H ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) έγραψε ιστορία. H ESA μετέδωσε ζωντανά πλάνα από τον πλανήτη Άρη για πρώτη φορά στα χρονικά.
«Την Παρασκευή, για να γιορτάσουμε τα 20ά γενέθλια του Mars Express της ESA, (μη επανδρωμένη διαπλανητική αποστολή στον Άρη) θα έχετε την ευκαιρία να πλησιάσετε όσο πιο κοντά μπορείτε αυτήν τη στιγμή σε μια ζωντανή θέα από τον Άρη» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
«Συνήθως βλέπουμε εικόνες από τον Άρη και γνωρίζουμε ότι ελήφθησαν μερικές ημέρες πριν. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τον Άρη όπως είναι τώρα όσο πιο κοντά μπορούμε να είμαστε στο “τώρα” με τα δεδομένα του Άρη», επισήμανε ο υπεύθυνος του Κέντρου Ελέγχου της ESA στην Γερμανία, Τζέιμς Γκόντφρι.
Συνήθως οι εικόνες από τις συσκευές που είναι σε τροχιά στον Άρη ή στην επιφάνειά του αποθηκεύονται και στέλνονται σε «πακέτο» στη Γη σε τακτά διαστήματα.
Εξαιτίας της απόστασης από τη Γη στον Άρη, η εικόνα χρειάζεται 13-22 λεπτά για να φτάσει στη Γη, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο πλανήτες στην τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο. Η ESA εκτιμά ότι θα χρειαστούν σχεδόν 17 λεπτά.
Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε διαστάσεις και μάζα του Ηλιακού Συστήματος (ο δεύτερος μικρότερος μετά τον Ερμή). Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει, οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. Ο Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα, και με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες πρόσκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές του έτους». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το υψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η NASA ανακοίνωσε πως είχε στη διάθεσή της στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη και υγρού νερού στον πλανήτη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.