Η αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρά την εξασθενημένη άνοδο των νέων παραγγελιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία IHS Markit που διενεργεί τη σχετική μηνιαία έρευνα. «Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών», δήλωσε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας PMI ® του Δεκεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο με σκοπό να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε έντονα αισιόδοξη.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε λόγω των μεγαλύτερων αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών, ενώ οι τιμές εργοστασίου αυξήθηκαν με μόλις οριακό ρυθμό.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index ® - PMI ® ) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53.9 μονάδες στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2019, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.1 μονάδες του Νοεμβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια. Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2019. Παρόλ' αυτά, η άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών.
Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη ζήτηση των πελατών οδήγησε στην αύξηση των νέων εργασιών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν σταθερή, αλλά εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών εξαγωγών.
Ως εκ τούτου, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Η αύξηση του προσωπικού αποδόθηκε στον περαιτέρω μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην επακόλουθη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό παρέμεινε επαρκές για την έγκαιρη διεκπεραίωση των νέων παραγγελιών, ενώ οι αδιεκπεραίωτες εργασίες συνέχισαν να μειώνονται.
Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν εξίσου έντονα αισιόδοξες τον Δεκέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές υπέδειξαν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η έντονη ζήτηση των πελατών αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο τέλος του 2019 και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους συνδέθηκε με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, ιδιαίτερα των προϊόντων από ξύλο και χαρτί.
Κατά συνέπεια, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές εκροών τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς μετακύλισαν εν μέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους. Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν μόλις οριακός και εξασθένησε από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.
Τέλος, ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι νέες παραγγελίες καλύφθηκαν από τα υφιστάμενα αποθέματα. Τα αποθέματα τόσο των αγορών όσο και των τελικών προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.
Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI, το 2019 έκλεισε με νότα αισιοδοξίας για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να βελτιώνονται σταθερά. Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης δεν κατάφερε να διατηρηθεί και εξασθένησε καταγράφοντας οριακή τιμή.
Εντούτοις, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στον τομέα ήταν θετικό, κυρίως λόγω των νέων επενδυτικών προγραμμάτων και της εντονότερης παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πτωτικής τάσης για το 2020 που πηγάζει από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι, παρόλ' αυτά, εμφανής, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προβλέψεις μας υποδεικνύουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% για το σύνολο του έτους στην Ελλάδα».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.