«Αμάλ»: Γιατί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτόξευσαν αποστολή στον Άρη

Η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από την Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας στις 19 Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο στους Αραβες επιστήμονες για την κατάκτηση των μυστικών του διαστήματος και του Κόκκινου Πλανήτη. 

 

Ωστόσο, το έργο (με την ονομασία Al-Amal στα Αραβικά, το οποίο μεταφράζεται σε Hope στα Αγγλικά δηλαδή ελπίδα) βρίσκεται σε εξέλιξη για έξι χρόνια, από τότε που ο πρόεδρος των ΗΑΕ Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan ανακοίνωσε το έργο τον Ιούλιο του 2014. 

Η αποστολή  «Αμάλ» (Ελπίδα) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της μετά από 7 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2021, ημερομηνία που σηματοδοτεί και την 50ή επέτειο από τη γέννηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Η Eλπίδα θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, συλλέγοντας δεδομένα στην ατμόσφαιρά του για να προσφέρει στους επιστήμονες καλύτερες πληροφορίες για την ζωή στον Άρη.

«Επιλέξαμε την επική πρόκληση να φτάσουμε στον Άρη επειδή οι επικές προκλήσεις μας εμπνέουν και μας παρακινούν», δήλωσε ο Mohammed bin Rashid, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, σε μια δήλωση του 2014, όπως αναφέρθηκε στο Space.com. Η στιγμή που σταματάμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες προκλήσεις είναι η στιγμή που σταματάμε να προχωρούμε μπροστά. "

Για τα ΗΑΕ, το έργο Hope προσφέρει την ευκαιρία να χτιστεί μια πιο ισχυρή επιστημονική κοινότητα, να χτιστεί εθνικό κύρος και να συμβάλει άμεσα στην παγκόσμια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ιστορική ζωή στον Άρη, σύμφωνα με το Emirati space agency.

Σημειώνεται ότι η NASA έδωσε στην πρώτη αραβική αποστολή συγχαρητήρια και ευχήθηκε «Καλή επιτυχία».

 

Τι είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Τα ΗΑΕ είναι ένα νέο έθνος με πληθυσμό κάτω των 10 εκατομμυρίων (σύμφωνα με το Global Media Insight) στο νοτιοανατολικό τμήμα της αραβικής χερσονήσου, που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, και πέρα από τον Περσικό Κόλπο από το Ιράν. Δημιουργήθηκε το 1971 από επτά μικρότερα έθνη, ή εμιράτα, που μέχρι τότε ήταν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία. (Η άφιξη του Hope το 2021 στον Άρη έχει προγραμματιστεί να συμπίπτει με την 50ή επέτειο των ΗΑΕ.)

Το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι, τα μεγαλύτερα εμιράτα, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Εμιράτων, αλλά περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων στα ΗΑΕ ζουν στα άλλα πέντε εμιράτα: Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Fujairah και Umm al-Quwain.

Τα ΗΑΕ είναι ένας πλούσιος παραγωγός πετρελαίου και, όπως η γειτονική Σαουδική Αραβία, υπήρξε από καιρό σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χώρα διαθέτει μετρητά για μεγάλα εθνικά έργα, όπως το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο στο Ντουμπάι, τα τεχνητά νησιά και ένα εσωτερικό χιονοδρομικό κέντρο στη μέση της ερήμου.

Το έργο Hope υπήρξε μέρος ενός υψηλότερου εθνικού έργου, την κατασκευή του διαστημικού κέντρου Mohammed bin Rashid - το οποίο διευθύνει την αποστολή Hope - τη δημιουργία προγράμματος αστροναύτη και το Emirati citizen Hazzaa Ali Almansoori's, οκταήμερη θητεία ως αστροναύτης επιβιβαζόμενος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2019.

Τι θα κάνει η αποστολή Hope;

Το Hope, ένα κοινό έργο μεταξύ των ΗΑΕ και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Μπέρκλεϋ και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είναι στην ουσία ένας πολύ προηγμένος δορυφόρος, σύμφωνα με το Space.com.

Έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη, πλανητική εικόνα του κλίματος του Άρη, δείχνοντας πώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες του πλανήτη με την πάροδο των ημερών και ετών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του για να επεξεργαστούν τους μηχανισμούς που διαρρέουν οξυγόνο και υδρογόνο από την ατμόσφαιρα του Άρη για αιώνες.

Αυτές οι διεργασίες άφησαν τον πλανήτη ξηρό, ψυχρό και άγονο. Αλλά το κυνήγι για τη ζωή στον Άρη βασίζεται στην υπόθεση - υποστηριζόμενη από στοιχεία από την επιφάνεια του πλανήτη - ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ήταν πιο ζεστό και πιο υγρό με άφθονο οξυγόνο. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η ατμόσφαιρα σήμερα θα μπορούσε, οι ερευνητές ελπίζουν, να βοηθήσουν στη δημιουργία της εικόνας ενός αρχαιότερου Άρη όπου μπορεί να έχει αναπτυχθεί η ζωή.

Μια επιστημονική ώθηση 

Ο στόχος του διαστημικού προγράμματος είναι να ενισχύσει τη θέση των ΗΑΕ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να δημιουργήσει σοβαρά ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα, δήλωσαν τα ΗΑΕ.

Το διαστημικό κέντρο Mohammed bin Rashid παραθέτει τους στόχους της αποστολής Hope στον ιστότοπό του, συμπεριλαμβανομένης της «ενθάρρυνσης και έμπνευσης των νέων γενεών να είναι επιτυχημένοι σε έργα STEM» και «προώθηση μιας κουλτούρας έρευνας και πάθους για εξερεύνηση και καινοτομία».

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες των ΗΑΕ φαίνεται να αποδίδουν.

"Χωρίς προηγούμενη εμπειρία εξερεύνησης στο διάστημα, πλανητική επιστημονική ικανότητα ή κατάλληλη υποδομή, το έθνος κατάφερε να συγκεντρώσει μια ομάδα 100% τοπικών υπαλλήλων με μέση ηλικία κάτω των 35 ετών", ανέφεραν οι ερευνητές του University College London, Ine Steenmans και Neil Morisetti. "Και ορίζοντας μια προθεσμία έξι ετών αντί δέκα, όπως κάνουν οι περισσότερες συγκρίσιμες αποστολές, έφεραν εις πέρας την έναρξη εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού."

Οι Steenmans, Morisetti και οι συνάδελφοί τους δημοσίευσαν μια λαμπρή ανασκόπηση της αποστολής, λέγοντας ότι η προσπάθεια Hope είχε οδηγήσει σε μια μικρή επιστημονική έκρηξη για τα ΗΑΕ, με πάνω από 50 επιστημονικά επιστημονικά έγγραφα διαστημικής επιστήμης να δημοσιεύονται από τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.

Στη διαδικασία αυτή, τα ΗΑΕ ανέπτυξαν επίσης την τεχνογνωσία και την κατασκευή υποδομών για άλλα, παρόμοια έργα στο μέλλον, έγραψαν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους. Περισσότεροι φοιτητές στα ΗΑΕ έχουν εγγραφεί σε μεταπτυχιακά προγράμματα επιστημονικών σπουδών, περισσότερη χρηματοδότηση διατίθεται στους επιστήμονες της χώρας και η έρευνα μοιάζει με μια πιο ελκυστική καριέρα από ό, τι πριν από αυτή την, ανέφεραν.

"Ένα από τα μαθήματα είναι επομένως ότι όταν ενσωματωθεί σε ένα μακροπρόθεσμο, εθνικό στρατηγικό όραμα, η εξερεύνηση του διαστήματος μπορεί βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τον τόπο σου", έγραψαν. "Ενώ το διάστημα φαίνεται να αφορά κυρίως αποστολές για την επιστήμη, όταν σχεδιάζεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν αποστολές για εθνική ανάπτυξη."

Όπως ανέφερε το Forbes το 2018, μόνο το 40% όλων των αποστολών του Άρη στην ιστορία ήταν επιτυχής. Επομένως, απομένει να δούμε αν η Hope, που πρόκειται να φτάσει τον Φεβρουάριο του 2021, θα θεωρείται απόλυτη επιτυχία για τις επιστημονικές φιλοδοξίες των ΗΑΕ.

Πηγή: Live science