ΕSA: Το ρομπότ Philae μας "μιλάει" - Δείτε το σημείο προσγείωσης (tweet - GIF)

Σταθερή ροή πληροφοριών έδινε από τον κομήτη 67Ρ αργά την Παρασκευή το βράδυ το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι), καθώς νωρίτερα είχε χαθεί η επικοινωνία μαζί του.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSA), η επικοινωνία με το ρομπότ αποκαταστάθηκε, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία του είναι χαμηλή, με τα επιστημονικά και τηλεμετρικά δεδομένα να εκπέμπονται αδιάλειπτα από την επιφάνεια του κομήτη. "Mιλάμε με έναν κομήτη" ανέφεραν χαρακτηριστικά από την Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το Φίλαι δεν αναμένεται να λειτουργεί για πολύ ακόμη με μια μπαταρία διάρκειας περίπου 60 ωρών, καθώς οι ηλιακοί του συλλέκτες που την τροφοδοτούν δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα καθώς το μικρό ρομπότ βρίσκεται στη σκιά, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στην καρδιά του κομήτη, όπου προσεδαφίστηκε.



"Τα αποτελέσματα του Φίλαι είναι εκπληκτικά" είχε τονίσει νωρίτερα ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES. "Το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί", διαβεβαίωνε.

Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.

Δείτε το σημείο προσγείωσης:

Πηγή: skai.gr