρύπας στο κέντρο του γαλαξία Messier 87; Οι αστρονόμοι βρήκαν για πρώτη φορά άμεσες ενδείξεις μιας μαύρης τρύπας που περιστρέφεται. Η ανακάλυψη έγινε μελετώντας τους ισχυρούς πίδακες ενέργειας που εκπέμπονται από τη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γειτονικού γαλαξία Messier 87.
Οι επιστήμονες πίστευαν από καιρό ότι η περιστροφή μιας μαύρης τρύπας τροφοδοτεί αυτούς τους πίδακες, αλλά μόνο τώρα η θεωρία έχει αποδειχθεί. Είναι μια «συναρπαστική» ανακάλυψη που ενισχύει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη του μυστηρίου των πιο αινιγματικών αντικειμένων του σύμπαντος.
Ο Μ87 είναι ένας ραδιογαλαξίας που βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και έχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο στο κέντρο.
«Μετά την επιτυχία της απεικόνισης της μαύρης τρύπας σε αυτόν τον γαλαξία, το αν αυτή η μαύρη τρύπα περιστρέφεται ή όχι αποτελούσε μια κεντρική αναζήτηση μεταξύ των επιστημόνων», δήλωσε ο Δρ Kazuhiro Hada, του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας.
«Τώρα η προσμονή έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα. Αυτή η μαύρη τρύπα τέρας πράγματι περιστρέφεται».
Μέρος αυτού του υλικού – το οποίο απογυμνώνεται από νέφη αερίου και αστέρια – καταπίνεται από τη μαύρη τρύπα, αλλά μια μικρή ποσότητα εκτοξεύεται επίσης έξω με περισσότερο από 99,99 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός.
Με τη βοήθεια δεδομένων από ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων από το 2000-2022, οι ερευνητές αποκάλυψαν τώρα ότι ο πίδακας φαίνεται να ταλαντεύεται σαν εκκρεμές σε έναν κύκλο 11 ετών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.